Neformalna večerja z večurno zamudo v Bruslju – Golob podpira Ursulo, Janša pa nasprotuje ponovitvi koalicije EPP z levosredinskimi strankami – TOPNEWS.si

Neformalna večerja z večurno zamudo v Bruslju – Golob podpira Ursulo, Janša pa nasprotuje ponovitvi koalicije EPP z levosredinskimi strankami

Neformalna večerja z večurno zamudo v Bruslju – Golob podpira Ursulo, Janša pa nasprotuje ponovitvi koalicije EPP z levosredinskimi strankami

Voditelji članic EU so danes po več urah pogovorov v manjših skupinah vendarle začeli skupno neformalno večerjo o razdelitvi vodilnih položajev v institucijah EU, pri čemer pa se zapleta. Desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP) naj bi poleg vodenja Evropske komisije in Evropskega parlamenta želela polovico mandata voditi še Evropski svet.

V Bruslju danes potekajo prvi neformalni pogovori voditeljev držav članic EU o vodilnih položajih v institucijah EU po evropskih volitvah, na katerih je pred enim tednom slavila EPP, drugo mesto so osvojili socialisti (S&D), tretje pa liberalci. Zgodaj popoldne so potekala srečanja po posameznih političnih družinah, kasneje pa še pogovori med voditelji iz različnih strank v manjših skupinah.

Voditeljem sta se za krajši čas pridružili tudi aktualni predsednici Evropskega parlamenta Roberta Metsola in Evropske komisije Ursula von der Leyen. Nato se je okoli 21.30 z večurno zamudo začela neformalna večerja, na kateri sodeluje zgolj 27 predsednikov vlad in držav članic, med njimi premier Robert Golob.

Popoldne jih je ob prihodu na zasedanje več izrazilo optimizem, da bo dogovor hitro dosežen. Vendar pa naj bi upe razblinila zahteva EPP, da bi poleg predsedniških položajev v komisiji in parlamentu pol petletnega zakonodajnega obdobja vodili še Evropski svet.

Mandat predsednika Evropskega sveta, ki vodi zasedanja voditeljev, traja dve leti in pol, pri čemer so ga doslej na sredini zakonodajnega obdobja podaljšali še za dve leti in pol.

Vodenje te institucije naj bi tokrat pripadlo S&D, njihov kandidat je nekdanji portugalski premier Antonio Costa. Glede na predlog EPP bi po dveh letih in pol položaj prevzel nekdo iz te stranke.

V EPP po neuradnih informacijah namreč ne želijo, da bi po polovici zakonodajnega obdobja vodili zgolj eno od štirih osrednjih institucij EU. Običajno sta se namreč na čelu Evropskega parlamenta po polovici petletnega obdobja zamenjala predstavnika EPP in S&D. Predsednica parlamenta je trenutno članica EPP iz Malte Metsola, ki se ji obeta, da bo parlament vodila še dve leti in pol.

Če bi nato vodenje parlamenta prevzel socialist, bi tako EPP ostala samo na čelu komisije. Ta položaj naj bi namreč še pet let zasedala nemška političarka von der Leyen, ki ji je več voditeljev ob prihodu izreklo podporo.Med štirimi vodilnimi položaji, ki so del povolilne kadrovske sestavljanke, je še visoki zunanjepolitični predstavnik unije. Ta se nasmiha estonski premierki Kaji Kallas iz vrst liberalcev.

Premier Golob je ob prihodu na zasedanje povedal, da si bodo v liberalni politični družini prizadevali, da bi diplomacijo EU vodila Kallas. Če njej ne bi uspelo, pa bi lahko visoki zunanjepolitični predstavnik unije postal tudi odhajajoči belgijski premier Alexander De Croo. Za vodenje komisije je podprl von der Leyen, za vodenje Evropskega sveta pa Costo.

 

 

Za Evropsko ljudsko stranko (EPP) je lahko ponavljanje koalicije z levosredinskimi strankami “pot do poraza”, je po udeležbi na srečanju voditeljev vlad in opozicijskih strank iz vrst EPP na družbenem omrežju X zapisal predsednik SDS Janez Janša. Znova se je zavzel za koalicijo, ki bi jo poleg EPP sestavljala ena stranka z desnice in ena z levice.

Janša se je danes v Bruslju udeležil t. i. vrha EPP, na katerem so se pred neformalnim zasedanjem voditeljev držav članic EU o razdelitvi vodilnih položajev v evropskih institucijah sestali premierji, predsedniki držav in vodje opozicijskih strank iz vrst Evropske ljudske stranke.

Poleg tega se je sestal z italijansko premierko Giorgio Meloni, ki vodi skrajno desno stranko Evropskih konservativcev in reformistov (ECR). Srečal pa se je tudi z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, ki trenutno na ravni EU ni v nobeni politični družini, in nekdanjim poljskim premierjem Mateuszem Morawieckim iz vrst stranke Zakon in pravičnost, ki je del ECR.

O današnjih pogovorih o vodilnih položajih je Janša zapisal, da je namesto vsebinskih razprav v ospredju delitev funkcij. Dodal je, da je na Evropskem svetu “kadrovska kuhinja predvidljiva, v Evropskem parlamentu pa je glasovanje o vodenju Evropske komisije tajno”.

 

“Za EPP je lahko ponavljanje koalicije zgolj na levo pot do poraza tako na kadrovskih glasovanjih kot dolgoročno. SDS vztraja na uravnoteženi koaliciji, ki bo sposobna preudarno voditi evropsko politiko v korist varnosti in blaginje naših ljudi,” je še zapisal.

Janša se je sicer že pred volitvami zavzel za sredinsko koalicijo EPP z enim partnerjem z levice in enim z desnice. “Če pa bi vodstvo EPP slučajno hotelo delati koalicijo z zelenimi, skrajno levico, socialisti, liberalci, bo EPP razpadla in bo nastala neka nova konservativna grupacija, kar je popolnoma jasno,” je v soočenju s premierjem Robertom Golobom na spletnem portalu N1 odgovoril na vprašanje, ali bo SDS po volitvah ostala v EPP.

Delegati SDS pa so pred tem na predvolilnem kongresu Evropske ljudske stranke v Romuniji odrekli podporo Ursuli von der Leyen za vodilno kandidatko stranke za vodenje Evropske komisije. Pri tem stališču SDS vztraja tudi po volitvah.

Predsednik EPP Manfred Weber je sicer po današnjem srečanju v Bruslju zapisal, da je von der Leyen prejela “polno podporo za drugi mandat predsednice Evropske komisije”.

Von der Leyen si prizadeva, da bi še naprej vodila komisijo, pri čemer najprej potrebuje podporo kvalificirane večine v Evropskem svetu, nato pa še večinsko podporo evropskih poslancev. Po precej prepričljivi zmagi EPP na evropskih volitvah pred enim tednom je napovedala, da se bo o sestavljanju povolilne koalicije najprej posvetovala s socialisti in liberalci, s katerimi sodelujejo že v tem mandatu.

COMMENTS

Wordpress (0)