“Izraelska kopenska operacija trenutno na vrhuncu, vojska pa da dosega impresivne uspehe na bojišču” – Izraelski premier Netanjahu o napadih na Gazo, ki so po palestinskih virih terjali več kot 9000 življenj, vključno z najmanj 3700 otroki – TOPNEWS.si

“Izraelska kopenska operacija trenutno na vrhuncu, vojska pa da dosega impresivne uspehe na bojišču” – Izraelski premier Netanjahu o napadih na Gazo, ki so po palestinskih virih terjali več kot 9000 življenj, vključno z najmanj 3700 otroki

“Izraelska kopenska operacija trenutno na vrhuncu, vojska pa da dosega impresivne uspehe na bojišču” – Izraelski premier Netanjahu  o napadih na Gazo, ki so po palestinskih virih  terjali več kot 9000 življenj, vključno z najmanj 3700 otroki

Izrael bo prekinil vse stike z Gazo in v enklavo vrnil palestinske delavce, ki delajo v Izraelu, je pozno v četrtek, skoraj štiri tedne po začetku obleganja Gaze, sporočila izraelska vlada. Pred izbruhom spopadov je po podatkih izraelskega organa, pristojnega za palestinske civilne zadeve, v Izraelu uradno delalo približno 18.500 prebivalcev Gaze.

“Izrael prekinja vse stike z Gazo. Palestinskih delavcev iz Gaze ne bo več,” so sporočili iz izraelskega varnostnega kabineta, enako pa je v objavi na družbenem omrežju X zapisal tudi urad premierja Benjamina Netanjahuja. Ob tem so napovedali, da bodo vse palestinske delavce, ki so bili na dan napada gibanja Hamas na ozemlju Izraela, vrnili v Gazo.

Po podatkih izraelskega organa, pristojnega za palestinske civilne zadeve (COGAT), so izraelske oblasti pred tem izdale delovna dovoljenja za okoli 18.500 ljudi iz enklave, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Koliko teh je bilo v času napada v Izraelu, sicer ni jasno.

Kot so še dodali v kabinetu, so se pristojni odločili, da bodo vsa sredstva, namenjena Gazi, odšteli od sredstev palestinske uprave na Zahodnem bregu, poroča britanski BBC.

Izrael v imenu palestinske uprave na zasedenem Zahodnem bregu pobira davke in carine. Vsak mesec nato oblastem na Zahodnem bregu nakaže okoli 160 milijonov ameriških dolarjev. Ta izplačila so sicer po ponedeljkovi odločitvi Izraela o začasni zamrznitvi palestinskih sredstev pod vprašajem.

Po podatkih Izraela je bilo v napadu Hamasa 7. oktobra, ki je sprožil izraelske povračilne napade, ubitih 1400 Izraelcev, od tega nekaj več kot 300 vojakov. Poleg tega je gibanje takrat za talce zajelo najmanj 242 ljudi.

Izraelska vojska je kopensko ofenzivo na Gazo začela minuli konec tedna, potem ko jo je med raketnimi napadi na območje napovedovala že nekaj časa. Izraelski napadi so v enklavi terjali več kot 9000 življenj, vključno z najmanj 3700 otroki. V kopenskih spopadih pa je bilo po podatkih Izraela ubitih najmanj 18 izraelskih vojakov.

Netanjahu je sicer v četrtek dejal, da je izraelska kopenska operacija trenutno “na vrhuncu”, vojska pa da dosega “impresivne uspehe” na bojišču.

COMMENTS

Wordpress (0)