Je bil ruski “general Armagedon” – Sergej Surovikin aretiran po uporu Wagnerjeve skupine? – Prigožin je Surovikina označil za “najbolj kompetentnega poveljnika v ruski vojski” – TOPNEWS.si

Je bil ruski “general Armagedon” – Sergej Surovikin aretiran po uporu Wagnerjeve skupine? – Prigožin je Surovikina označil za “najbolj kompetentnega poveljnika v ruski vojski”

Je bil ruski “general Armagedon” – Sergej Surovikin aretiran po uporu Wagnerjeve skupine? – Prigožin je Surovikina označil za “najbolj kompetentnega poveljnika v ruski vojski”

Po navedbah virov blizu ruskega ministrstva za obrambo so ruski represivni organi aretirali generala Sergeja Surovikina, poveljnika ruskih letalskih sil in nekdanjega poveljnika ruske vojske med napadom na Ukrajino. To informacijo sta za The Moscow Times potrdila dva vira blizu vrha ministrstva za obrambo, slednje pa teh informacij uradno še ni komentiralo.

General Sergej Surovikin, naj bi  vnaprej vedel za  upor proti ruskemu vojaškemu vrhu, je bil  poveljnik vseh ruskih sil v Ukrajini od oktobra 2022 do letos januarja, ko je bil premeščen. Ruski general Sergej Surovikin naj bi bil  aretiran po uporu Wagnerjeve PMC, piše The Moscow Times.

56-letni častnik, ki so ga ruski mediji poimenovali “general Armagedon”, ima dolgo vojaško kartoteko in sloves po brutalnosti in neusmiljenosti. Njegovo imenovanje za vodjo sil je prišlo po tem, ko se je Rusija soočila z problemi v severovzhodni Ukrajini , in je bilo videti kot odgovor na kritike, ki  so jih je  na rusko obrambno ministrstvo zgrnili šef plačancev Jevgenij V. Prigožin in drugi kritiki.

Ruski general Sergej Surovikin naj bi buil aretiran po uporu Wagnerjeve PMC, piše The Moscow Times. Namestnik poveljnika združene skupine ruskih enot v Ukrajini, general Sergej Surovikin, je bil aretiran, poroča The Moscow Times, ki se sklicuje na dva vira blizu obrambnega ministrstva. Druge potrditve te informacije ni. Po navedbah virov publikacije je lahko aretacija Surovikina povezana z oboroženim uporom PMC Wagner. »V kontekstu Prigožina bodo novice. Očitno je [Surovikin] izbral stran [Prigožina med uporom],« je povedal vir. Na novinarsko vprašanje, kje je general zdaj, je odgovoril: “Teh informacij po notranjih kanalih niti ne komentiramo.” Pred tem so se informacije o aretaciji Surovikina začele pojavljati v ruskih medijih

G. Prigožin, ki je konec tedna vodil kratek upor, in general Surovikin se poznata vsaj od ruskega posredovanja v vojni v Siriji, kjer je imel vojaški analitiki general pomembno vlogo pri obračanju spopadov v korist sirskega predsednika. Bashar al-Assad.

Borci iz skupine plačancev Wagner gospoda Prigožina so bili takrat na terenu v Siriji in poročila kažejo, da sta tako Wagner kot general Surovikin izkoristila državljansko vojno za finančni dobiček. Podjetje, povezano z Wagnerjem, si je zagotovilo 25-odstotni delež dobička od proizvodnje sirske nafte in plina na poljih, ki so jih plačanci zavzeli od skrajnežev Islamske države, je poročala ruska tiskovna stran. Žena generala Surovikina je lastnica podjetja za pridobivanje fosfatov v Siriji, je pokazala preiskava organizacije zaprtega opozicijskega aktivista Alekseja Navalnega.

Rusija je svojo obsežno invazijo na Ukrajino začela februarja 2022 in  Prigožin je iskal večjo vlogo generala Surovikina, potem ko je postalo jasno, da ruske sile ne bodo mogle doseči svojih vojaških ciljev tako hitro, kot so vojaški voditelji načrtovali.

Ko je bil imenovan za poveljnika sil v Ukrajini, je g. Prigožin Surovikina označil za “najbolj kompetentnega poveljnika v ruski vojski,” glede na izjavo, ki jo je takrat citirala ruska tiskovna agencija Live 24.

Čeprav je bil general Surovikin januarja prerazporejen na poveljevanje ruskim zračnim in vesoljskim silam, je bil zelo spoštovan zaradi nadzorovanja razmeroma urejenega ruskega umika iz južnega ukrajinskega mesta Herson lansko jesen.

V Ukrajini ga je zamenjal general Valerij Gerasimov , ki je postal redna tema vse bolj zoprnih tarnanj gospoda Prigožina na Telegramu. Ta poteza je bila na splošno razumljena kot degradacija generala Surovikina, rusko obrambno ministrstvo pa je dejalo, da bo pretres pomagal povečati “učinkovitost upravljanja enot”.

Samuel Ramani, sodelavec na Royal United Services Institute, britanski raziskovalni skupini, je dejal, da general ohranja podporo med ruskimi enotami v Ukrajini, zaradi česar bi bil dragocen zaveznik  Prigožina. Pred tem je nadziral južno poveljstvo ruske vojske, ki ima sedež v Rostovu na Donu, mestu, ki ga je Wagner za kratek čas zavzel med uporom.

“Prepričan sem, da je bilo nekaj ljudi v južnem vojaškem okrožju, ki bi mu bili verjetno zvesti, in če bi dal navodila, naj podprejo Prigožina ali sodelujejo s Prigožinom, bi verjetno pomagali njegovim silam priti,” je dejal. G. Ramani, avtor nedavne knjige o vojni v Ukrajini.

Poleg vodenja ruskih sil v Siriji je bil general Surovikin v začetku leta 2000 v Čečeniji, poročajo državni mediji in njegova biografija na spletni strani ruskega obrambnega ministrstva. Human Rights Watch je leta 2020 dejal, da je bil med vojaškimi voditelji, ki bi lahko nosili “poveljniško odgovornost” za kršitve človekovih pravic v Siriji.

Sodeloval je pri spodletelem državnem udaru leta 1991 proti Mihailu Gorbačovu in preživel najmanj šest mesecev v zaporu, potem ko so vojaki pod njegovim poveljstvom ubili tri protestnike , vendar so ga na koncu izpustili brez sojenja, poroča Jamestown Foundation, konservativna raziskovalna skupina v Washingtonu. Po navedbah skupine je bil leta 1995 obsojen zaradi trgovanja z orožjem in prejel pogojno kazen, a je bila obsodba pozneje razveljavljena.

Na seznam sankcij Evropske unije je bil uvrščen 23. februarja 2022, dan preden je Rusija napadla Ukrajino.

COMMENTS

Wordpress (0)