“Grozljivo sranje …To je moja tretja vojna, v kateri sem sodeloval, in ta je daleč najhujša …najhujši dan v Afganistanu in Iraku je odličen dan v Ukrajini,” – Ameriški prostovoljec /plačanec/ o svoji izkušnji vojne v Ukrajini – TOPNEWS.si

“Grozljivo sranje …To je moja tretja vojna, v kateri sem sodeloval, in ta je daleč najhujša …najhujši dan v Afganistanu in Iraku je odličen dan v Ukrajini,” – Ameriški prostovoljec /plačanec/ o svoji izkušnji vojne v Ukrajini

“Grozljivo sranje …To je moja tretja vojna, v kateri sem sodeloval, in ta je daleč najhujša …najhujši dan v Afganistanu in Iraku je odličen dan v Ukrajini,” – Ameriški prostovoljec /plačanec/ o svoji izkušnji vojne v Ukrajini

Dva nekdanja ameriška vojaka, ki sta se borila v Ukrajini, sta za The Daily Beast govorila o tem, česar nista predvidela v vojni Vladimirja Putina in o tem zakaj sta izstopila iz vojne. “Najhujši dan v Afganistanu in Iraku je odličen dan v Ukrajini,”  ugotavlja eden od vojnih veteranov Bramlette, ki je z javnostjo delil svojo izkušnjo z vojno v Ukrajini.

“Sedim v razredu in mislim, da bi lahko sedel tukaj in dokončal diplomo ter šel delat v pisarniško službo in imel majhen kanček vpliva na svet, ko bi delal v kakšni vladni pisarni, kajne?” je pripovedoval Bramlette. »Imam znanje ter veščine in sposobnosti, da grem pomagat. Tako sem v bistvu vzel dopust iz magistrskega programa in šel tja.« V začetku marca je bil Bramlette, ki se imenuje “Bam”, na poti v Varšavo na Poljskem, da bi se orientiral, preden se je pridružil legiji tujcev v Ukrajini. Med vkrcavanjem na letalo za Poljsko je Bam rekel, da je svojim staršem poslal kratko e-pošto z razlago, zakaj se odpravlja v vojno za drugo državo.

»Svojim staršem sem poslal e-pošto, v kateri piše … To je najbolj pravična vojna, ki jo bo moja generacija videla v našem življenju. To je naravnost dobro proti zlu,« je Bramlette povedal za The Daily Beast. »Zato sem šel. Mislil sem, da ne morem prenašati tega sranja.”

Tako kot Bramlette se je bil tudi nekdanji marinec Troy Offenbecker prisiljen pridružiti boju proti ruski invaziji na začetku vojne. Za The Daily Beast je povedal, da so bila ruska grozodejstva nad Ukrajinci, o katerih so poročali v novicah, kaplja čez kapljo, ki ga je pripravila do vojne.

“ Tukaj je veliko res butastih prostovoljcev, ki nimajo posla biti v vojni. ” »Lani marca sem videl vse, kar se je dogajalo, in ko sem slišal za mednarodno legijo, sem vedel, da bom prišel,« je Offenbecker povedal za The Daily Beast v intervjuju iz Kijeva. »Ampak takrat sem imel nekaj obveznosti, ki so me držale tam. Potreboval sem dva meseca … Moral sem prodati svojo hišo, prodal sem svoja vozila.”

Offenbecker je porabil čas za priprave, kondicijo in pridobivanje boljše fizične forme za dvoboj. Ko je videl podobe množičnih grobišč in ukrajinskih civilistov, umorjenih v stilu usmrtitev v Buči , je Offenbecker pobesnel. “Res me je razjezilo, da lahko to storiš nekomu tako nedolžnemu,” je dejal. “Res me je razjezilo.” »Imam nabor veščin, ki sem se jih naučil, bil sem šest let v marincih, inštruiral sem druge marince, druge države sem učil, kako naj se borijo. Samo mislil sem, da ne bi bilo prav, če bi sedel doma,« je dejal Offenbecker.

