(V ŽIVO) Svet za nacionalno varnost se bo danes sestal v razširjeni sestavi – Poleg Roberta Goloba napovedana udeležba Nataše Pirc Musar in Urške Klakočar Zupančič – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Svet za nacionalno varnost se bo danes sestal v razširjeni sestavi – Poleg Roberta Goloba napovedana udeležba Nataše Pirc Musar in Urške Klakočar Zupančič

(V ŽIVO) Svet za nacionalno varnost se bo danes sestal v razširjeni sestavi –  Poleg Roberta Goloba napovedana udeležba Nataše Pirc Musar in  Urške Klakočar Zupančič

Svet za nacionalno varnost bo danes v razširjeni sestavi razpravljal o nacionalni varnosti v luči priprav na članstvo Slovenije v Varnostnem svetu Združenih narodov v letih 2024 in 2025. Seje se bodo predvidoma udeležili predsednica republike Nataša Pirc Musar, predsednik vlade Robert Golob in predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič.

Seje se bo udeležil tudi podpredsednik največje opozicijske stranke SDS Aleš Hojs, barve opozicijske NSi pa bo zastopal vodja poslanske skupine in podpredsednik stranke Janez Cigler Kralj, ki nadomešča odsotnega predsednika stranke Mateja Tonina.

Po seji bodo izjavo za javnost podali premier Golob, predsednica republike Pirc Musar ter ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon.

Slovenija je bila junija v Generalni skupščini ZN v New Yorku s 153 glasovi podpore v prvem krogu glasovanja izvoljena za nestalno članico Varnostnega sveta ZN za obdobje 2024-2025. V boju za sedež iz vzhodnoevropske skupine je premagala Belorusijo, za katero je glasovalo 38 držav.

Izvolitev za nestalno članico VS ZN je Golob junija označil za izjemen uspeh celotne države, ki kaže na to, da je Slovenija prepoznana kot tvorni subjekt na mednarodnem prizorišču. Sam verjame, da bo Slovenija v VS nadaljevala s svojimi pobudami na področju okoljske politike ter iskanju poti do miru v Ukrajini in povojni obnovi te države.

Zunanja ministrica Fajon pa je med temami, ki jih bo Slovenija v VS posebej naslavljala, izpostavila tudi človekove pravice, humanitarno in razvojno pomoč, vodno diplomacijo, boj proti podnebnim spremembam in preprečevanje konfliktov po svetu.

COMMENTS

Wordpress (0)