(V ŽIVO) DVK pojasnil škandala na dveh slovenskih voliščih, kjer je bila ena glasovnica viška, na drugem pa dve ponarejeni – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) DVK pojasnil škandala na dveh slovenskih voliščih, kjer je bila ena glasovnica viška, na drugem pa dve ponarejeni

(V ŽIVO) DVK pojasnil škandala na dveh slovenskih voliščih, kjer je bila ena glasovnica viška, na drugem pa dve ponarejeni

Državna volilna komisija (DVK) zavrača očitke, da je bilo štetje glasovnic z nedeljskih evropskih volitev in posvetovalnih referendumov prepočasno, prav tako na evropskih volitvah ni bilo oddano rekordno število neveljavnih glasovnic. So pa so na enem od volišč našli dve ponarejeni glasovnici, na drugem pa je bila oddana ena glasovnica preveč.

Po nedeljskem glasovanju na evropskih volitvah in posvetovalnih referendumih so se v javnosti pojavili očitki o počasnem štetju glasovnic, saj so bili izidi javno objavljeni dokaj pozno. Predsednik DVK Peter Golob je na današnji seji komisije znova poudaril, da pri nedeljskem glasovanju ni šlo za ene, pač pa pet odločanj. Spomnil je, da so morali volilni odbori pregledali 3,5 milijona glasovnic, ob tem pa na evropskih volitvah upoštevati še preferenčne glasove.

Spomnil je, da je bilo na zadnjih parlamentarnih volitvah v treh urah po glasovanju preštetih 80 odstotkov glasov, pa je šlo le za eno glasovanje brez upoštevanja preferenčnih glasov. Tokrat pa je bilo ob 23. uri ob petih glasovanjih preštetih 50 odstotkov glasovnic. Zato je zavrnil vse obtožbe in kritike na račun volilnih organov, ki so po njegovih besedah svoje delo opravili odlično. “Volilni odbori so začenjali z delom okrog šestih zjutraj, nekateri končali ob štirih zjutraj naslednji dan, in to za zelo nizko plačilo,” je še poudaril.

Tako Golob kot člani DVK so se strinjali, da pri štetju glasovnic oz. ugotavljanju izida ni šlo nič narobe. “Nič ni šlo narobe in nihče ni kriv za nastalo situacijo, morda le tisti, ki so se odločili, da ob evropskih volitvah izvedemo še štiri referendume,” je še ocenil predsednik DVK.

Na tokratnih evropskih volitvah je v oči bodlo tudi veliko število neveljavnih glasovnic na evropskih volitvah, saj je bilo takih več kot 30.000 oziroma 4,4 odstotka vseh. A po Golobovih besedah ne drži, da je bilo to največje število neveljavnih glasovnic doslej. Na evropskih volitvah leta 2004 je bilo namreč takšnih 5,6 odstotka, leta 2014 pa 4,2 odstotka. “Govoriti o tem, da je število neveljavnih glasovnic enormno poraslo, sploh ne drži,” je še dejal.

Direktor službe DVK Igor Zorčič je dodal, da je pri nekaterih okrajnih volilnih komisijah preverjal, kaj so ugotovili pri preverjanju neveljavnih glasovnic. Odgovori so bili po njegovih besedah različni: “Pri nekaterih so bili obkroženi številni kandidati z različnih list, pri nekaterih so narisane razne ilustracije, prečrtane glasovnice, prazne glasovnice …”. Tako po njegovih besedah ni mogoče trditi, da volivci ne bi razumeli navodil, kako izpolniti glasovnico. Člani DVK pa so še ugotavljali, da je morda večje število volivcev na volišča prišlo le zaradi referendumskega glasovanja, za evropske volitve pa so oddali neveljavno glasovnico.

Zorčič je člane DVK danes tudi obvestil, da so na enem izmed volišč našli dve ponarejeni glasovnici. Volilni odbor je po njegovih besedah to ugotovil zelo hitro in glasovnici izločil, zoper neznanega storilca pa bodo podali kazensko ovadbo. Na enem od volišč pa je bila v volilni skrinjici ena glasovnica več, kot je bilo volivcev.

Glede ugotavljanja rezultatov nedeljskih volitev pa se je oglasil tudi zmagovalec nedeljskih volitev v evropski parlament Janez Janša. “Izvorna koda računalniškega programa, v katerega Okrajne volilne komisije vnašajo rezultate z volišč, se nahaja na vladnem  ministrstvu za javno upravo RS.
. Preusmeritev zgolj nekaj glasov iz večine od cca. 3000 volišč – od malih list, ki nimajo nadzornikov in dosegajo od 0.2 do 3% – k stranki, ki je na robu – lahko obrne mandat. Lahko tudi na volitvah v drćavn izbor pomaga ali prepreči prestop praga stranki, ki je na meji. Tudi če se pri ponovnem štetju na nekaj voliščih oziroma kontroli vnosa z nekaj volišč tam napaka odkrije in so vložene posamične pritožbe – OVK vedno sklene, da nekaj glasov razlike na volišču ali nekaj 10 glasov v okraju ne vpliva na rezultat. Ali se je to v primeru volitev v EP dejansko dogajalo, ni mogoče dokazati. Upajmo, da se ni. Dejstvo pa je, da nad upravljanjem programa ni omogočenega sistemskega nadzora s strani predlagateljev kandidatnih list. Lahko zgolj verjamemo ali ne verjamemo večini v DVK, ki je doslej zavračala te in podobne predloge stranke SDS. za učinkovitejši nadzor. Med drugim tudi predloge za sprotno štetje glasov na predčasnih volitvah ter za odpravo nezakonitih volišč izven območja volilnega okraja, ki jih je bilo na nedeljskih volitvah kar 24 od 88. stranka SLS, ” pa je na družbenem omrežju X zapisal Janeza Janša.

Sejo Državne volilne komisije (DVK), na kateri se bodo med drugim opredelili do novinarskih vprašanj v zvezi z izvedbo glasovanj na volitvah poslancev iz RS v Evropski parlament in posvetovalnih referendumih. Dogodek bomo ob 13- tih prenašali v živo na Topnews.si in Youtube kanalu Toptv.si.

COMMENTS

Wordpress (0)