(VIDEO) Zakaj je Tina Gaber slovenska različica Eve Duarte de Perón (splošno znane kot Eve ali po ljubkovalni pomanjševalnici Evite)? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zakaj je Tina Gaber slovenska različica Eve Duarte de Perón (splošno znane kot Eve ali po ljubkovalni pomanjševalnici Evite)?

(VIDEO) Zakaj je Tina Gaber slovenska različica Eve Duarte de Perón (splošno znane kot Eve ali po ljubkovalni pomanjševalnici Evite)?

Ni se že polegel prah na špekulacijah, da je prvi minister “podlegel pritiskom” Tine Gaber in iz vlade nagnal kmetijsko ministrico Ireno Šinko, že se je je v medijih pojavila nova zgodba, da je Tina Gaber v času, ko je premier Golob nazdravljal z čisto vodo na Prevaljah, nazdravljala s šampanjcem z prvim možem SDH-ja Žigom Debeljakom  v znani restavraciji Cubo in  v času, ko je bila tam tudi nekdanja notranja ministrica in partnerka Mira Senice Katarina Kresal.

Pustimo ob strani , da ima zgodba precej lukenj, recimo, da je žiga Debeljak plačal s službeno kartico, čeprav je kot sam pravi sploh nima, ker to pravzaprav v celoti zadevi ni niti pomembno. Bolj zanimiva je vloga prve dame  predsednika izvršilne oblasti Tine Gaber, ki je, vsaj ko gre za družabne medije, že zdavnaj zasenčila svojega spremljevalca.  Da jo premier rad pokaže na evropskih dvorih je razvidno že iz Facebook zapisa je ob robu zasedanja Evropske politične skupnosti pozdravil španski kraljevi par, kralj Felipe VI. in kraljica Letizia.

 

Tina Gaber vse bolj postaja, vsaj po medijskih zapisih, nekakšna slovenska različica Evite Peron. Polkovnika Juana Peróna je Evita srečala   na dobrodelni prireditvi zbiranja pomoči za žrtve potresa v San Juanu. Poročila sta se 21. oktobra 1945. Tudi Tina Gaber je obiskala poplavna območja v času, ko je na Koroškem potekala seja ministrskega kabineta.

 

 

Ko je bil Perón izvoljen, je Eva takoj zavzela vidno vlogo v vladi. Ustanovila je Fundacijo Eve Perón, ki naj bi pomagala revnim. Ta je postala izjemno priljubljena in je vidno prispevala k boljšemu življenju Argentincev. Bolnišnice in sirotišnice, ki jih je fundacija ustanovila, so se obdržale še dolgo časa po Evini prezgodnji smrti. Fundacija je obenem povečala njeno politično moč v Argentini, kmalu pa je Eva ustanovila tudi žensko krilo Justicialistične stranke. Do leta 1949 je Eva postala najvplivnejša argentinska osebnost.

Zaradi svojih korenin in naklonjenosti do revnih je imela  Evita za primerno, da postane sovoditeljica brezsrajčnikov (descamisados), organizacije za politično podporo njenega moža. Tudi Tina Gaber je bila, vsaj kar se tiče Svobode prvič opažena na velikem slavju ob Zmagi Roberta Goloba na zadnjih parlamentarnih volitvah v  Cvetličarni, čeprav  naj bi se razmerje med njo in Golobom začelo  kasneje vsaj po zagotovilih kronistov v družbenih kronikah.

Okrog nje se je oblikoval močan kult osebnosti. Njene slike in ime so se kmalu pojavili povsod. Kljub svoji oblasti in politični moči je vselej pazila, da ni spodkopavala pomembne simbolične vloge svojega moža. Čeprav je v veliki meri obvladovala predsednikov urnik, je vedno skrbela za opravičevanje svojih dejanj z izjavami, da sta jih navdihnili ali spodbudili modrost in zanesenost Peróna. Zasebno je bil njun zakon napet. Otrok nista imela. Seveda se časi spreminjajo in mi z njimi.

Če bi v  času Evite peron poznali Instagram , Facebook  in ostala družbena omrežja bi bila Evita, tako kot Tina,  vsekakor “vplivnica” na družbenih omrežjih.  Tina Gaber se namreč redno pojavlja na družbenih omrežjih predvsem v skrbi za živali.

 

Sebe, očeta in dedka je opisala kot velike ljubitelje živali. Nasprotuje nošenju krzna, omejevanju gibanja živalim in njihovemu mučenju, pokanju s petardami ter uživanju uvožene hrane Zmotila jo je turistična ježa slonov na Tajskem.

V partnerjevem kabinetu je  formalno članica delovne skupine za pravice živali in neformalna sodelavka strateškega sveta za prehrano. Golob je povedal, da pri tem ne gre za konflikt interesov, in da so se o tem posvetovali tudi s Komisijo za preprečevanje korupcije. Ta je zanikala prejem uradnega vprašanja iz njegovega kabineta.