Leta 2014, le dva meseca preden je Rusija nezakonito priključila Krim iz Ukrajine, je prišel delat za 1. bataljon 10. skupine posebnih sil v Stuttgartu v Nemčiji. Ko se je Rusija vselila, je bil čas zanj. »Ko se je zgodil Krim , smo v bistvu ves poudarek namenili obrambi vzhodne Evrope. Moja tri leta v specialnih enotah so bila v bistvu… usposabljanje partnerjev po vsej srednji in vzhodni Evropi ter tudi zahodni Evropi,« je dejal Bam. “Toda nikoli se mi ni zdelo, da smo dosegli zelo veliko.”

In medtem ko je bil Bramlette prej na bojnih napotitvah v Iraku in Afganistanu, obstaja cela vrsta pripadnikov ali veteranov po vsem svetu, ki so se pripravljali na bojevanje v Iraku in Afganistanu, vendar iz kakršnega koli razloga niso prišli. Od veterinarjev, ki jih je videl, kako se pripravljajo v Ukrajini, so mnogi začutili željo, da zapolnijo to vrzel, je dejal Bam.

“Nič ni bolj frustrirajočega kot trenirati in trenirati, trenirati za nekaj celo življenje ali leta zaporedoma, potem pa nikoli dejansko ne preizkusiš svoje sposobnosti,” je dejal. “Veliko teh fantov, to je bilo nekako vzdušje.”

Offenbecker je delil podobne občutke. “Srečal sem nekaj fantov, ki so bili morda tukaj zaradi nekega smisla, videli so svoje prijatelje skozi vojno, oni pa nikoli niso,” je dejal.
V Ukrajini so vojne priprave v Lvovu in Kijevu vključevale malo sreče in malo kaosa, je dejal Bramlette. Najprej je Bramletteja presenetilo, koliko ljudi se je pobralo in odšlo v Ukrajino pomagat v boju, ne da bi imeli vojaške izkušnje. “Tukaj je veliko res butastih prostovoljcev, ki nimajo posla biti v vojni,” je dejal.

Po prihodu na Poljsko v začetku marca 2022 se je z vlakom odpravil v Lvov, da bi se srečal z drugimi borci prostovoljci. Toda na poti je našel več drugih tujcev, s katerimi se ni želel boriti rame ob rami, je dejal. »Na vlaku sem srečal še tri tujce. Eden je bil Nemec in ni imel vojaških izkušenj. Bil je mizar ali kaj podobnega,« je dejal Bramlette. »Ustrelil je s pištolo – kot malo. In to je bila lovska puška.”

Ko je bil v Ukrajini, je Bramlette ocenil nekaj različnih skupin tujih prostovoljcev, vendar je ugotovil, da njihovo vojaško ozadje podobno manjka. Bil je “enako zadovoljen s kakovostjo tujcev tam,” je dejal.

Nekaj ​​dni pozneje se je povezal z dvema drugima zelenima baretkama, da bi ustanovili večnacionalno enoto približno 12 ljudi, da bi oblikovali taktično ekipo majhne enote ali skupino za posebne operacije. “In potem so nam v bistvu izdali ukaze za Harkov in rekli, ‘Pojdite ubiti čim več Rusov,'” je dejal. Po nekaj urjenja in priprav, s puškami in strelivom iz ukrajinskih zalog, je ekipa odšla.

»Vsa naša lastna novačenja smo opravili med tujci, ki so že bili v Kijevu. In vsa lastna sredstva smo pridobili, financirali, na primer kupovali lastne avtomobile, financirali lastne varne hiše,« je dejal Bam.

