Janez Janša v Vrhpolju o tem, da smo pred 30. leti v glavnem zmagali s pametjo, pisatelj Igor Omerza pa v Trebiji o pomembnih demokratičnih gradnikih doma, v zamejstvu in emigraciji – TOPNEWS.si

Janez Janša v Vrhpolju o tem, da smo pred 30. leti v glavnem zmagali s pametjo, pisatelj Igor Omerza pa v Trebiji o pomembnih demokratičnih gradnikih doma, v zamejstvu in emigraciji

Janez Janša v Vrhpolju o tem, da smo pred 30. leti v glavnem zmagali s pametjo, pisatelj Igor Omerza pa v Trebiji o pomembnih demokratičnih gradnikih doma, v zamejstvu in emigraciji

Na Primorskem so prej kot drugje po Sloveniji občutili agresijo jugoslovanske vojske. Na dan, ko so v Ljubljani pripravljali osrednjo prireditev ob razglasitvi samostojnosti, so čez Nanos v Vipavo krenili tanki, ki zaradi številnih blokad niso mogli prek Rebernic. V Vrhpolju so tanke domačini ustavili s svojimi telesi.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve in občina Vipava sta včeraj v Vrhpolju pri Vipavi pripravila tradicionalno prireditev ob Dnevu državnosti. Zbrane je nagovoril predsednik vlade Janez Janša, ki je dejal, da smo pred 30. leti v glavnem zmagali s pametjo.

“Kjer smo vedeli, da ne smemo popuščati, nismo popuščali, kjer smo vedeli, da se je treba pogajati, smo se pogajali, kjer je bilo treba storiti korak nazaj, smo naredili korak nazaj,” je dejal. Na koncu smo prevladali in če bomo enako postopali v prihodnosti, se nam po njegovih besedah ni treba bati za Slovenijo.

Pisatelj Igor Omerza, ki pa je bil slavnostni govornik na slavnosti v Trebiji v občini Gorenja vas, je v svojem nastopu obdelal vse pomembne demokratične gradnike doma, v zamejstvu in emigraciji, ki so se v nekaj turbulentnih junijskih dneh leta 1988 po aretaciji Janeza Janše združili v Bavčarjevem Odboru za varstvo človekovih pravic in pospešili demokratizacijo in posledično osamosvojitev Slovenije.

Po njegovem mnenju brez volilne zmage Demosa tudi osamosvojitve ne bi bilo, kajti vlada Lojzeta Peterleta je odločno in zmagovito vodila “vojno” na diplomatskem področju (minister Dimitrij Rupel), na področju informacij (Jelko Kacin) in na obrambnem polju (ministra Igor Bavčar in Janez Janša).

Ob tem se je obregnil ob Gregorja Golobiča oziroma njegovo izjavo o primarno osamosvojitvenem pomenu slovenskega uradništva. Omerza jim je sicer priznal dobro in uspešno in domoljubno delovanje, toda brez jasnega političnega vodstva Demosove vlade ne bi mogli diplomati, vojaki, policisti in drugi državni uslužbenci ničesar osamosvojitvenega postoriti.

Na koncu je zaključil, “da v Bavčarjevem Odboru še niso bili združeni vsi Slovenci in Slovenke oziroma prebivalci Slovenije. Šele plebiscit in osamosvojitev sta združila ves narod, ki je posledično tudi v vojni in s človeškimi žrtvami postal nacija s svojo suvereno in mednarodno priznano državo.

V demokratizacijo in osamosvajanje smo šli z evforijo in bili smo generacija slučajno in srečno izbrana, da doživi zgodovinski in neponovljivi vrhunec ljube in neminljive Slovenije.”

COMMENTS

Wordpress (0)