Vas to na kaj spominja?- Madžarska bo Svetu EU predsedovala s sloganom “Naredimo Evropo spet veliko” – TOPNEWS.si

Vas to na kaj spominja?- Madžarska bo Svetu EU predsedovala s sloganom “Naredimo Evropo spet veliko”

Vas to na kaj spominja?- Madžarska bo Svetu EU predsedovala s sloganom “Naredimo Evropo spet veliko”

Madžarska bo Svetu EU predsedovala s sloganom “Naredimo Evropo spet veliko”, je ob predstavitvi prioritet šestmesečnega predsedovanja Svetu EU, ki ga bo Madžarska 1. julija prevzela od Belgije, povedal madžarski minister za evropske zadeve Janos Boka. Med prioritetami bodo gospodarska konkurenčnost, krepitev obrambne industrije in širitev.

Madžarska bo med 1. julijem in 31. decembrom “predsedovala Evropski uniji v zelo zapletenih razmerah”, je Boka dejal na današnji novinarski konferenci v kompleksu Varkert Bazar v Budimpešti, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Pri tem je omenil vojno v Ukrajini in občutljivo varnostno situacijo na evropski celini, grožnjo zaostanka za nekaterimi tekmeci iz drugih delov sveta, nezakonite migracije, naravne nesreče in podnebne spremembe, pa tudi demografske izzive.

“Predsedovanje Svetu EU je naša obveznost, toda nanjo gledamo tudi kot na priložnost. Madžarsko predsedstvo bo iskalo prave rešitve za resnične evropske probleme, služiti mora miru in varnosti v Evropi,” je še dejal Boka.

Stalni predstavnik Madžarske pri EU Balint Odor je na današnji predstavitvi v Bruslju kot prvo od sedmih prednostnih nalog madžarskega predsedovanja izpostavil okrepitev konkurenčnosti evropskega gospodarstva, čemur bo namenjeno neformalno zasedanje voditeljev držav članic EU 8. novembra na Madžarskem.

Budimpešta si po njegovih besedah prav tako prizadeva za organizacijo vrha EU-Zahodni Balkan v eni od držav v regiji, saj bo ena od prioritet tudi širitev unije.

“Radi bi izkoristili zagon in pospešili širitveni proces na regijo Zahodnega Balkana, saj smo predolgo čakali,” je povedal Odor. Poudaril je, da je treba širitev na Vzhod in širitev na Zahodni Balkan obravnavati uravnoteženo.

Med drugimi prednostnimi področji je naštel še krepitev evropske obrambne industrije, boljšo zaščito zunanjih meja v luči migracij, kohezijsko politiko, kmetijstvo in demografske izzive.

Minister Boka je predstavil tudi grafično podobo in slogan bližajočega se predsedovanja – “Naredimo Evropo spet veliko”. Ta močno spominja na slogan nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki ga je uporabil med uspešno predvolilno kampanjo leta 2016.

Boka je zavrnil povezavo s Trumpovim sloganom in poudaril, da želijo z njim sporočiti, da je Evropa lahko močna samo, če je enotna.

Povedal je še, da bodo predsedovali v obdobju tranzicije, saj bodo morali po nedavnih evropskih volitvah sodelovati z novoizvoljenim Evropskim parlamentom in Evropsko komisijo, ki se šele sestavlja. Ob tem je poudaril, da bo Madžarska med predsedovanjem sledila svoji lastni viziji Evrope.

To bi lahko znova povzročilo pretrese v evropskih institucijah in nekaterih članicah unije, saj se je Budimpešta v zadnjih letih večkrat znašla v sporu z Brusljem. Vlada premierja Viktorja Orbana je bila pogosto tudi tarča kritik oblasti v več evropskih prestolnicah.

Evropski parlament je že lani sprejel resolucijo, v kateri je izrazil zaskrbljenost v zvezi z madžarskim predsedovanjem zaradi pomanjkljivosti pri spoštovanju prava EU. Proti Madžarski še vedno teče tudi postopek po 7. členu pogodbe EU zaradi kršitev temeljnih evropskih vrednot, ki ga je parlament sprožil leta 2018.

Oblasti v Budimpešti je v začetku meseca zaradi blokiranja odločitev v EU kritizirala tudi belgijska zunanja ministrica Hadja Lahbib. Madžarska namreč nasprotuje nadaljnji vojaški pomoči Ukrajini in je večkrat blokirala pobude, s katerimi bi EU pomagala Ukrajini ali ukrepala proti Rusiji zaradi invazije na zahodno sosedo.

COMMENTS

Wordpress (0)