 

V razpravo o odlovu nutrij se je vključila 22. maja 2023 z objavo videa na svojem Instagram profilu, na katerem jih ljubkuje in hrani na obali Ljubljanice, s čimer je kršila občinski zakon, ki prepoveduje hranjenje prostoživečih živali. Udeležila se je predaje podpisov proti odlovu nutrij na ministrstvu za kmetijstvo 24. julija 2023. V videu, ki ga je objavila na svojem Facebook profilu dan kasneje, je Huberta Potočnika z Biotehniške fakultete, ki je leta 2019 napisal projektno nalogo o tej tematiki, obtožila konflikt interesov zaradi članstva v strokovno-znanstvenem svetu Lovske zveze Slovenije. Lovcem je očitala finančni interes in namen večdnevnega mučenja nutrij v kletkah. Potočnikova naloga je nastala na podlagi razpisa. Njen namen je bila ocena stroškov šestletnega intenzivnega odlova nutrij in pižmovk v Krajinskem parku Ljubljansko barje.

Golob je zanikal trditve, da delovanje Gabrove pomeni konflikt interesov in možno obliko pritiska na uradnike ministrstva. V oddaji 24ur zvečer 26. julija 2023 je dejal, da je njen aktivizem splošno znan, da tudi v tem primeru deluje povsem pregledno in da ji ne more narekovati, kaj naj govori. Sam je mnenja, da bi za upravljanje populacij nutrij lahko našli boljšo rešitev.

 

“Dobro jutrooo! Ta mala siva cestica, na kateri sm preživela otroštvo, pred mojim starim blokom in pred vedno cvetočim ringlojem, ki zre naravnost od okno od babice in dedija. Lajf!,” je na Facebooku ob videu zapisal  eden od njenih sosedov.

Evita Peron je bila rojena je bila v Los Toldosu kot ena od petih nezakonskih, vendar priznanih otrok. Mati je bila neporočena kuharica Juana Ibarguren (1894–1971), oče pa njen ljubimec, poročeni lastnik kmetije Juan Duarte (1872-1926). Vzgojena je bila v bližnjem Junínu. Pri petnajstih letih je s potujočim glasbenikom odšla v Buenos Aires, kjer je postala radijska in filmska igralka. Igrala je v drugorazrednih filmskih melodramah in v sentimentalnih nadaljevankah radia El Mundo. Sčasoma se je povzpela do položaja solastnice radijske postaje in slovesa nadarjene radijske igralke. Redno se je pojavljala v zgodovinski drami Velike ženske zgodovine in odigrala vloge Elizabete I. Angleške, Sarah Bernhardt in zadnje ruske carice Aleksandre Fjodorovne. Njen najljubši film je bil Marija Antoinetta iz leta 1938 z Normo Shearer.

Tina Gaber je v uradnih biografijah predstavljena kot  slovenski fotomodel, vplivnica, udeleženka lepotnih tekmovanj, TV igralka in voditeljica ter lobistka, ki je bila rojena rojena 5. maj 1986. Leta 2007 je kot študentka sociologije iz Ljubljane v ljubljanskem Atlantisu zmagala na lepotnem tekmovanju Miss Hawaiian Tropic Slovenije 2008. Poleg tega so jo bralci revij Nova in Lea izbrali za miss Nova. Kot taka je bila naslednje leto še finalistka izbora Miss Earth Slovenije 2008.

Ob zmagi je izrazila željo po delu na TV, kasneje pa po karieri vlogerke na YouTube, ki bi govorila tudi o kriptovalutah. Bila je  registrirana lobistka. Prek objav na spletnih portalih in socialnih omrežjih trži različne izdelke in storitve. Zavrnila je nastop v resničnostnem šovu Kmetija slavnih. Leta 2010 je nastopila v eni epizodi TV serije Danes dol, jutri gor. novembra 2013 je na TV kvizu znanih Slovencev Moja Slovenija na TV SLO 1 nastopila v rdeči ekipi. Leta 2021 je bila na Planet TV sovoditeljica 1. sezone resničnostnega šova Exatlon Slovenija.

Kot partnerka premierja Roberta Goloba je aprila 2023 prvič sodelovala v t.i. damskem programu. Z Eleno Kovačevsko, ženo makedonskega predsednika vlade, in Andrijano Nikolovsko, ženo makedonskega ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in vodno gospodarstvo, je obiskala Dom upokojencev Kranj. Udeležila se je predaje podpisov proti odlovu nutrij na ministrstvu za kmetijstvo 24. julija 2023.

V intervjuju za FHM je dejala, da bi rada videla Boruta Pahorja v spodnjem perilu, čeprav ji je všeč v poslovnih oblekah. Za 24ur.com pa je Tina Gaber izjavila, da so moške zadnjice z veliko usnjeno denarnico v zadnjem žepu kavbojk neprivlačne. Ima sestro Uršo, nekdanjo poslovno sekretarko v podjetju GEN-I, ki je zdaj zaposlena v kabinetu Roberta Goloba, sicer na porodniški Prek nje naj bi se Gabrova in Golob spoznala.

Leta 2008 so kot njenega fanta omenili poslovneža Primoža Bohinca, hodila je s poslovnežem Klemenom Nicolettijem. Leta 2023 se je na državni proslavi na predvečer slovenskega kulturnega praznika uradno predstavila kot partnerka Roberta Goloba.

COMMENTS

Wordpress (0)