Mediacija neuspešna – Fides z minuto molka “pokopal javno zdravstvo” – TOPNEWS.si

Mediacija neuspešna – Fides z minuto molka “pokopal javno zdravstvo”

Mediacija neuspešna – Fides z minuto molka “pokopal javno zdravstvo”

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel in državni sekretar Denis Kordež sta v izjavi za medije izrazila obžalovanje, da mediacija med vlado in zdravniškim sindikatom Fides ni bila uspešna. Razkorak med stavkovnimi zahtevami Fidesa in zmožnostmi vladne strani je bil na žalost prevelik, da bi lahko dosegli dogovor, je dejal Kordež.

Kordež, sicer namestnik vodje pogajalske skupine v pogajanjih s Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, je pohvalil proces mediacije, ki da je bil zelo strokoven in konstruktiven. “Vsi smo vložili veliko napora v to, da bi bil na koncu dogovor tudi lahko dosežen,” je dejal in dodal, da do dogovora žal niso uspeli priti.

Vlada ima po njegovih besedah že ves čas enako stališče – da je treba skrbeti za vse zaposlene v javnem sektorju, kakršni koli parcialni dogovori pa bi lahko ogrozili pogajanja s sindikati javnega sektorja.

Na vprašanje, ali je bila vlada med mediacijo pripravljena kaj popustiti, je odgovoril, da je vsebina mediacije zaupna. Izhodišča za mediacijo pa so bila zelo jasna, marsikaj bi bilo mogoče, vendar v okvirjih, ki ne bi negativno vplivali na potek plačne reforme za celotni javni sektor, je poudaril.

Razplet mediacije obžaluje tudi predsednik vlade Robert Golob, saj da si vlada ves čas iskreno prizadeva doseči dogovor v dobro pacientk in pacientov. K temu so bili usmerjeni vsi napori predsednika vlade, ločena pogajanja pogajalske skupine ministrstva za zdravje, ukrepi, ki jih je vlada sprejela za zaščito javnega zdravstvenega sistema, in nenazadnje, da se rešitev poišče v okviru mediacije, so  sporočili iz premierjevega kabineta.

“Zdravstveni sistem temelji na delovanju timov, ekip v bolnišnicah, zato je lahko dolgoročna rešitev za zdravstveni sistem izključno takrat, ko so v dogovorih vključeni tudi negovalno osebje in medicinske sestre in v okviru stebrnih pogajanj. Predsednik vlade se ob tej priložnosti ponovno zahvaljuje vsem zdravnikom, ki sledijo svojemu poslanstvu in kljub stavki požrtvovalno skrbijo za paciente,” so še zapisali v njegovem kabinetu.

Ministrica za zdravje je povedala, da so na vladni strani vlagali velike upe v uspešen zaključek mediacije oziroma dogovor. Napovedala je, da bo med naslednjimi koraki ministrstva nadaljevanje priprave predloga novele zakona o zdravniški službi, ki bi razširila nabor storitev, ki jih morajo zdravniki opravljati v času stavke. Na predlog so namreč prejeli veliko pripomb. Prizadevajo si, da bi jih pregledali čim hitreje, tudi zato, da bo DZ čim prej lahko nadaljeval z obravnavo zakona, je pojasnila.

V prihodnjem tednu načrtujejo tudi naslednji sestanek z direktorji javnih zdravstvenih zavodov. Pogledali bodo razmere in naredili načrt ukrepov za naprej, je napovedala Prevolnik Rupel.

“Vsi sistemski ukrepi, ki jih na ministrstvu načrtujemo, bi imeli hitrejši učinek, boljši učinek, če bi bili izvedeni v sodelovanju z vsemi akterji. Zato res pozivam, da se Fides priključi stebrnim pogajanjem in da dosežemo čim prej dogovor, da bodo ti sistemski ukrepi imeli večjo težo, večjo veljavo in večji učinek za dobro javnega zdravstva v Sloveniji,” je poudarila.

Na vprašanje, koliko je mediacija stala, je Kordež odgovoril, da bo ocena narejena po izstavitvi zaključnega računa. V okviru mediacije se je zvrstilo pet sestankov, ki so skupaj trajali 24 ur.