Ameriški prostovoljec/plačanec o vojni v Ukrajini: »To je moja tretja vojna, v kateri sem sodeloval, in to je daleč najhujša,« je Offenbecker povedal za The Daily Beast. »Prekleto te razbijajo z topništvom, tanki. Prejšnji teden mi je letalo odvrglo bombo poleg nas, približno 300 metrov stran. To je grozljivo sranje.” Misije so bile naporne, je dejal Bramlette. V Iraku ali Afganistanu je imel Bramlette zračno podporo ali podporo ISR ali obveščevalno službo, nadzor in izvidovanje. “Najhujši dan v Afganistanu in Iraku je odličen dan v Ukrajini,” je dejal. “Tudi ko smo mislili, da ni, smo vedno obvladovali situacijo … v nasprotju z vlogo poveljnika ekipe v Ukrajini,” kjer je še več neznank. Na izvidniški misiji v Ukrajini morate samo počakati, da se člani ekipe vrnejo, saj komunikacije niso zanesljive. »Vedno bi najprej poslal ven izvidniško enoto … takoj, ko ti fantje zapustijo mojo stran, jih ne bom zares slišal, dokler ne bodo spet v vidnem polju. In to lahko 24 ur pozneje, morda 48 ur kasneje,« je pojasnil. »Če se dva od njiju poškodujeta … po vas ne bo prišel noben helikopter … sranje gre lahko zelo, zelo prekleto hitro. In to so stvari, ki so precej težke.« Ko je nastopila zima, je Brammlette poslal člane svoje majhne enote domov na odmor. Njihovi toplotni podpisi so se pojavljali bolj kot poleti in izdajali njihove položaje. Ostati izven vidnega polja ruskih čet je bilo vsak dan težje, ko je listnato pokritost izginila. Poleg teh težav so se vozila ekipe kar naprej kvarila in zmanjkovalo jim je denarja. »Ker smo majhna enota za taktiko … tečete okoli … pred ukrajinsko črto in pred rusko črto. Na drevesih ni listja, grmovje je golo, drevesa so gola in hladneje je … To so res slabe novice, medvedi,« je dejal Bramlette. “Ne moreš se skriti.” Ne da bi drastično spremenili svoj pristop, so se pripravljali na neuspeh. “Samo bal sem se, da bomo šli ven in počeli to, kar običajno počnemo, in bomo v bistvu vsi umrli,” je dodal.

V Harkovu so bile njihove misije večinoma samostojne. Ukrajinska vlada jih za usklajevanje ni povezala z ukrajinskimi ali drugimi tujimi prostovoljnimi enotami, zato so to prevzeli sami in se predstavili silam teritorialne obrambe, enotam redne vojske, zračno-desantnim enotam in ukrajinskim enotam za posebne operacije. Potem ko je vzpostavil povezave blizu fronte, je Bamova enota dobila kratke informacije o Rusih in določila, kakšno misijo naj izvajajo za Ukrajince, od vodenja izvidovanja na sovražnih položajih do miniranja.

Ameriški veterani so se odšli v Ukrajino borit proti Rusiji, vendar pravijo, da je to najhujša vojna, kar so jih kdaj videli. Tudi Offenbecker, nekdanji marinec, je moral svojo bojno ekipo organizirati sproti. Prijavil se je v mednarodno legijo, a v približno enem tednu ni slišal ničesar. Namesto da bi čakal na končne načrte, je povedal nekaj družinskim članom in tesnim prijateljem, spakiral in odšel v Ukrajino.

»Ničesar nisem slišal, zato sem samo poletel … kakorkoli. Mislil sem, da bi bil prostovoljec in pomagal kako drugače,« je dejal Offenbecker. Ko je bil v Ukrajini, se je povezal s pravimi ljudmi, da se je pridružil mednarodni legiji in se kmalu z njimi boril v Donbasu v vzhodni Ukrajini. Že v tistih zgodnjih dneh je začel videvati nekaj tujih prostovoljcev, ki niso imeli pojma, kaj jih čaka.

“ Prišel sem do zaključka, da se ne bom vrnil in se boril. ” “To je moja tretja vojna, v kateri sem sodeloval, in to je daleč najhujša,” je Offenbecker povedal za The Daily Beast. »Prekleto te razbijajo z topništvom, tanki. Prejšnji teden mi je letalo odvrglo bombo poleg nas, približno 300 metrov stran. To je grozljivo sranje.”

Ko je bil tam, so mu nekateri njegovi prijatelji iz vojske začeli pošiljati sporočila in prositi za informacije o tem, kako se tudi pridružiti. Vendar je več mesecev ignoriral sporočila. “Če sem iskren, je bilo precej slabo, zato nisem želel v to vplesti nikogar drugega,” je dejal.

