Opozorilo! NIJZ opozarja na povečano tveganje za črevesne okužbe na vseh poplavnih območjih – Prostovoljci na območjih Laškega že imajo zdravstvene težave – TOPNEWS.si

Opozorilo! NIJZ opozarja na povečano tveganje za črevesne okužbe na vseh poplavnih območjih – Prostovoljci na območjih Laškega že imajo zdravstvene težave

Opozorilo! NIJZ opozarja na povečano tveganje za črevesne okužbe na vseh poplavnih območjih  – Prostovoljci na območjih Laškega že imajo zdravstvene težave

Na območjih, ki so jih prizadele poplave, se je zelo povečalo tveganje za črevesne okužbe. Glede na to je nujno skrbeti za higieno rok, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Zlasti pred jedjo in pred nego otroka in starostnika si je roke treba umiti in po možnosti razkužiti, so pozvali na današnji novinarski konferenci.

Marsikje voda še vedno ni pitna in jo je treba prekuhavati, določena hrana je bila ponekod poškodovana v poplavah, je na novinarski konferenci po seji vlade dejala predstojnica centra za zdravstveno ekologijo na NIJZ Nina Pirnat. Zaradi vseh okoliščin so se že pojavile črevesne okužbe. Znaki te so po njenih besedah denimo driska, bolečine v trebuhu in povišana telesna temperatura.

Na NIJZ obravnavajo izbruh črevesne bolezni na širšem območju Črne na Koroškem, kjer je na terenu epidemiologinja z območne enote NIJZ. Tesno sodeluje tako s pristojnimi kot s prebivalstvom. Po zdajšnjih podatkih je pomoč iskalo nekaj več kot deset ljudi. Ocenjujejo pa, da je ljudi s težavami več, le da niso poiskali zdravniške pomoči.

“Kjer voda ni pitna oz. velja ukrep prekuhavanja vode, je treba za pitje, pranje sadja in zelenjave ter za umivanje zob uporabljati prekuhano ali ustekleničeno vodo,” je opozorila Pirnat.

“Če nam vodo dostavljajo v cisternah, pojdimo ponjo s posodo, ki jo uporabljamo le v ta namen. Za prevoz vode ni varna uporaba manjših cistern, v katerih smo prej prevažali kaj drugega,” je dodala.

Na območjih, kjer voda ni pitna oz. velja ukrep prekuhavanja vode, je treba zelenjavo in sadje obvezno prati s prekuhano vodo. Zelenjavo in sadje, ki sta bila poplavljena, pa je treba zavreči. Obstaja namreč velika nevarnost, da sta onesnažena z mikroorganizmi, kemikalijami in fizičnimi delci.

Vsi, ki intenzivno čistijo blato in mulj, morajo imeti zaščitne rokavice, pred jedjo pa si morajo obvezno umiti in po možnosti razkužiti roke. Tisti, ki čistijo zaprte in dolgo časa poplavljene prostore, pa morajo uporabljati zaščitno masko. V tem času so se namreč že razvile plesni, ki pri svojem razvoju lahko sproščajo snovi, ki dražijo oči in dihala.

Na terenu nenazadnje opažajo večjo uporabo agregatov. Te je treba uporabljati v skladu z navodili in poskrbeti za prezračevanje, je pozvala Pirnat.

 

Poplavljeno območje je kontaminirano oz. tvegano za zdravje! Občani, ki so te dni na poplavljenih območjih sodelovali pri čiščenju in sanaciji po vodni ujmi, imajo zdravstvene težave, so sporočili iz občine Laško. Zato vse sodelujoče pri sanaciji po ujmi opozarjamo na najvišjo možno stopnjo higiene (uporaba rokavic, zaščitnih mask pri prašenju suhega mulja, umivanje rok …) zaradi povečanega zdravstvenega tveganja”

 

“Iz operativnega štaba GZ Zgornjesavinjske doline smo prejeli obvestilo, da s terena dobivajo informacije o zdravstvenih težavah občanov, ki so te dni na poplavljenih območjih sodelovali pri čiščenju in sanaciji po vodni ujmi.
Potrebno se je zavedati, da je ujma ponekod s sabo odnesla hiše, kmetijske objekte, pomožne objekte in ostalo infrastrukturo, v kateri so bile (skoraj gotovo tudi v neprimernih embalažah) shranjene različne kemikalije, naftni derivati, pesticidi, katerih embalaža se je v ujmi poškodovala, in pa da se na območju gotovo nahajajo tudi kadavri domačih živali, nekateri še zasuti v naplavinah ali v objektih. Posledično je potrebno celotno območje smatrati za kontaminirano oziroma tvegano za zdravje, kajti kljub posredovanju gasilskih enot širšega pomena in odstranjevanju večjih količin snovi gre za zadeve, katerih ni mogoče odstraniti, saj se nahajajo v vodi, mulju, naplavinah …
Zato vse sodelujoče pri sanaciji po ujmi opozarjamo na najvišjo možno stopnjo higiene (uporaba rokavic, zaščitnih mask pri prašenju suhega mulja, umivanje rok …) zaradi povečanega zdravstvenega tveganja”

 

COMMENTS

Wordpress (0)