“Gremo volit. Nujno je” – Zakaj “račke” Nike Kovač morajo na volitve? – TOPNEWS.si

“Gremo volit. Nujno je” – Zakaj “račke” Nike Kovač morajo na volitve?

“Gremo volit. Nujno je” – Zakaj “račke” Nike Kovač morajo na volitve?

Inštitut 8. marec  Nike Kovač je s simpatično fotografijo pravih in plastičnih račk vabijo na volitve. In kakšni so razlogi?  “Če smo kratki, dva res pomembna razloga: (1) Nova sestava evropskega parlamenta bo odločala o tem, kaj se bo zgodilo z našim predlogom za varen in dostopen splav, ko zanj zberemo milijon podpisov. (2) Predvolilne napovedi kažejo velik uspeh skrajne desnice. Nočemo, da so ljudje, ki napadajo človekove pravice, tisti, ki imajo v rokah našo prihodnost in prihodnost EU za najmanj naslednjih 5 let.
Gremo volit, teh EU volitev res ne moremo preskočiti,” so objavili na Facebooku.

Uvedbi preferenčnega glasu, uporabi konoplje v medicinske namene in za osebno rabo ter pomoči pri prostovoljnem končanju življenja se na posvetovalnih referendumih obeta podpora, ugotavlja anketa, ki so jo za POP TV izvedli pri Inštitutu Mediana. Največjo javno podporo ima uvedba preferenčnega glasu, najmanjšo pa uporaba konoplje za osebno rabo.

Uvedbi preferenčnega glasu je naklonjenih 79,1 odstotka vprašanih, nasprotuje pa ji dobra desetina.

Referendum o konoplji je razdeljen na dve vprašanji. Gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene, kar je deloma sicer že zakonsko urejeno, je naklonjenih bistveno več vprašanih kot uporabi konoplje za osebno rabo, in sicer 71,2 odstotka, 22 odstotkov vprašanih pa temu nasprotuje. Osebni rabi konoplje je naklonjenih 49,6 odstotka vprašanih, nasprotuje pa ji 39,9 odstotka vprašanih.

Dobra polovica vprašanih pa podpira uvedbo pravice odločanja o predčasnem končanju življenja (53,6 odstotka), nasprotuje pa ji 23,5 odstotka sodelujočih v anketi. POP TV navaja, da se je podpora temu referendumskemu vprašanju od prvega merjenja pred dvema mesecema občutno zmanjšala, in sicer za 8,6 odstotne točke.

Anketo za POP TV je med 21. in 24. majem na vzorcu 713 volilnih upravičencev izvedla Mediana.

 

COMMENTS

Wordpress (0)