“To niso nemiri, to je vojna. Hočejo nas ubiti” – Načelnik francoske policije Eric Vergne o tem, da imajo protestniki “ogromne tlakovce, ki jih mečejo v nas, da bi nas poskušali ubiti. Tam so, da nas ubijejo” – TOPNEWS.si

“To niso nemiri, to je vojna. Hočejo nas ubiti” – Načelnik francoske policije Eric Vergne o tem, da imajo protestniki “ogromne tlakovce, ki jih mečejo v nas, da bi nas poskušali ubiti. Tam so, da nas ubijejo”

“To niso nemiri, to je vojna. Hočejo nas ubiti” – Načelnik francoske policije Eric Vergne o tem, da imajo protestniki “ogromne tlakovce, ki jih mečejo v nas, da bi nas poskušali ubiti. Tam so, da nas ubijejo”

V Franciji je bila minula noč druga mirnejša, odkar so pred tednom dni po državi izbruhnili nemiri po smrti najstnika, ki ga je med nadzorom prometa ubil policist. Ob okrepljeni policijski navzočnosti so sredi noči prijeli samo 17 ljudi. Francoski predsednik Emmanuel Macron je obiskal pariško policijsko upravo.

Z notranjim ministrom Geraldom Darmaninom je pred tem v ponedeljek pozno zvečer obiskal tudi vojašnico, kjer so nameščene intervencijske enote brigade za boj proti kriminalu. V tvitu se je zahvalil policistom, žandarjem in gasilcem “za izjemno delo v minulih nočeh”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Načelnik policije v francoskem mestu, ki je angažirana zaradi napada na županov dom, je za Sky News povedal, da so njegovi policisti vpleteni v “vojno” proti izgrednikom, “ki so tam, da nas pobijejo”. Eric Vergne je vodil odgovor na napad, ki je šokiral francoski narod . V nedeljo zgodaj zjutraj je goreč avtomobil zapeljal pred predmestno hišo Vincenta Jeanbruna , župana L’Hay-les-Roses.

Jeanbruna takrat ni bilo doma, vendar je bila njegova žena skupaj z dvema majhnima otrokoma prisiljena pobegniti od doma. Med begom je utrpela zlom noge. Vergne, ki se je udeležil dogodka v znak solidarnosti z županom mesta.

 

Dejal je: »Ljudje govorijo o nemirih, a za nas, ki se moramo z vsem tem soočati, to niso nemiri – to je vojna. Nasilje in ropanje v Nanterru in Parizu se umirjata – vendar vlada nelagoden mir.

“Ljudje, ki stojijo pred nami, so tam, da nas ubijejo. “Imajo molotovke, tlakovce, pridejo na tri metre pred nas. “Imajo ogromne tlakovce, ki jih mečejo v nas, da bi nas poskušali ubiti. Nočejo se igrati z nami. Tam so, da nas ubijejo.”

Macron bo danes sprejel župane približno 220 občin, ki so bile prizadete v nemirih. Iz predsedniške palače so sporočili, da želi s tem pogovorom “začeti dolgoročen proces s ciljem poglobljenega razumevanja razlogov, ki so pripeljali do zadnjih dogodkov”.

Med nemiri po smrti 17-letnika v pariškem predmestju Nanterre so bile tarče napadov izgrednikov tudi občinska in vladna poslopja, med drugim 150 mestnih hiš ali občinskih stavb. V noči na nedeljo pa so se neznanci z avtomobilom zaleteli v hišo župana mesta L’Hay-les-Roses južno od Pariza, avtomobil pa zažgali. Županova soproga in eden od otrok sta bila ranjena, medtem ko sta skušala pobegniti.

Na poziv združenja francoskih županov so v ponedeljek popoldne po vsej Franciji potekali številni shodi v podporo županu. Na shodih so izrazili nasprotovanja nasilnim protestom.

Nasilni protesti, ki so se prelevili v izgrede, so se prvič umirili v noči na ponedeljek. Pred tem so od torka zvečer dnevno pridržali več sto ljudi, ki so sežigali avtomobile in avtobuse ter uničevali druge predmete in poslopja ter ropali trgovine. Po uradnih podatkih so od minulega petka aretirali 3915 ljudi, med katerimi je bilo 1244 mladoletnikov. Ranjenih je bilo 684 policistov in gasilcev.

Po ocenah glavne delodajalske organizacije Medef je bila povzročena škoda za milijardo evrov. Več organizacij je ob tem v ponedeljek pozvalo vlado k sprejemu ukrepov za podporo prizadetim trgovcem in podjetnikom ter k ustanovitvi sklada za tiste, ki so izgubili vse.

Protesti so izbruhnili po smrti najstnika alžirskega porekla, ki so ga identificirali kot Nahela M. Nanj je policist v pariškem predmestju Nanterre streljal v torek zvečer med nadzorom prometa. Kljub pomoči reševalnih služb je mladostnik umrl zaradi strelnih ran v prsnem košu. Isto noč so se začeli nemiri. Policist, ki ga je ubil, je obtožen naklepnega uboja in je v priporu.

COMMENTS

Wordpress (0)