Največja tožba proti predsedniku ZDA v zgodovini: 200 kongresnikov demokratov toži Donalda Trumpa – TOPNEWS.si

Največja tožba proti predsedniku ZDA v zgodovini: 200 kongresnikov demokratov toži Donalda Trumpa

Največja tožba proti predsedniku ZDA v zgodovini: 200 kongresnikov demokratov toži Donalda Trumpa

WASHINGTON – Okoli 200 kongresnikov iz vrst Demokratske stranke je vložilo tožbo NA Zveznem sodišču proti ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu. V tožbi trdijo, da je predsednik Donald Trump prejemal finančna sredstva od tujih vlad preko svojih podjetij, vendar brez odobritve Kongresa, kar predstavlja kršitev Ustave ZDA.

V tožbi, ki jo je vložilo najmanj 30 senatorjev in 166 članov Predstavniškega doma piše, da predsednik Trump ni zahteval odobritve Kongresa niti za eno od vplačil v več sto svojih podjetij, ki jih je prejemal s strani tujih vlad, od kar je januarja prevzel predsedniški mandat, čeprav je to po Ustavi dolžan in mora zahtevati tovrstno odobritev.

Dva kongresnika, ki sta podpisala tožbo sta poudarila, da je to doslej največje število članov Kongresa, ki so tožili kakega ameriškega predsednika.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer je izjavil, da je tožba politično motivirana in da Trumpovi poslovni interesi ne predstavljajo kršitve ameriške Ustave. Trumpova organizacija je obljubila, da bo profit od klientov, ki predstavljajo tuje vlade, donirala ameriškemu Ministrstvu za finance, vendar od klientov ne bo zahtevala, da se identificirajo, spomni britanska agencija Reuters.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Nata 7 let

    Ho. . . ho . . . ? Razumljivo ! Ko bi v njihove žepe padalo, bi bilo pa dobro.
    Zame je vse to ravnanje Američanov še vedno nerazumljivo. Pa saj se ni še prav nič spremenilo !
    Saj še začel ni dobro svoje predsednikovanje. Preden se takale mašinerija, kot je Senat spravi v pogon, traja.
    Verjetno je dregnil v osir. Pardon – v denar !Le to je spravilo ose ven iz panja !!