“Zdaj se lahko Irena Šinko in Uroš Brežan vrneta….” – Odstop ministrice povzročil pravo”možgansko nevihto” na družbenih omrežjih med Golobovimi in Janševimi – TOPNEWS.si

“Zdaj se lahko Irena Šinko in Uroš Brežan vrneta….” – Odstop ministrice povzročil pravo”možgansko nevihto” na družbenih omrežjih med Golobovimi in Janševimi

“Zdaj se lahko Irena Šinko in Uroš Brežan vrneta….” – Odstop ministrice povzročil pravo”možgansko nevihto” na družbenih omrežjih med Golobovimi in Janševimi

Kronologija, ozadje dogajanja ali bolj natančno,  sosledje dogodkov  ob odstopu ministrice Sanje Ajanović Hovnik, ki ga je včeraj že dopoldne napovedal  članek v Delu,  je več kot zanimivo. Dogajanje  so ob 14:00 takole povzeli v Slovenski tiskovni agenciji .  “Ob vse več očitkih, povezanih z razpisom za nevladne organizacije, ki se zgrinjajo nad ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik, so vse glasnejša ugibanja o njenem odstopu. Po poročanju Dela naj bi ministrica odstopno izjavo napisala že v četrtek zvečer, epilog pa naj bi bil znan danes, po pogovoru s premierjem Robertom Golobom”.

Ob 15:24 pa je bila objavljena nuja novica, da je “Sanja Ajanović Hovnik odstopila z mesta ministrice za javno upravo”. “Sanja Ajanović Hovnik je odstopila s funkcije ministrice za javno upravo, saj ne želi, da ministrstvo ali vlada nosita breme razčiščevanja, povezanega z opravljanjem njene funkcije, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. O tem je tudi že obvestila predsednika vlade Roberta Goloba, ki bo po prihodu s službene poti o tem obvestil DZ.”

Čeprav se je še v prvih dneh minulega tedna zdelo, da bo Svoboda branila Sanjo Ajanovič Hovnik in je premier Golob “taktično medije zaposlil” z  predlogom za zamenjavo dveh ministrov iz njegova kabineta, ki naj  izgubila njegovo zaupanje – Uroša Brežana in Irene Šinko, je četrtkova Trača, po sredini tiskovni konferenci ministrice, spet fokus in kamere usmerila v ministrico za javno upravo, ki praktično ni imela več drugega izhoda, kot odstop.

Sledili so že znani odzivi , vladajoče stranke,  koalicijskih strank in predvsem opozicije, kjer se je vnela prava bitka za interpretacijo, kaj je bilo odločilno pri odstopu, napoved vložene interpelacije proti ministrici Ajanović Hovnikovi ali zahteva nveladnikov naj ministrica odstopi.

»Menimo, da je skrajni čas, da prevzamete odgovornost za nepravilnosti in netransparentno delovanje, povezano z javnim razpisom za krepitev demokracije in aktivnega državljanstva, in odstopite,« je dopoldne objavilo enajst nevladnih organizacij (Center nevladnih organizacij, Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja, Inštitut 8. marec, Zavod Open, Danes je nov dan, Umanotera, Inštitut za študije stanovanj in prostora, Zavod Dobra družba, Pekarna Magdalenske mreže, Društvo za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice in Ekologi brez meja).

Novinarska razkritja zadnjih dni so po njihovi  oceni pokazala, “da ste javnost bodisi zavajali, da niste vedeli, da se organizacija vaše prijateljice prijavlja na javni razpis, ali pa kot ministrica slepo podpisujete dokumente in izjave podpore za projekte, ki se prijavljajo na razpise v vaši pristojnosti. Skrbi tudi vaše nenehno spreminjanje izjav, s katerimi se sproti prilagajate razkritjem medijev. Tovrstno ravnanje je za ministrico, ki je v državi odgovorna prav za področje integritete in preprečevanja korupcije, nesprejemljivo. Sodna praksa je v podobnih primerih zavajanje javnosti že opredelila, kot kršitev načela integritete.

 

Sledil je pravi potresni sunek na družbenih omrežjih, ki je bil hujši od tistega nočnega,  ko so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic  v četrtek ob 22.57 zabeležili šibek potresni sunek, magnitude 1,3. v bližini Trojan. Bolj kot na družbenih omrežjih pa so zanimiva razmišljanja pod članki, kot je  recimo zapis na 24ur.com Odzivi politike: ‘Njeno ravnanje je vrglo senco dvoma na celotno vlado‘, kjer so si sicer  “anonimni avtorji” tokrat res dali “prosto pot”:

Jerry321

06.10.2023, 20:13:52
-1
V tej vladi ministri odtopajo zaradi napak. V janševi vladi npr. pa niso odstopali niti zaradi KRIMINALA! 😂 Ko berem CINIČNE odzive sds in nsi gre človeku res na bruhanje 😄

štrekeljc

06.10.2023, 20:18:39
+4
Čaki no! Si pozabil na Hojsa? On je odstopil, in to celo nepreklicno!

kryptix

06.10.2023, 21:18:20
+6
goljufaj tako da te ne dobijo kot naš janez že 30 let. vsi so isti samo da novi obrazi rabijo leto dni da se naučijo krast. volite tiste ki znajo krast da ne izgubljamo časa.

Komentator aligator

06.10.2023, 21:17:22
0
Koliko marmelade pa ji je ostalo na prstih?

Ponent

06.10.2023, 21:40:57
+7
pljuvate po tej vladi, pljuvali ste po prejšnji vladi, novih obrazov ne odobravate, stari ne veljajo nič…Naj mi nekdo razloži kaj bi sploh radi slovenceljni?!

štrekeljc

06.10.2023, 21:48:09
+3
Ne poznaš odgovora? POŠTENE POLITIKE!

 

COMMENTS

Wordpress (0)