Da je bila mediacija med vlado in Fidesom neuspešna, sta strani danes sporočili v skupni izjavi za javnost. Kljub velikemu trudu mediatorjev in pogajalcev, njihovim prizadevanjem ter iskreni izmenjavi stališč, udeleženca nista uspela uskladiti rešitve stavkovnih zahtev, sta navedla vlada in zdravniški sindikat.

Fides stavka od 15. januarja. Zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom. Stavka zdravnikov, ki traja 13. teden, je že postala najdaljša zdravniška stavka v Sloveniji doslej.

Po neuspešni mediaciji med vlado in zdravniškim sindikatom Fides slednji nadaljuje stavko. Predsednik sindikata Damjan Polh je dejal, da so se na njihovi strani trudili, a so vladne ponudbe ostajale enake kot ob začetku stavke. Neuspešna mediacija je zanje precejšnje razočaranje, je dejal. Izjavo pa je začel z minuto molka za javno zdravstvo.

“Danes se je končal proces mediacije, žal neuspešno. Na tem mestu bi rad izrazil minuto molka za javno zdravstvo v Sloveniji,” je na novinarski konferenci po propadu mediacije začel predsednik Fidesa Damjan Polh.

Polh je v današnji izjavi za medije sicer pohvalil delo mediatorjev odvetniške zbornice. Kot je povedal, se je v okviru mediacije zvrstilo pet sestankov, ki so skupno trajali 24 ur.

Pojasnil je, da so se na njihovi strani trudili, približevali, kolikor se je dalo, a je žal na koncu vlada odločila, da zadeve ostanejo brez zavez in odprte. Ponudbe, ki so jih dajali na vladni strani, pa so bile enake tistim, ki so se pojavile že na začetku stavke. “Skratka, z naše strani precejšnje razočaranje,” je dodal.

Pri tem je bil kritičen do predsednika vlade Roberta Goloba, ki da je z izjavo pred mediacijo “okužil začetek” mediacije in se je ta nato končala, “kakor so se njegove besede takrat slišale”. Kot je dodatno pojasnil na novinarsko vprašanje, je premier samo mediacijo označil kot nek poskus, ki najverjetneje ne bo uspešen.

Polh sicer predvideva, da se bodo pogajanja tudi po neuspeli mediaciji z vladno stranjo nadaljevala. “Dokler smo v stavki, smo se dolžni pogajati,” je dejal. Verjame, da se bodo srečevali na pogajanjih, kakšen bo njihov izplen, pa ne more napovedati. “Zgleda, kot da si vlada reform ne želi in bojim se, da zadeve ne bodo šle v pravo smer,” je dejal.

Predsednik Fidesa je na novinarsko vprašanje, kakšno podporo imajo med članstvom oz. na terenu, dejal, da je bila pred kratkim letna konferenca sindikata, kjer so jasno pokazali smernice. Prejšnji teden so imeli glavni stavkovni odbor in zaenkrat se nič ne spreminja.

Držali se bodo standardov in normativov, še vedno so aktualni preklici soglasij za nadurno delo. Preklic soglasja je sicer stvar vsakega posameznika, a na terenu vidijo, “da so ljudje začeli ceniti prosti čas” in ne zaznavajo, da bi zdravniki ponovno dajali soglasje za nadurno delo.

Sicer pa je Polh ocenil, da jim zakon o stavki slednjo omejuje v pravem pomenu besede, zato je ta tudi lahko tako dolgotrajna. Če bo sprejeta še predlagana novela zakona o zdravniški službi, bodo pri izbiri oblike stavke imeli še manj proste roke.

“Skratka, otežili nam bodo stavkanje, vendar ohranjanje stavke pomeni določene pravice in teh si ne bomo pustili vzeti,” je dejal Polh. “Gre za neke vrste protest proti vladi, ki trmasto vztraja na svojih izhodiščih in se noče premakniti,” je dodal.

Fides stavka od 15. januarja. Zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom. Stavka zdravnikov je že postala najdaljša zdravniška stavka v Sloveniji dosle

COMMENTS

Wordpress (0)