Severna polobla, od ZDA prek Evrope in Kitajske, se sooča s hudimi vročinskimi valovi – Na Siciliji in Sardiniji rekordnih 48, v vasi Sanbao v kitajski regiji Xinjiang 52,2 stopinje Celzija – TOPNEWS.si

Severna polobla, od ZDA prek Evrope in Kitajske, se sooča s hudimi vročinskimi valovi – Na Siciliji in Sardiniji rekordnih 48, v vasi Sanbao v kitajski regiji Xinjiang 52,2 stopinje Celzija

Severna polobla, od ZDA prek Evrope in Kitajske, se sooča s hudimi vročinskimi valovi – Na Siciliji in Sardiniji rekordnih 48, v vasi Sanbao v kitajski regiji Xinjiang 52,2 stopinje Celzija

Severna polobla, od ZDA prek Evrope in Kitajske, se sooča s hudimi vročinskimi valovi, med katerimi se temperature bližajo ali pa so že presegle rekorde. Takšna vročina, ki marsikje še ne kaže znakov popuščanja, je lahko za mnoge smrtonosna, hkrati pa ustvarja pogoje za izbruh obsežnih gozdnih požarov.

Napovedi kažejo, da bodo med trenutnim vročinskim valom temperature na Siciliji in Sardiniji dosegle za celino rekordnih 48 stopinj Celzija. Državni vročinski rekord pa je medtem v nedeljo že padel na Kitajskem.

V vasi Sanbao v kitajski regiji Xinjiang so namreč namerili rekordnih 52,2 stopinje Celzija, je danes sporočila kitajska meteorološka agencija. Tudi na Japonskem bi lahko v prihajajočih dneh namerili nov temperaturni rekord.

Poleg visokih temperatur se del Azije sooča tudi z močnim deževjem ter posledičnimi poplavami in zemeljskimi plazovi. Najhuje je trenutno v Južni Koreji, o smrtnih žrtvah pa poročajo tudi iz severa Indije in Japonske.

V Evropi so na udaru vročinskega vala predvsem prebivalci na jugu in jugovzhodu celine ter številni tamkajšnji turisti. V Italiji je tudi danes v 16 večjih mestih v veljavi ostalo najvišje opozorilo zaradi izjemne vročine, po napovedih meteorologov pa bodo temperature v Rimu v torek dosegle 42 ali celo 43 stopinj, kar je krepko več od trenutnega rekorda, ko je živo srebro avgusta 2007 v italijanski prestolnici doseglo 40,5 stopinje Celzija.

Atenska Akropola je danes po treh dneh zaprtja v času najvišjih temperatur sicer spet sprejemala obiskovalce, začasno olajšanje v padcu temperatur pa je bilo kratkega diha, saj so v bližini prestolnice zaradi požara preventivno evakuirali več obmorskih letovišč. Nov vročinski val tam napovedujejo že v četrtek, temperature čez 40 stopinj Celzija pa bodo brez premora še nekaj dni vztrajale v španski Andaluziji in na Cipru.

Živo srebro s 40 stopinjami Celzija se te dni bliža tudi v Srbiji, Črni gori, Romuniji, Bolgariji, Albaniji, Severni Makedoniji in na Hrvaškem ter Kosovu. Najvišje opozorilo zaradi visokih temperatur je za jug države izdal tudi madžarski meteorološki urad.

Še višje vrednosti so zabeležili prek Atlantika. Najbolj vroče je bilo v nedeljo v slavni Dolini smrti, v kalifornijski puščavi na meji z Nevado, kjer so uradno namerili 53,9 stopinje Celzija. S tem sicer to območje ni preseglo rekorda 56,7 stopinje Celzija iz leta 1913, so pa rekordne temperature izmerili drugod po državi.

Medtem ko ima južni del ZDA težave z vlažno vročino, druge dele države še naprej pestijo nenadna intenzivna neurja in poplave, ki pa ne prinašajo temperaturnega olajšanja, saj je občutek vlažne tropske vročine hujši od suhe puščavske. Poplave in neurja čez vikend zahtevale najmanj pet življenj.

Takšno stanje se bo v ZDA nadaljevalo najmanj še teden dni, verjetno pa še dlje, pravijo strokovnjaki. Trenutni vročinski valovi, ki pestijo na stotine milijonov ljudi na severni polobli, sledijo letošnjim zaskrbljujočim trendom. Meteorološke meritve kažejo na to, da je svet nedavno izkusil najtoplejši dan, teden in mesec od začetka meritev.

Rekordne izmerjene vrednosti strokovnjaki pripisujejo podnebnim spremembam, ki so letos še posebej občutne zaradi pojava El Nina. Zaradi globalnega segrevanja, ki ga s svojo aktivnostjo povzroča človek, bodo takšni izjemni vremenski dogodki po vseh pričakovanjih dlje trajajoči in bolj pogosti.

COMMENTS

Wordpress (0)