(VIDEO) “Ko vidim palestinskega otroka – dečka, deklico -, ki ga potegnejo iz ruševin porušene zgradbe, me to udari v črevesju tako močno kot otroka v Izraelu ali kjer koli drugje” – Ameriški državni sekretar Antony Blinken – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Ko vidim palestinskega otroka – dečka, deklico -, ki ga potegnejo iz ruševin porušene zgradbe, me to udari v črevesju tako močno kot otroka v Izraelu ali kjer koli drugje” – Ameriški državni sekretar Antony Blinken

(VIDEO) “Ko vidim palestinskega otroka – dečka, deklico -, ki ga potegnejo iz ruševin porušene zgradbe, me to udari v črevesju tako močno kot otroka v Izraelu ali kjer koli drugje” –  Ameriški državni sekretar Antony Blinken

Ameriški državni sekretar Antony Blinken bo danes začel drugo bližnjevzhodno turnejo od začetka vojne med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas. V Tel Avivu se bo sešel s člani izraelske vlade ter se seznanil z razmerami na terenu in vojaškimi cilji Izraela. Zatem bo znova obiskal tudi sosednjo Jordanijo.

Na območju Gaze je bilo več kot 9000 ubitih, vključno s 3760 otroki, v neusmiljenih izraelskih bombardiranjih v maščevanje za napade islamistične militantne skupine, glede na najnovejše podatke ministrstva za zdravje Hamasa v Gazi.

https://twitter.com/TheEconomist/status/1720160857697427503

https://twitter.com/MarioNawfal/status/1720286892434805222

Po napovedih State Departmenta se bo Blinken med drugim srečal z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem ter se seznanil z najnovejšimi informacijami o vojaških ciljih Izraela in načrtih za njihovo uresničitev.Pred odhodom na obisk je napovedal, da bo od Izraela zahteval konkretne ukrepe za zmanjšanje škode za civiliste v Gazi. Pričakovati je, da bo sicer tudi ponovil podporo ZDA pravici Izraela do obrambe.

Pogovarjali se bomo o konkretnih korakih, ki jih je mogoče in jih je treba sprejeti, da bi zmanjšali škodo moškim, ženskam in otrokom v Gazi,” je Blinken povedal novinarjem, ko je odletel iz letalske baze Andrews v bližini Washingtona. “To je nekaj, čemur so zavezane Združene države,” je dejal dan pred zadnjim srečanjem s premierjem Benjaminom Netanjahujem. Do njegove pripombe prihajajo dan po tem, ko je Biden dejal, da ZDA želijo, da Izrael dovoli humanitarne “pavze” za prepuščanje pomoči in ljudi.

https://twitter.com/majedbamya/status/1720193614360273326

ZDA pa nasprotujejo pozivom arabskega sveta in nekaterih evropskih zaveznikov k prekinitvi ognja, češ da Hamas nima namena ustaviti napadov in da bi premirje uporabil le za ponovno združevanje. “Ko vidim palestinskega otroka – dečka, deklico -, ki ga potegnejo iz ruševin porušene zgradbe, me to udari v črevesje tako močno kot otroka v Izraelu ali kjer koli drugje,” je dejal Blinken. “Torej je to nekaj, na kar se moramo odzvati in se bomo.”

Blinken je regijo obiskal že nekaj dni po vdoru palestinskega skrajnega gibanja Hamas na izraelsko ozemlje 7. oktobra, na katerega je Izrael odgovoril s povračilnimi napadi na območje Gaze. Zatem je območje obiskal še ameriški predsednik Joe Biden.

Po pogovorih v Tel Avivu bo Blinken odpotoval v sosednjo Jordanijo. Ta je v sredo sporočila, da v znak protesta proti humanitarni katastrofi na območju Gaze iz Izraela umika svojega veleposlanika. Po začetku vojne med Izraelom in Hamasom so ZDA v vzhodno Sredozemlje premestile več vojaških ladij in v regijo poslale eskadrilje zračnih sil. Prejšnji teden so nato na območje napotile tudi 900 vojakov. Po obiskih na Bližnjem vzhodu bo Blinken odpotoval še na Japonsko ter v Južno Korejo in Indijo.

COMMENTS

Wordpress (0)