Pogreb je bil skromen, varnost pa ne – Prigožin pokopan na zasebnem pogrebu na pokopališču Porokhovskoe, na robu Sankt Peterburga, poleg njegovega pokojnega očeta – TOPNEWS.si

Pogreb je bil skromen, varnost pa ne – Prigožin pokopan na zasebnem pogrebu na pokopališču Porokhovskoe, na robu Sankt Peterburga, poleg njegovega pokojnega očeta

Pogreb je bil skromen, varnost pa ne – Prigožin pokopan na zasebnem pogrebu na pokopališču Porokhovskoe, na robu Sankt Peterburga, poleg njegovega pokojnega očeta

Vodja Wagnerja Jevgenij Prigožin je bil pokopan na zasebnem pogrebu v Sankt Peterburgu, je sporočila njegova tiskovna služba. Rečeno jebilo , da je slovesnost v njegovem domačem mestu potekala v “zaprtem formatu”, vsi tisti, “ki se želijo posloviti, pa lahko obiščejo pokopališče Porokhovskoe, “.poroča BBC News.

Ruski uradniki so mrtvega vodjo plačancev potrdili po genetski analizi 10 trupel, najdenih v strmoglavljenem letalu 23. avgusta blizu Moskve.Kremelj je zanikal ugibanja, da je kriv za strmoglavljenje.

Toda številni opazovalci Rusije – tako v državi kot v tujini – so 62-letnega Prigožina opisali kot “mrtvega človeka, ki hodi” od prekinjenega oboroženega upora, ki ga je vodil junija. Vseh 10 ljudi na krovu – vključno s Prigožinovo desno roko Dmitrijem Utkinom – je umrlo v nesreči v regiji Tver, severozahodno od Moskve.

Tiskovna služba Wagnerja je informacije o Prigožinovem pogrebu sporočila v kratki izjavi za Telegram v torek Več podrobnosti ni bilo navedeno. Pogreb je bil skromen, varnost pa ne

Jevgenij Prigožin je bil v življenju skrivnosten človek. Pogosto prikriva svojo identiteto s pomočjo lasulj in lažnih brad. Očitno se skrivnost ni končala z njegovo smrtjo.

Sankt Peterburg je ves dan brenčal od govoric in ugibanj o tem, kje bo pokopan vodja plačancev. Ni bilo vnaprejšnjega opozorila. Kdaj in kje se bo to zgodilo, ni uradne objave. Na družbenih omrežjih se je kot možnih govorilo o vsaj štirih različnih pokopališčih. Na koncu ni bil pokopan na nobenem od njih.

Sčasoma so Prigožinovi predstavniki razkrili, da je bila glava Wagnerja pokopana na pokopališču Porokhovskoe na robu Sankt Peterburga poleg njegovega pokojnega očeta. Brez vojaških časti za vodjo plačancev. In domnevno se ga je udeležilo le nekaj ljudi.

Pred pokopališčem so  novinarjem  povedali, da je ta dan uradno zaprto, zato ne moremo noter. In samo zato, da bi zagotovili, da mediji, zbrani zunaj, ne poskušajo priti vanj, je mesto skoraj zaprto. Ob ograji in po celotnem pokopališču so dolge vrste policistov. Vidim pse , policiste za boj proti dronom in policijo za izgrede. Pogreb je bil morda skromen. Varnost; daleč od tega. Lahko razumete zakaj.

Wagnerjev upor, ki ga je organiziral Prigožin, je Kremelj razumel kot izdajo. Kar zadeva ruske oblasti, manj pozornosti je bolje. Ruska spletna stran MSK1 je navedla uradnike pokopališča, ki so povedali, da je bil pogreb v torek okoli 16. ure po lokalnem času (13. ure po GMT). “To so želeli [Prigožinovi] sorodniki,” so povedali uradniki.

MSK1 je tudi povedal, da je bil Prigožin pokopan poleg očetovega groba. Dodali so, da je na tem mestu mogoče videti Wagnerjevo črno-rumeno-rdečo zastavo. Sanktpeterburška novica Fontanka je poročala, da so bili na vhodu nameščeni detektorji kovin, saj naj bi se oblasti pripravljale na množično romanje na Prigožinov grob. Po poročanju je bil Jevgenij Prigožin pokopan poleg svojega očeta

Poleg tega je v torek na pokopališču Severnoe v Sankt Peterburgu potekal tudi pogreb Prigožinovega najvišjega namestnika Valerija Čekalova – ki je bil tudi na strmoglavljenem letalu. 47-letnik naj bi vodil Prigožinove nevojaške poslovne interese, za katere zahodne vlade pravijo, da se uporabljajo za financiranje skupine plačancev.

V začetku dneva je tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov dejal, da se voditelj Kremlja ne bo udeležil Prigožinovega pogreba, čeprav so Wagnerjevi borci igrali ključno vlogo v obsežni invaziji na Ukrajino, ki jo je gospod Putin sprožil februarja 2022. Putin je skoraj 24 ur po strmoglavljenju molčal. Naslednji dan je družinam vseh žrtev izrekel sožalje. Prigožina pa je opisal kot “nadarjeno osebo”, ki je “naredila resne napake v življenju”. Junija je Prigožin – nekoč zvest Putinu – vodil upor proti dvema najvišjema generaloma ruskih oboroženih sil.

Njegovi plačanci so prevzeli nadzor nad južnim ruskim mestom Rostov na Donu in korakali proti Moskvi – upor so ustavili le približno 200 km (125 milj) od prestolnice. Putin je takrat upor opisal kot “izdajo” in “nož v hrbet”, vendar je bil pozneje sklenjen dogovor, da se Wagnerjevi borci pridružijo enotam redne ruske vojske ali pa se preselijo v Belorusijo, rusko zaveznico.

Pojavljajo pa se mrzla ugibanja, da so v strmoglavljenje letala nekako vpletene ruske varnostne sile. Ameriški uradniki, ki jih povzema CBS, BBC-jev medijski partner v Ameriki, so povedali, da je bil najverjetnejši vzrok nesreče eksplozija na krovu zasebnega letala.  Peskov je govorice o vpletenosti Kremlja  zavrnil kot “popolno laž”.

COMMENTS

Wordpress (0)