Pokvarjen dron je padel na ameriško vojaško letalsko bazo al-Harir v Erbilu v Iraku – ZDA so imele srečo, saj bi dron lahko povzročil pokol, če bi eksplodiral. – TOPNEWS.si

Pokvarjen dron je padel na ameriško vojaško letalsko bazo al-Harir v Erbilu v Iraku – ZDA so imele srečo, saj bi dron lahko povzročil pokol, če bi eksplodiral.

Pokvarjen dron je padel na ameriško vojaško letalsko bazo al-Harir v Erbilu v Iraku – ZDA so imele srečo, saj bi dron lahko povzročil pokol, če bi eksplodiral.

Pokvarjen dron v Iraku je morda pomagal preprečiti, da bi Ameriko potegnili globlje v vse večji konflikt na Bližnjem vzhodu. Dron, ki ga je milica, ki jo podpira Iran, izstrelila v letalsko bazo Erbil pred sončnim vzhodom 26. oktobra, je prebil ameriško protizračno obrambo in strmoglavil v drugo nadstropje vojašnice, v kateri so ameriške enote, okoli 5. ure zjutraj, po navedbah dveh ameriških uradnikov seznanjen z zadevo.

Toda naprava, napolnjena z eksplozivom, ni uspela detonirati in na koncu je samo en pripadnik utrpel pretres možganov zaradi udarca, so povedali uradniki, ki so prosili, da ostanejo anonimni, da bi lahko neovirano govorili o napadu. ZDA so imele srečo, so dodali, saj bi dron lahko povzročil pokol, če bi eksplodiral.

 

Incident je bil med najmanj 40 ločenimi napadi z brezpilotnimi letali in raketami , ki so jih milice, ki jih podpira Iran v Iraku in Siriji, v zadnjih treh tednih izvedle na ameriške sile v odgovor na ameriško podporo Izraelu v vojni v Gazi, kažejo podatki Pentagona in dva ameriška uradnika.

Bombardiranje je do zdaj povzročilo le nekaj deset manjših poškodb, številne rakete in enosmerna brezpilotna letala pa je ameriška zračna obramba prestregla v Iraku in Siriji, kjer je skupno 3400 ameriških vojakov.

David Schenker, nekdanji pomočnik ameriškega državnega sekretarja pri washingtonskem inštitutu za politiko Bližnjega vzhoda, je opozoril, da čeprav se zdi, da niti Iran in njegove zavezniške skupine niti ZDA ne želijo neposrednega spopada, tveganja naraščajo. Možnost velikega napada, ki bi Ameriko potegnil v konflikt, je “zelo realna skrb,” je dejal.

“Mislim, da umerjajo napade tako, da nadlegujejo, namesto da množično ubijajo ameriške enote,” je dejal o iraških in sirskih milicah. “Vendar lahko storijo še veliko več.”

Ni jasno, kako bi se predsednik Joe Biden odzval na velik napad, v katerem je umrlo veliko število Američanov. Biden, ki se bori v javnomnenjskih raziskavah pred predsedniškimi volitvami prihodnje leto, si je doslej prizadeval omejiti vlogo ZDA v konfliktu predvsem na zagotavljanje vojaške pomoči Izraelu.

Vojna je izbruhnila, ko so strelci iz Hamasa – militantne skupine, ki jo financira Iran in vlada palestinski enklavi Gaza – 7. oktobra vdrli v južni Izrael in ubili 1400 ljudi, večinoma civilistov, in vzeli več kot 240 talcev. Od takrat je Izrael neusmiljeno bombardiral obalno ozemlje in ubil več kot 10.000 ljudi, veliko otrok.

Iran trdi, da ni imel nobene vloge v napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra, čeprav je pozdravil napad.

COMMENTS

Wordpress (0)