Sanja Ajanović Hovnik je veljala za tesno zaveznico premierja Roberta Goloba – TOPNEWS.si

Sanja Ajanović Hovnik je veljala za tesno zaveznico premierja Roberta Goloba

Sanja Ajanović Hovnik je veljala za tesno zaveznico premierja Roberta Goloba

 S funkcije ministrice za javno upravo se poslavlja Sanja Ajanović Hovnik, ki velja za tesno zaveznico premierja Roberta Goloba. Po slabem letu in pol so jo s položaja odnesli očitki o domnevno netransparentnem razporejanju sredstev nevladnim organizacijam ter visokih stroških službene poti v New York.

Ajanović Hovnik je ena od ustanovnih članic Gibanja Svoboda. Bila je del ožje ekipe pri pisanju koalicijske pogodbe novo nastajajoče vlade, v kateri je nato prevzela resor javne uprave ter tudi zahtevno vlogo vodje pogajalcev vladne strani v pogajanjih s sindikati javnega sektorja.

Pogajanj se je lotila takoj. V dobrih treh mesecih so s sindikati dosegli dogovor o dvigu plač in drugih stroškov dela, katerega finančni učinek so na vladni strani ocenili na 611 milijonov evrov. Napovedane reforma sistema plač v javnem sektorju pa ji ni uspelo uresničiti. Neuresničena so ostala tudi pričakovanja posameznih skupin javnega sektorja po izboljšanju njihovih plač, kar bo sedaj očitno počakalo novega ministra za javno upravo.

Kot pravi vodja konfederacije javnega sektorja Branimir Štrukelj, je bila trda pogajalka, a ji je treba priznati, da je delavna in je vse dokumente natančno preučila ter zadeve dobro poznala.

Ob svojem resorju je Ajanović Hovnik nekaj mesecev vodila tudi ministrstvo za notranje zadeve. Začasno vodenje ministrstva je prevzela po odstopu takratne notranje ministrice Tatjane Bobnar decembra lani. V tej dvojni vlogi je ostala do februarja letos, ko je bil imenovan novi notranji minister Boštjan Poklukar.V odstopni izjavi je ocenila, da so s sodelavci v letu in pol opravili veliko koristnega dela za državo in javno upravo.

Kot ministrica je ves čas uživala zaupanje predsednika vlade, ki jo je podpiral tudi v zadnjih dneh, ko so se v javnosti na njen račun pojavili očitki visokih stroških potovanja veččlanske delegacije ministrstva v New York, ki je državo stala nekaj več kot 33.000 evrov. Še bolj pa se je zapletala pri razčiščevanju očitkov v zvezi s potekom javnega razpisa za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij.

Kot so razkrili mediji, je med največjimi prejemniki sredstev na omenjenem razpisu Inštitut za preučevanje enakosti spolov (IPES), ki ga vodi njena nekdanja sodelavka in tudi poslovna partnerka Kaja Primorac. Ta je hkrati tudi direktorica in solastnica podjetja Smart center, katerega solastnica in direktorica je bila do sredine lanskega junija ministrica Ajanović Hovnik.

Ajanović Hovnik je pojasnjevala, da ni sodelovala v nobeni fazi odločanja in da ni vedela, da sta Smart center oziroma Kaja Primorac sodelovala z drugimi prijavitelji na tem razpisu. Zatrdila je tudi, da z nekdanjo poslovno partnerko nista v komunikaciji. V zadnji oddaji Tarča na Televiziji Slovenija pa se je s pojasnili dodatno zapletla. Kot so namreč razkrili, je ministrica podpisala izjavo ministrstva o podpori programu IPES. Ajanović Hovnik je ob tem dejala le, da se “posipa s pepelom” in priznala, da je pismo podpre res podpisala, a enako storila tudi v petih drugih primerih. Dodala je, da takšne dokumente podpisuje “skoraj generično”.

A se je kljub temu tako rekoč le nekaj ur po teh razkritjih ob vse več očitkih, številnih pozivih k odstopu ter tudi interpelaciji, ki so jo zoper njo napovedali v SDS, nazadnje sama odločila, da odide z ministrskega položaja, ker da “ne želi, da ministrstvo ali vlada nosita breme razčiščevanja, povezanega z opravljanjem njene funkcije”. Še vedno pa vztraja, da je njena vest čista, da ni ravnala nezakonito in ni storila nič narobe.

46-letna ministrica, ki je iz optimizacije delovnih procesov v državni upravi diplomirala na Fakulteti za upravo, kjer je kasneje magistrirala, je sicer vrsto let dala v državni upravi, kjer je bila zaposlena od leta 2008.

Med letoma 2015 in 2018 je delovala kot sekretarka poslanske skupine SAB v DZ. Leta 2018 je postala generalna sekretarka takrat novega samostojnega državnega organa Zagovornika načela enakosti.

Leta 2019 je prevzela funkcijo namestnice direktorja Službe vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, ki jo je tedaj vodil Marko Bandelli. Med drugim je sodelovala pri pogajanjih z Evropsko komisijo pri pripravi programa porabe evropskih sredstev Slovenije. Vodila je tudi izvajanje strategije razvoja Slovenije 2030. V letih 2020 in 2021 je opravljala več vodstvenih funkcij na Agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja.

COMMENTS

Wordpress (0)