Se po Ukrajini odpira nova fronta v Afriki? Pred našimi očmi se počasi odpira nova fronta v rivalstvu velesil. – TOPNEWS.si

Se po Ukrajini odpira nova fronta v Afriki? Pred našimi očmi se počasi odpira nova fronta v rivalstvu velesil.

Se po Ukrajini odpira nova fronta v Afriki?  Pred našimi očmi se počasi odpira nova fronta v rivalstvu velesil.

Vse več evropskih držav se odloča za evakuacijo državljanov iz Nigra, kjer je vojaška hunta prejšnji teden prevzela oblast in odstavila predsednika Mohameda Bazouma. Doslej so se za evakuacijo odločile Francija, Nemčija, Španija in Italija. Evropska unija medtem sporoča, da oskrba Evrope z naravnim uranom kljub dogajanju v Nigru ni ogrožena. Francija je namreč po državnem udaru prekinila pomoč Nigru. Niger se je odzval s prekinitvijo izvoza zlata in urana v Francijo

 

ZDA upravljajo bazo za brezpilotna letala v Nigru, kar bi jih verjetno potegnilo v konflikt za zaščito svojih zračnih sredstev. Pred našimi očmi se počasi odpira nova fronta v rivalstvu velesil?

Iz ZDA, ki imajo v Nigru nameščenih okoli tisoč vojakov v okviru protiterorističnega boja v Sahelu, pa so sporočili, da Bela hiša doslej ni sprejela še nobene odločitve o evakuaciji ameriških državljanov. Nimajo namreč informacij o grožnjah državljanom ali drugim interesom ZDA v državi, je po poročanju AFP dejal tiskovni predstavnik ameriškega Sveta za nacionalno varnost John Kirby.

Združenje zahodnoafriških držav (Ecowas) je v nedeljo proti pučistom v Nigru uvedlo sankcije in jim postavilo sedemdnevni ultimat za vrnitev Bazouma na oblast ter ponovno vzpostavitev ustavnega reda v državi. Vpliv ultimata bi sedaj lahko bil pod vprašajem, saj sta vojaški hunti sosednjih držav Burkina Fasa in Malija v ponedeljek izrazile podporo voditeljem prevrata. Obe sta tudi posvarili, da bi kakršno koli vojaško posredovanje proti vodjem prevrata v Nigru veljalo za vojno napoved njunima narodoma.

Tiskovni predstavnik Evropske komisije Adalbert Jahnz pa je medtem sporočil, da oskrba Evrope z naravnim uranom zaradi dogajanja v Nigru ni ogrožena. Niger je bil namreč leta 2022 drugi največji dobavitelj naravnega urana v EU, in sicer s 25-odstotnim deležem.V EU je trenutno dovolj zalog urana, da ublažijo morebitna kratkoročna tveganja, srednjeročno in dolgoročno pa je na svetovnem trgu dovolj nahajališč za pokritje potreb unije, je še dodal Jahnz.

“Francija bi brez Afrike postala država tretjega sveta”, ugotavljajo analitiki. “Pri tem pa omenjajo celotno EU, ker je gospodarstvo EU slonelo na poceni ruskem in afriškem plinu/nafti/uranu itd itd., brez tega pa bo njihova industrija propadla. Ja, lahko ga kupijo iz ZDA, vendar bodo za to plačali veliko več in spet bo njihovo gospodarstvo še vedno pokončano”.

 

Pred francoskim veleposlaništvom v prestolnici Niamey je v nedeljo potekal protest podpornikov državnega udara, vojaška hunta pa je Parizu očitala, da želi vojaško posredovati in vrniti na oblast strmoglavljenega predsednika Bazouma.

V luči tega se je Francija odločila, da bo danes pričela z evakuacijami iz Nigra in možnost za evakuacijo s francoskimi letali ponudila tudi drugim Evropejcem.

Po navedbah francoskega zunanjega ministrstva se v Nigru nahaja okoli 600 francoskih državljanov. Za zdaj ni znano, koliko si jih želi zapustiti državo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Z generalštaba francoske vojske pa so sporočili, da ne načrtujejo evakuacije francoskih vojakov, ki so nameščeni v Nigru. Izpostavili so, da evakuacija zadeva civiliste, francoske državljane in državljane drugih članic EU. Dodali so, da so proti civilnemu letališču v Niameyu že odletela tri letala z juga Francije, ki naj bi se vrnila pozno ponoči. Koliko ljudi bodo z njimi evakuirali, niso povedali.

Nemško zunanje ministrstvo je svetovalo nekaj manj kot sto državljanom Nemčije, ki se nahajajo v Nigru, naj sprejmejo ponudbo za evakuacijo s francoskimi letali. Španska vlada pa je po poročanju BBC sporočila, da se pripravlja na evakuacijo okoli 70 lastnih državljanov.

Tudi Italija bo svojim državljanom ponudila možnost, da zapustijo Niger, v ta namen bo mobilizirala lastno letalo. “Veleposlaništvo v Niameyu bo ostalo odprto z namenom prispevanja k iskanju sprave,” je dodal zunanji minister Antonio Tajani.

 

COMMENTS

Wordpress (0)