(V ŽIVO) Kako je, po prespani noči, rezultate volitev komentiral Robert Golob in kako Milan Kučan? – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Kako je, po prespani noči, rezultate volitev komentiral Robert Golob in kako Milan Kučan?

(V ŽIVO)  Kako je, po prespani noči, rezultate volitev komentiral Robert Golob in kako Milan Kučan?

“Jaz mislim, da procenti so procenti in število glasov je tisto, ki šteje. Razporeditev mandatov je pač narejena po ključu, pri tem ključu so imele stranke leve sredine nekaj smole, zaradi razdrobljenosti, ampak tako je stanje. Sprejemamo rezultat. Nekdo je moral dobiti pet drugi, drugi smo dobili štiri. Ne glede na to, rezultat referendumov je tisto kar mene navdaja z optimizmom za prihodnost. Rezultati referendumov jasno pokaže, da je svobodomiselni del Slovenije včeraj na referendumih potrdil vse štiri referendume. In to je tisto zakaj pravimo, da je v resnici levosredinski pogled na razvoj Slovenije in Evrope včeraj dobil potrditev, ” je po prespani noči rezultate volitve na tiskovni konferenci po srečanju sveta vlade za Slovence v zamejstvu.

V neformalnih pogovorih pa ob premetavanju procentov v Svobodi ocenjujejo, da jim je ravno Zeleni Slovenije z listo Klemna Grošlja odnesli tretji mandat.

 

 

 

Število osvojenih poslanskih mandatov pa ne odraža dejanskega razmerja sil v državi, meni politični analitik Andraž Zorko.  “Če seštejemo absolutne glasove treh strank desno od sredine ter na drugi strani koalicijskih strank, ki jim lahko mirno prištejemo tudi Vesno, je razlika zelo majhna. Govorimo o prednosti 15.000 do 16.000 glasov v korist strank desno od sredine, kar je malo bolj izenačeno kot kaže razmerje pet proti štiri v poslanskih mandatih”.

Poudaril je, da je motivacija za udeležbo na evropskih volitvah drugačna kot na državnozborskih volitvah in tudi volilna udeležba je še vedno nižja. Na razmerje med koalicijo in opozicijo na državni ravni zato volilni rezultati po ocenah Zorka ne bodo imeli vpliva. “Koalicija je še vedno takšna kot je, še vedno je dovolj močna, tako da na slovenski politični ceni se zaradi tega ne bo nič spremenilo,” je ocenil.

Izzide volitev je za Reporter komentiral udi Milan Kučan. “Glede na politično dogajanje v Sloveniji je ta rezultat pričakovan. To še ne pomeni zasuka Slovenije v desno, kajti če upoštevamo rezultate referendumov o pomembnih družbenih vprašanjih, se kaže slika nekoliko drugače. Vendarle pa je ta rezultat resen opomin za vlado. Je nek trenutek, ker sovpada s polovico mandata te koalicije, da se vlada zamisli. Ne bi pa tega rezultata ne precenjeval niti podcenjeval. Na evropski ravni je porast vpliva skrajnih strank zaskrbljujoč glede na smer razvoja EU, če seveda to smer gledamo z vidika temeljev evropske integracij. Tako da bo ohranjena večina, ki je do zdaj upravljala z našo skupno usodo, pravzaprav morala biti zelo pozorna, da bo zaznavala pravočasno, kam lahko posamezne tendence to skupnost pripeljejo,” pravi Kučan.

Zmagovalka evropskih volitev SDS je slavila v vseh osmih volilnih enotah, najbolj prepričljivo v volilni enoti Ptuj, kjer je prepričala skoraj 37 odstotkov volivcev. Zmagala je v 65 volilnih okrajih, drugouvrščeno Gibanje Svoboda pa v 22 okrajih po državi, predvsem v Ljubljani in na Primorskem. V Kočevju pa so volivci večinsko podprli listo Vesne.

Med vsemi osmimi volilnimi enotami je SDS najvišjo podporo zabeležila v volilni enoti Ptuj, kjer jo je podprlo 36,83 odstotka volivcev, več kot 35 odstotkov glasov (35,21) pa je prejela še v volilni enoti Celje. Najmanj volivcev je prepričala v volilni enoti Ljubljana Center, kjer je zanjo glasovalo 25,64 odstotka volivcev. Drugovrščena lista Gibanje Svoboda je medtem najboljši izid zabeležila v volilni enoti Postojna, kjer je zanjo glas oddalo 25,21 odstotka volivcev.

Po posameznih volilnih enotah rezultat posameznih strank torej ni bil enak kot za celotno državo. Tako se je denimo SLS, ki na ravni države ni prestopila parlamentarnega praga, v več volilnih enotah uvrstila pred Vesno, SD in NSi, ki so na nedeljskih volitvah osvojile po en mandat.

SDS je zmagala v 65 od 88 volilnih okrajev. Najbolj prepričljivo podporo je zabeležila v Ivančni Gorici, kjer jo je podprlo 46,64 odstotka volivcev. Več kot 40-odstotno podporo je dobila v 14 okrajih, medtem ko je najnižjo, 16,31-odstotno, zabeležila v okraju Ljubljana Šiška, še v šestih okrajih pa je dobila manj kot 20 odstotkov.

Po drugi strani je Svoboda zmagala v 22 volilnih okrajih, predvsem ljubljanskih in primorskih. V okraju Hrastnik – Trbovlje jo je podprlo največ volivcev, in sicer 32,28 odstotka, več kot 30-odstotno podporo pa je zabeležila še na Jesenicah in v okraju Koper I. Le 9,83 odstotka volivcev pa je listo Svobode obkrožilo v okraju Ribnica – Dobrepolje.

V Kočevju, od koder prihaja novoizvoljeni evropski poslanec Vladimir Prebilič, pa je večinsko podporo prejela Vesna, na listi katere je kandidiral. Listo svojega župana je podprlo kar 45,15 odstotka tamkajšnjih volivcev.

 

COMMENTS

Wordpress (0)