“Vse, kar lahko naredim, da to sprejmem” – Tako se je Robert Golob iz Granade odzval na odstop Ajanović Hovnikove – TOPNEWS.si

“Vse, kar lahko naredim, da to sprejmem” – Tako se je Robert Golob iz Granade odzval na odstop Ajanović Hovnikove

“Vse, kar lahko naredim, da to sprejmem” – Tako se je Robert Golob iz Granade odzval na odstop Ajanović Hovnikove

Premier Robert Golob je v prvem odzivu na odstop ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik dejal, da njen odstop sprejema. Kljub očitkom, ki so se v zadnjih dneh zgrinjali nadnjo, je Golob še ta teden zatrdil, da ministrica uživa njegovo zaupanje. A ko minister odstopi, je “vse, kar lahko naredim, da to sprejmem,” je dejal premier.

“Nimam druge izbire in temu ustrezno bom tudi ravnal,” je ob robu neformalnega zasedanja voditeljev članic EU v Granadi odstop ministrice za javno upravo komentiral Golob. Kot je še navedel, bo o tem ob vrnitvi v Slovenijo tudi obvestil DZ.

Predsednik vlade mora namreč DZ o odstopu ministra obvestiti najkasneje v sedmih dneh po prejemu odstopne izjave. Obvestilo o odstopu se mora uvrstiti na dnevni red seje DZ najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Po seznanitvi poslancev z odstopom ministra slednjemu funkcija preneha. Premier mora nato skladno s poslovnikom DZ v desetih dneh predlagati novega ministra ali DZ obvestiti, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru.

Sanja Ajanović Hovnik, ki se je v zadnjih dneh soočala z očitki o visokih stroških službene poti v New York in poteku razpisa za nevladne organizacije, je danes odstopila s funkcije ministrice za javno upravo. O tem je tudi že obvestila predsednika vlade.

To je sicer že drugi odstop v Golobovi vladni ekipi ta teden in četrti v mandatu aktualne vlade. Odstopno izjavo je ta teden namreč podal minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, z ministrske funkcije pa sta doslej odstopila tudi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in notranja ministrica Tatjana Bobnar. Premier Golob pa je ta teden v DZ poslal tudi predlog za razrešitev kmetijske ministrice Irene Šinko.

Predsednik vlade je sicer že napovedal, da bo vodenje ministrstva za naravne vire in prostor začasno prevzela ministrica Alenka Bratušek, kmetijskega resorja pa Marjan Šarec. Kot kaže, pa Goloba v naslednjih tednih čaka iskanja treh kandidatov, ki bodo popolnili njegovo vladno ekipo.

SPOROČILO ZA JAVNOST
6. oktober 2023

Spoštovani,

ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je predsednika vlade danes obvestila, da nepreklicno odstopa s položaja ministrice za javno upravo, saj ne želi, da ministrstvo ali vlada nosita breme razčiščevanja, povezanega z opravljanjem njene funkcije. Predsednik vlade bo po prihodu iz službene poti o tem obvestil Državni zbor.

Lep pozdrav,
Služba za odnose z javnostmi
Public Relations Office

 SDS menijo, da je odločitev za odstop ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik logična. “Gre za veliko zadev, ki so bile nepravilne in ministrica ne more imeti več zaupanja,” je dejala poslanka Anja Bah Žibert. Dodala je, da v tej vladi ministri prej odhajajo kot prihajajo, zato bo treba govoriti, kdo bo sploh še želel v njej sodelovati.

Da ministrica nima več zaupanja, so v SDS pokazali tudi z napovedano interpelacijo, je v izjavi za medije dejala Bah Žibert. “Na ta način smo odreagirali tako, kot je treba, kajti vse, kar se je dogajalo, je bilo preveč in je terjalo naš odziv,” meni. V SDS menijo, da zgodba z razpisi z odstopom ni zaključena in da bo vprašanje, kako naprej, težava novega ministra, je zaključila.

Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič je v odzivu na odstop ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik dejala, da so jo v NSi k odstopu že pozvali, ministrica pa je zamudila priložnost, da bi to storila prej in tako potrdila, da so v Gibanju Svoboda z drugačno politiko mislili resno. Ministrica za javno upravo bi morala biti zgled, je še ocenila.

Kljub njenemu odstopu bodo v opozicijski NSi terjali odgovore na vprašanje, kako je bil porabljen proračunski denar za njeno potovanje in bivanje njenih sodelavk v New Yorku ter za “famozni javni razpis”, glede katerega da ona sama in njeni sodelavci niso znali navesti njegove vsebine in cilja.

COMMENTS

Wordpress (0)