(VIDEO) “Borimo se proti človeškim živalim in ravnamo v skladu s tem” – Izraelski obrambni minister o “povračilnem napadu” – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Borimo se proti človeškim živalim in ravnamo v skladu s tem” – Izraelski obrambni minister o “povračilnem napadu”

(VIDEO)  “Borimo se proti človeškim živalim in ravnamo v skladu s tem” – Izraelski obrambni minister o “povračilnem napadu”

Ob stopnjevanju nasilja v Izraelu, kjer se po sobotnih napadih gibanja Hamas nadaljujejo spopadi in raketno obstreljevanje med izraelskimi silami in palestinskimi skrajneži, bodo o razmerah danes razpravljali zunanji ministri EU.

Pred stopnjevanjem konflikta na širšo regijo je v ponedeljek zvečer posvaril generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

 

https://twitter.com/2021m2021/status/1711373025256276332

Današnje zasedanje zunanjih ministrov EU je sklical visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Potekalo bo delno v fizični obliki v omanski prestolnici Maskat, kjer se mudi Borrell in več ministrov članic, in prek video povezave.

Zasedanja se bo udeležila tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon, ki je v ponedeljek na družbenem omrežju X zapisala, da je prekinitev nasilja in umiritev razmer bistvenega pomena, da se prepreči razširitev konflikta na Zahodni Breg in širšo regijo. Zavzela se je tudi za nadaljnjo humanitarno in razvojno pomoč EU Palestincem.

Potem ko je skrajno palestinsko gibanje Hamas v soboto napadlo Izrael, je ta v ponedeljek uvedel popolno blokado območja Gaze in odredil mobilizacijo 300.000 rezervistov.

Izraelska vojska je v povračilo na območju Gaze iz zraka in s topništvom zadela več sto tarč, medtem ko so skrajneži nadaljevali raketiranje izraelskih mest. Število smrtnih žrtev na obeh straneh narašča in je preseglo 1500, ranjenih je več tisoč ljudi.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v ponedeljek napovedal, da bo odziv Izraela na Hamasov napad spremenil Bližnji vzhod ter pozval opozicijo k oblikovanju vlade narodne enotnosti. Visoki uradnik ameriškega obrambnega ministrstva pa je v ponedeljek zvečer po poročanju AFP posvaril Hezbolah, naj ne sprejme “napačne odločitve” in odpre druge fronte proti Izraelu, potem ko je napadel izraelski vojašnici.

Voditelji zahodnih držav – ZDA, Francije, Nemčije, Velike Britanije in Italije – so po telefonski konferenci v skupni izjavi v ponedeljek zvečer izrazili trdno in enotno podporo državi Izrael ter brezpogojno obsodbo Hamasa in njegovih terorističnih dejanj, pa je sporočila Bela hiša.

COMMENTS

Wordpress (0)