(VIDEO) “To pokažite Karmen Švegelj, da preneha s svojim benignim poročanjem iz Bližnjega vzhoda” – Reutersov snemalec Issam Abdallah je bil ubit v Libanonu – TOPNEWS.si

(VIDEO) “To pokažite Karmen Švegelj, da preneha s svojim benignim poročanjem iz Bližnjega vzhoda” – Reutersov snemalec Issam Abdallah je bil ubit v Libanonu

(VIDEO) “To pokažite Karmen Švegelj, da preneha s svojim benignim poročanjem iz Bližnjega vzhoda” – Reutersov snemalec  Issam Abdallah je bil ubit v  Libanonu

Bombni napadi, ki so do sedaj terjali več koz 3000 mrtvih   so zahtevali tudi žrtve med novinarskimi ekipami, ki so se v času napada nahajale v južnem Libanonu. Med poročanjem o konfliktu na Bližnjem vzhodu je bil ubit snemalec Reutersa, šest novinarjev pa jih je bilo ranjenih.

Reutersov video novinar je bil ubit, šest drugih novinarjev pa je bilo ranjenih v petek v južnem Libanonu, ko so jih zadeli izstrelki iz smeri Izraela, poroča Reutersov snemalec, ki je bil na prizorišču. Skupina novinarjev, vključno z Al Jazeero in Agence France-Presse, je delala v bližini Alma al-Shaaba, blizu izraelske meje, kjer si izraelska vojska in libanonska milica Hezbolah izmenjujeta ogenj v mejnih spopadih .

Reuters je v izjavi navedel, da je bil Issam Abdallah umorjen, ko je televizijskim hišam posredoval video signal v živo. Kamera je bila usmerjena proti pobočju hriba, ko je kamero stresla močna eksplozija, ki je napolnila zrak z dimom in zaslišali so se kriki.

“Globoko nas žalosti novica, da je bil ubit naš snemalec Issam Abdallah,” je v izjavi zapisal tiskovni predstavnik agencije Reuters. Issam je bil del ekipe, ki je v južnem Libanonu v živo prenašala novice in posnetke s terena. V napadih sta bila poškodovana tudi novinarja, Thaer Al-Sudani in Maher Nazeh, poroča Reuters.

 

https://twitter.com/KpabaAudel/status/1712860939345711325

Uro preden je Reuters potrdil njegovo smrt, je Issam na svojem računu na platformi X, objavil kratek videoposnetek, ki prikazuje gost dim in glasne poke med močnim bombardiranjem in obstreljevanjem v okolici Alma Al-Šaaba v južnem Libanonu, kjer so se novinarji nahajali.

Dva druga Reutersova novinarja, Thaer Al-Sudani in Maher Nazeh, sta bila v incidentu ranjena in po zdravniški oskrbi odpuščena iz bolnišnice, poroča Reuters.

Nazeh je dejal, da so Reuters in drugi dve tiskovni organizaciji snemali izstrelke iz smeri Izraela, ko je eden zadel Abdallaha, ko je sedel na nizkem kamnitem zidu blizu preostale skupine. Nekaj ​​sekund kasneje je še en izstrelek zadel avto, ki ga je uporabljala skupina, in ga zažgal.

Med novinarji, v času bombnega napada izraelskih sil, naj bi bila poškodovana tudi novinar Al Jazeere Elie Brakhya in novinarka Carmen Joukhadar. Tudi francoska tiskovna agencija Agence France-Presse poroča, da sta bila ranjena njihova dva novinarja.

Televizijska hiša Al Jazeera, ki jo financira Katar, je sporočila, da sta bila v incidentu ranjena tudi dva njena novinarja, ki ju je bilo jasno prepoznati kot novinarja. Za incident je obtožil Izrael in dejal, da bi morali vsi, ki stojijo za “tem zločinskim dejanjem”, odgovarjati.

“Vozilo za oddajo je bilo bombardirano in popolnoma zgorelo kljub prisotnosti naše ekipe blizu/ob boku preostalih mednarodnih medijskih ekip na dogovorjeni lokaciji,” je Al Jazeera zapisala v izjavi. Vas Alma Al-Shaab je bila prizorišče ponavljajočih se spopadov, odkar je južneje izbruhnila vojna med Izraelom in Hamasom, palestinsko milico, ki je tesno povezana s Hezbolahom.

Borci Hamasa so pred tednom dni vdrli z območja Gaze in izvedli smrtonosni napad na izraelske civiliste in vojake, kar je sprožilo močno bombardiranje Gaz Fatima Kanso, Abdallahova mati, je v intervjuju za Reuters za smrt svojega sina obtožila Izrael. “Izrael je namerno ubil mojega sina. Vsi so bili oblečeni v novinarsko opremo in viden je bil napis ‘press’. Izrael ne more zanikati tega zločina,” je dodala.

Malo preden je bil Abdallah ubit, je na družbenih omrežjih objavil svojo fotografijo s čelado in zaščitnim jopičem, na kateri je vidna beseda “press”. Izraelske obrambne sile se niso takoj odzvale na prošnjo za komentar Kansovih pripomb.

“Vedno poskušamo ublažiti in se izogniti civilnim žrtvam,” je Erdan, izraelski odposlanec ZN, dejal novinarjem na brifingu. “Obžalujemo jih. Žal nam je. In to bomo raziskali. Trenutno je prezgodaj govoriti o tem, kaj se je tam zgodilo,” je dejal.

Začasne sile Združenih narodov v Libanonu, mirovna enota, ki patruljira na libanonski meji z Izraelom, so sporočile, da so žalostne zaradi novice, in pozvale k prenehanju streljanja.

COMMENTS

Wordpress (0)