(V ŽIVO) V Londonu kronanje kralja Karla III. in kraljice Camille – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) V Londonu kronanje kralja Karla III. in kraljice Camille

(V ŽIVO) V Londonu kronanje kralja Karla III. in kraljice Camille

V Londonu bodo danes kronali Karla III., ki je sicer prestol zasedel že ob smrti Elizabete II. septembra lani. Slovesen obred, med katerim bo kronana tudi kraljica Camilla, se bo v Westminstrski opatiji odvil pred 2300 visokimi gosti, med katerimi bo tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. Na ulicah Londona pričakujejo na tisoče ljudi.

Krono bo 74-letnemu kralju na slovesnem obredu, ki s svojo simboliko sega skoraj 1000 let v preteklost, na glavo posadil anglikanski nadškof Justin Welby. Slovesnost se bo začela ob 12. uri po srednjeevropske času, trajala pa bo dve uri.

V opatijo je povabljenih 2300 ljudi, med katerimi je približno 100 svetovnih voditeljev. Med njimi je tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar, ki se kronanja udeležuje s soprogom Alešem Musarjem. To priložnost, ki je obenem pomemben diplomatski dogodek, bo izkoristila tudi za kratka srečanja z nekaterimi izmed prisotnih voditeljev.

Na ulicah Londona, zlasti ob poti sprevoda, v katerem se bo kraljevi par popeljal v opatijo in nato nazaj v Buckinghamsko palačo, pričakujejo na tisoče ljudi, tako Britancev kot turistov. Ti so se ob poti zbirali že več dni pred samim dogodkom.

Slovesen dan, ki mu bo sledil prazničen program še v nedeljo, v ponedeljek pa bo dela prost dan, se bo zaključil s pozdravom na novo okronanega kralja in kraljice z balkona Buckinghamske palače.

V primerjavi s kronanjem Karlove matere Elizabete II. pred 70 leti bo današnje nekoliko drugačno in predvsem skromnejše. Leta 1953 je bilo tako denimo v opatiji okrog 8000 gostov, pot sprevoda pa je bila veliko daljša.

Dogajanje bo spremljala obsežna varnostna operacija, v okviru katere bo samo danes za varnost skrbelo več kot 11.500 policistov. Kronanje se bo začelo ob 11.uri in ga bomo prenašali na Topnews.si in Youtube kanalu Toptv.si.

COMMENTS

Wordpress (0)