“Bivši predsednik (Borut Pahor op. av.) je, bi rekel, prestopil črto, ki bivšega predsednika loči od vzporednega predsednika” – Član sveta RTV SLO Tadej Troha o “vzporedni proslavi in vzporednem predsedniku” – TOPNEWS.si

“Bivši predsednik (Borut Pahor op. av.) je, bi rekel, prestopil črto, ki bivšega predsednika loči od vzporednega predsednika” – Član sveta RTV SLO Tadej Troha o “vzporedni proslavi in vzporednem predsedniku”

“Bivši predsednik (Borut Pahor op. av.)  je, bi rekel, prestopil črto, ki bivšega predsednika loči od vzporednega predsednika” – Član sveta RTV SLO Tadej Troha  o “vzporedni proslavi in vzporednem predsedniku”

Osrednja državna proslava bo na predvečer dneva državnosti potekala na Kongresnem trgu v Ljubljani, slavnostna govornica bo predsednica republike Nataša Pirc Musar. Proslave se bodo udeležili tudi drugi predstavniki vrha države, predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, premier Robert Golob in predsednik DS Marko Lotrič.

Za zdaj sicer še, kot poroča Reporter,  ni jasno, ali se bo proslave udeležil predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša, se bodo pa proslave udeležili nekateri poslanci SDS, med njimi Anže Logar.

Je pa že jasno, da ne bo prisotnih predstavnikov opozicijske NSi pa tudi ne vidnega člana Lojzeta Peterleta, ki je v funkciji predsednika VSO sporočil:

“Sporočam Vam, da se je ne bom udeležil, ker ne čutim prazničnega ozračja, ki si ga spomin na največji politični dosežek slovenskega naroda zasluži. Že sicer močno politično polarizacijo je poglobila vladna ukinitev dneva spomina na žrtve komunizma, ki temelji na evropski kulturi spomina in evropskem odnosu do totalitarizmov,” je zapisal Peterle v odgovoru protokolarni službi, ki organizira prireditev.

Bo pa Peterle  prav gotovo prisostvoval vzporedni državni proslavi  v športnem parku na Vrhniki, ki bo za razliko od državne proslave na Kongresnem trgu , ki je v soboto, potekala v nedeljo zvečer ob 20 uri.  Nacionalka je že napovedala prenos, član sveta RTV Tadej Troha ša je ob tem zapisal: “Bivši predsednik je, bi rekel, prestopil črto, ki bivšega predsednika loči od vzporednega predsednika”

https://twitter.com/BojanPozar/status/1671559855948038144

Neuradno je namreč iz opozicijskih vrst slišati pomisleke o programu proslave, med drugim naj bi nekatere zmotil nastop glasbenika Magnifica na proslavi. Nekateri mediji so namreč poročali, da naj bi nekatere iz opozicije zmotilo Magnificovo razkritje izpred časa, da na plebiscitu ni glasoval za osamosvojitev Slovenije. Na vladnem uradu za komuniciranje (Ukom) ob tem poudarjajo, da je Magnifico eden najbolj prepoznavnih slovenskih glasbenikov, zato je po njihovi oceni prav, da nastopa tudi na državni proslavi.
“Živimo v demokratični državi, v kateri je z ustavo vsakomur zagotovljena svoboda izražanja in umetniškega ustvarjanja, zato koordinacijski odbor za državne proslave in prireditve nastopajočih ne presoja po kriteriju tega, kako so glasovali na plebiscitu,” so zapisali v odzivu na zapise v medijih.

COMMENTS

Wordpress (0)