Misije so bile naporne, je dejal Bramlette. V Iraku ali Afganistanu je imel Bramlette zračno podporo ali podporo ISR ali obveščevalno službo, nadzor in izvidovanje. “Najhujši dan v Afganistanu in Iraku je odličen dan v Ukrajini,” je dejal. “Tudi ko smo mislili, da ni, smo vedno obvladovali situacijo … v nasprotju z vlogo poveljnika ekipe v Ukrajini,” kjer je še več neznank.

Na izvidniški misiji v Ukrajini morate samo počakati, da se člani ekipe vrnejo, saj komunikacije niso zanesljive. »Vedno bi najprej poslal ven izvidniško enoto … takoj, ko ti fantje zapustijo mojo stran, jih ne bom zares slišal, dokler ne bodo spet v vidnem polju. In to lahko 24 ur pozneje, morda 48 ur kasneje,« je pojasnil. »Če se dva od njiju poškodujeta … po vas ne bo prišel noben helikopter … sranje gre lahko zelo, zelo prekleto hitro. In to so stvari, ki so precej težke.«

Ko je nastopila zima, je Brammlette poslal člane svoje majhne enote domov na odmor. Njihovi toplotni podpisi so se pojavljali bolj kot poleti in izdajali njihove položaje. Ostati izven vidnega polja ruskih čet je bilo vsak dan težje, ko je listnato pokritost izginila. Poleg teh težav so se vozila ekipe kar naprej kvarila in zmanjkovalo jim je denarja.

»Ker smo majhna enota za taktiko … tečete okoli … pred ukrajinsko črto in pred rusko črto. Na drevesih ni listja, grmovje je golo, drevesa so gola in hladneje je … To so res slabe novice, medvedi,« je dejal Bramlette. “Ne moreš se skriti.”

Ne da bi drastično spremenili svoj pristop, so se pripravljali na neuspeh. “Samo bal sem se, da bomo šli ven in počeli to, kar običajno počnemo, in bomo v bistvu vsi umrli,” je dodal. In medtem ko je bil načrt, da se januarja znova priključi, se Bam ni mogel prisiliti, da bi to storil, ko se je umaknil iz megle vojne.

“Ko sem se decembra vrnil, mi je to nekako dalo distanco, prostor, da nekako ponovno ovrednotim vse, kar se je zgodilo, ker če vodim celotno ekipo, nimaš časa zares razmišljati o vsem,” je dejal. rekel. »Malo sem se ugasnil, vendar mi je to dalo prostor za dekompresijo, da ponovno ocenim. In tako sem prišel do zaključka, da se ne bom vrnil in se boril.”

Bam še vedno pomaga vojnim prizadevanjem iz Kijeva s svojim delom za The Weatherman Foundation, ki se je pred kratkim ukvarjala z iskanjem in prenosom posmrtnih ostankov Američanov, ubitih v bojih v Ukrajini. Offenbecker trenutno dela na prehodu v novo ekipo v ukrajinski tujski legiji in načrtuje nadaljevanje bojevanja v Ukrajini.

»Gledam te otroke in imam svojega otroka ter nečakinjo in nečaka. Če bi bila to okoliščina za njih, bi upal, da bodo ljudje z vsega sveta prišli in poskušali pomagati, da bodo tudi oni varni in zaščiteni,« je dejal Offenbecker. “To je tisto, kar me drži tukaj.”

A če svetovna skupnost ne bo pripravljena ustrezno obravnavati ruske agresije v Ukrajini, bo Moskva samo nadaljevala svojo ozemeljsko širitev, je opozoril Bramlette.

»Če ne bomo resno razmišljali o tem, kako razmišljamo o Rusiji, in ne bomo ustavili Rusije tukaj, je naslednji korak … Belorusija se bo zložila v Rusijo. Ali pa se Moldavija zloži v Rusijo. Ukrajina se zloži v Rusijo,« je dejal Bramlette. »Rusija je besen pes. Kremelj je treba odložiti.”

 

COMMENTS

Wordpress (0)