“To je strup, ki nas hromi” – Borut Pahor na proslavi “pomladnega političnega bloka” na Vrhniki o političnih in ideoloških delitvah – TOPNEWS.si

“To je strup, ki nas hromi” – Borut Pahor na proslavi “pomladnega političnega bloka” na Vrhniki o političnih in ideoloških delitvah

“To je strup, ki nas hromi” – Borut Pahor na proslavi “pomladnega političnega bloka” na Vrhniki o političnih in ideoloških delitvah

V Športnem parku Vrhnika je v organizaciji Zavoda Iskreni potekal festival družin. Končali so ga z mašo za domovino v cerkvi Svete Trojice, ki ji je sledila slovesnost ob dnevu državnosti. Na njej je bil slavnostni govornik nekdanji predsednik republike Borut Pahor.

Ob pogledu nazaj na dosežke države je Pahor ugotavljal, da smo se v mednarodni, zunanji in varnostni politiki od ustanovitve države vedli povezovalno in vključujoče ter kljub za demokracijo normalnim prepirom sodelovali.

“Slovenija pripada zahodnemu svetu, tistemu svetu, ki je bil tako rekoč navdih vseh naših tedanjih velikopoteznih sanj. Skratka, zaradi vseh teh izjemnih dosežkov v kratkem času smemo utemeljeno oceniti, da smo v mednarodnem smislu glede naših sanj ob osamosvojitvi domala natančno tam, kjer smo si komaj upali sanjati, da bomo. To je bleščeče in sijajno.”

 

Glede domače, gospodarske, socialne in druge politike pa je bilo te povezovalne, vključujoče in konsenzualne politike bistveno manj.

Ena od bistvenih tem, ki je hromila politiko sodelovanja, je bila polpretekla zgodovina, čas narodnega razkola sredi druge svetovne vojne in obdobje po njej, je dejal.
“Po dolgem času sem lahko znova slišal obtožbe in obsojanja, za katere sem upal, da smo jih zrelo prerasli. Na obeh prireditvah so govorniki znova čutili potrebo, da mestoma strupeno govorijo o političnih nasprotnikih. To nikoli v slovenski politiki ni bilo, ni in nikoli ne bo dobro znamenje”.

Politična in ideološka delitev glede tega je po Pahorjevem prepričanju “nesrečna mati vseh naših delitev in razdelitev”. “To je strup, ki nas hromi,” je poudaril.

Še je čas, da se tega zavemo in obravnavamo ta čas in te teme z dolžno skrbjo za bolečino drugega, je pozval. Ker tudi osamosvojitev počasi postaja del polpretekle zgodovine, bi bilo namreč po njegovem mnenju skoraj tragično, če bi se tudi o času narodne in politične enotnosti in sodelovanja pred nekaj več kot 30 leti začeli prepirati in deliti.

COMMENTS

Wordpress (0)