Urška Klakočar Zupančič je sinoči ocenila, da morebitno izpodbijanje priznanja Palestine s strani opozicije ne bi bilo uspešno – TOPNEWS.si

Urška Klakočar Zupančič je sinoči ocenila, da morebitno izpodbijanje priznanja Palestine s strani opozicije ne bi bilo uspešno

Urška Klakočar Zupančič je sinoči ocenila, da morebitno izpodbijanje priznanja Palestine s strani opozicije ne bi bilo uspešno

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je nocoj ocenila, da morebitno izpodbijanje priznanja Palestine s strani opozicije ne bi bilo uspešno. Kot je še dejala v Odmevih na TV Slovenija, sicer težko komentira, ali bo opozicija uporabila pravna sredstva za izpodbijanje priznanja Palestine.

V opozicijskih SDS in NSi predsednici DZ očitajo kršitev poslovnika DZ, ker je DZ danes glasoval o priznanju Palestine, čeprav je SDS med parlamentarno sejo vložila nov predlog posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine. SDS opozarja, da bi zato lahko DZ po zakoniti poti o priznanj Palestine glasoval šele po 30 dneh.

“Prepričana sem, da je postopek pravi, prepričana sem tudi, da smo naredili pravi korak in prav je, da nismo čakali, kajti predlog za posvetovalni referendum je bil v tem primeru eklatantno in očitno zlorabljen,” je dejala predsednica DZ.

Z očitki predsednika SDS, da je prva predsednica državnega zbora, ki je zavestno napovedala, da bo kršila parlamentarna pravila, se Klakočar Zupančič ne strinja. “Sem pa zagotovo prva predsednica, ki je prekinila dolgoletno prakso zlorab posvetovalnih referendumov, ki so se uporabljali samo za zavlačevanje zakonodajnih postopkov,” je poudarila.

Ocenila je še, da so poslanci v DZ zato, da sprejemajo odločitve, posvetovalni referendumi bi morali biti uporabljeni zato, da se državljani izrečejo o pomembnih vprašanjih, ki jih zadevajo.

 

 

 

Slovenija je sprejela zgodovinsko odločitev, je dejala zunanja ministrica Tanja Fajon, potem ko je državni zbor danes na izredni seji podprl sklep vlade o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države. Odločitev sta pozdravila tudi vodji poslanskih skupin Gibanja Svoboda Borut Sajovic in Levice Matej Tašner Vatovec.

Fajon je v izjavi po koncu seje DZ dejala še, da je “iskreno vesela in ponosna”, da sta tako slovenska vlada kot parlament zbrala pogum, in da je bila lahko del te zgodbe. “S tem predvsem sporočamo, da si želimo odpravo krivic, ki so se dogajale palestinskemu ljudstvu, in priznavamo njihovo pravico do samoodločbe,” je dodala. Po njenih besedah si bo Slovenija še naprej odgovorno in dosledno prizadevala za mir na Bližnjem vzhodu, mirno sobivanje Izraelcev in Palestincev.

“Danes je Slovenija postala ena od pogumnih držav članic mednarodne skupnosti, priznanje prihaja v pomembnem trenutku in ne glede na to, koliko časa je vse skupaj trajalo, je parlament danes naredil pomemben korak,” je ocenil Vatovec.

“To ni samo politična gesta, je veliko več. Mislim, da s tem danes kot država dokazujemo, da smo ne glede na majhnost pogumna država, ki je pripravljena stopiti na pravo stran zgodovine,” je dodal vodja poslanske skupine Levice.

“Zadovoljni, ponižni in ponosni smo, da smo sprejeli to odločitev, ki bo kot droben korak prispevala k premirju, dogovoru in končanju vojne v Gazi,” pa je dejal vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda Borut Sajovic.

Politizacija mednarodnega priznanja kot del notranjepolitičnega boja po njegovih besedah “ni najbolj na mestu”. “Točno se vidi meja med tistimi, ki smo za dogovor, mir in sporazum, ter med tistimi, ki si tega ne želijo,” je dodal Sajovic.

Z današnjim priznanjem Palestine kot suverene in neodvisne države pošiljamo upanje palestinskemu narodu na Zahodnem bregu in v Gazi, je na družbenem omrežju X poudaril premier Robert Golob. Državni zbor je danes na izredni seji podprl sklep vlade o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je danes izrazila zadovoljstvo, da je Slovenija priznala Palestino. Kot je še zapisala na družbenem omrežju X, bo tako lahko še bolj kredibilno pomagala palestinskemu narodu na njegovi težki poti k resnični samostojnosti in enakopravnosti v mednarodni skupnosti.

COMMENTS

Wordpress (0)