Marjan Šarec mandatar, Dejan Židan predsednik državnega zbora! – TOPNEWS.si

Marjan Šarec mandatar, Dejan Židan predsednik državnega zbora!

Marjan Šarec mandatar, Dejan Židan predsednik državnega zbora!

Po skoraj sedmih urah usklajevanja je Marjan Šarec v imenu koalicije petih strank sporočil, da bodo v sredo vložili kandidaturo za mandatarja in predsednika državnega zbora.

“Dogovorili smo se, da bo vladni del partnerjev (LMŠ, SMC, DeSUS, SD in SAB, op. p.) v sredo vložil kandidaturo z našimi podpisi,” je po sestanku peterice dejal Marjan Šarec. Za predsednika državnega zbora bodo predlagali predsednika SD Dejana Židana, kar je nekoliko presenetljivo glede na to, da je bil kandidat za predsednika državnega zbora Miro Cerar.

“Glede na to, da v prvem krogu nihče ni imel poguma storiti tega koraka, bomo mi v drugem krogu napovedali, da želimo rešitev. V ponedeljek pričakujemo, da bo seja državnega zbora, kjer bo izvoljen mandatar in novi predsednik državnega zbora,” je po sestanku še dejal Šarec. Drugi krog iskanja mandatarja se izteče v petek, 10. avgusta.

Kot je še po današnjih usklajevanjih povedal Marjan Šarec, bo njegovo kandidaturo podprla tudi Levica, ki bo s petorčkom podpisala partnerstvo o sodelovanju. “Pričakujemo, da nas bo Levica podprla. Protokol smo pregledali, mogoče bodo še kakšna usklajevanja,” je glede podpore dejal Marjan Šarec.

Koalicijska pogodba, ki naj bi jo podpisali po potrditvi na organih strank v prihodnjih dneh, se bo imenovala pogodba o partnerskem sodelovanju. Po neuradnih informacijah so v Levici predlagali, da bi imele stranke vsake tri mesece koordinacijo, na kateri bi dorekle projekte, pri katerih bi sodelovali. Pri tem bi bila Levica nosilka najmanj enega projekta.

Glede na to, da bo Dejan Židan postal predsednik državnega zbora, je zelo verjetno, da bo SMC obdržal ministrstvo za gospodarstvo, Cerar pa naj bi postal zunanji minister. Sicer pa kadrovskih zadev še niso dokončno dorekli.

COMMENTS

Wordpress (0)