(VIDEO) “Dobil sem vrečo s peskom!” – Joe Biden padel na podelitvi diplom na akademiji ameriških letalskih sil – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Dobil sem vrečo s peskom!” – Joe Biden padel na podelitvi diplom na akademiji ameriških letalskih sil

(VIDEO) “Dobil sem vrečo s peskom!” – Joe Biden padel na podelitvi diplom na akademiji ameriških letalskih sil

Ameriški predsednik Joe Biden se je spotaknil in padel, ko je na podelitvi diplom na akademiji ameriških letalskih sil v Koloradu podeljeval diplome. Bidnu, ki je pri 80 letih najstarejši predsednik v državi, so pomagali vstati in videti je bil nepoškodovan. Predsednik je stal približno uro in pol, da bi se rokoval z vsakim od 921 diplomiranih kadetov. Direktor za komunikacije Bele hiše je prej dejal, da je “v redu”.

 

https://twitter.com/bennyjohnson/status/1664344646854516738

“Med rokovanjem je bila na odru vreča s peskom,” je po četrtkovem padcu na Twitterju zapisal Ben LaBolt. “Dobil sem vrečo s peskom,” se je novinarjem pošalil nasmejani predsednik, ko se je tistega večera vrnil v Belo hišo. V poročilo novinarjev Bele hiše je pred tem bilo zapisano, da se je  Biden med premikanjem po odru spotaknil ob črno vrečo peska.

Posnetki incidenta kažejo, da gospod Biden kaže na eno od dveh vreč s peskom, s katerimi je podpiral svoj teleprompter, medtem ko so mu pomagali uradnik letalskih sil in dva pripadnika njegove tajne službe. Ko se je slovesnost končala kmalu po nesreči, so ga videli, kako se je brez pomoči vrnil nazaj na svoj sedež in kasneje tekel nazaj do svoje povorke.

 

Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre je dejala, da se gospod Biden počuti “povsem v redu” in da se je vkrcal na letalo z “velikim nasmehom”.

Kritiki pravijo, da je gospod Biden prestar, da bi kandidiral za drugi predsedniški mandat.

Nedavne ankete kažejo, da je večina ameriških volivcev zaskrbljena zaradi njegove visoke starosti. Če bi zmagal, bi bil na začetku drugega mandata star 82 let.

Ta padec bi lahko poleg prejšnjih spotikanj s kolesa in na poti po stopnicah Air Force One še povečal te skrbi.

Nekdanji predsednik Donald Trump, republikanski favorit za boj proti gospodu Bidnu na volitvah v Belo hišo leta 2024, se je odzval na incident s predvolilne kampanje v Iowi in dejal, da je “vse skupaj noro”.

“Upam, da ni bil poškodovan,” je dejal gospod Trump, 76, ki se je pogosto norčeval iz starosti gospoda Bidna. “To ni navdihujoče.” “Glede tega moraš biti previden. Tudi če se moraš s prsti spuščati po klančini,” je dodal Trump, pri čemer je očitno imel v mislih svoj previden odhod z odra, ki je prišel na naslovnice leta 2020.

Takrat je dejal, da je klančina na ameriški vojaški akademiji v West Pointu v New Yorku spolzka, medijska vprašanja o lastnem zdravju, ki so sledila, pa označil za lažno novico.

Guverner Floride Ron DeSantis, še en kandidat za republikansko nominacijo leta 2024, se je prav tako odzval na padec med kampanjo v New Hampshiru: “Upamo in želimo, da bi Joe Biden hitro okreval po poškodbah, ki jih je morda utrpel. “Združenim državam Amerike pa želimo tudi hitro okrevanje od poškodb, ki so jih utrpele zaradi Joeja Bidna in njegove politike.”

Zadnji fizični pregled gospoda Bidna je bil februarja.Zdravnik Bele hiše dr. Kevin O’Connor je takrat zapisal: “Predsednik ostaja sposoben za opravljanje dolžnosti in v celoti opravlja vse svoje odgovornosti brez kakršnih koli izjem ali prilagoditev.”

O’Connor je dodal, da gospod Biden hodi z “otrdelo hojo”, ki je v veliki meri posledica obrabe hrbtenice in poškodbe živcev v stopalih, vendar je njegovo stanje nespremenjeno od prejšnjega pregleda novembra 2021. Biden ni prvi vrhovni poveljnik, ki je izgubil moč pred kamerami.

Predsednik Barack Obama se je spotaknil pri hoji po stopnicah na dogodku leta 2012, medtem ko je predsednik Gerald Ford leta 1975 padel po stopnicah Air Force One.

COMMENTS

Wordpress (0)