(VIDEO) Kakšne so zlovešče teorije zarote o tem, kdo je kriv za strmoglavljenje helikopterja, v katerem je umrl iranski predsednik Ebrahim Raisi? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kakšne so zlovešče teorije zarote o tem, kdo je kriv za strmoglavljenje helikopterja, v katerem je umrl iranski predsednik Ebrahim Raisi?

(VIDEO) Kakšne so zlovešče teorije zarote o tem, kdo je kriv za strmoglavljenje helikopterja, v katerem je umrl iranski predsednik Ebrahim Raisi?

Obstaja več teorij o tem, kaj je lahko privedlo do strmoglavljenja helikopterja, v katerem so umrli iranski predsednik Ebrahim Raisi in drugi uradniki v gorskem območju blizu Azerbajdžana. Na enem od posnetkov dronov naj bi po posnetkih na TikToku,  poleg kraja nesreče posneli človeka v času, ko na območju še ni bilo nikogar, niti reševalcev

@samih_yahya1 عاجل 🚨🇮🇷‏العثور على شخص وحيد يسير حول حطام‏ الطائرة المنكوبة للرئيس الايراني..#fybシ #samih_yahya #فلسطين🇵🇸 #ايران🇮🇷 #تركيا #اليمن🇾🇪 ♬ original sound – samih_yahya

Od šaljivih “teorij zarote” o domnevnem izraelskem agentu Mosada po imenu “Eli Kopter”, ki je načrtoval strmoglavljenje, do bolj verjetne teorije o slabem vremenu, augibanj ne manjka. Po mnenju iranskih strokovnjakov se zdi, da ena pripoved, ki izhaja iz poznavalcev iranskega režima, vedno znova igra kot pokvarjena plošča: krivite ZDA.

Nekdanji iranski zunanji minister Mohammad Javad Zarif, ki je bil del administracije, odgovorne za sestrelitev PS752 ukrajinske mednarodne letalske družbe januarja 2020, je dejal, da so bile sankcije ZDA proti iranskemu letalstvu eden glavnih dejavnikov za strmoglavljenje.

V ponedeljkovem telefonskem intervjuju za državno televizijo je Zarif dejal, da sankcije preprečujejo Iranu, da bi imel dobre letalske zmogljivosti. “Eden od krivcev za včerajšnjo tragedijo so ZDA zaradi svojih sankcij, ki Iranu prepovedujejo nabavo bistvenih letalskih delov,” je dejal Zarif med intervjujem.

Hossein Mousavian, kontroverzni akademik univerze Princeton, ki ga ameriški kongres preiskuje zaradi njegovih proiranskih režimskih dejavnosti, je ponovil Zarifove občutke na platformi X.

 

Sprašujem se, kaj se je zgodilo s helikopterjem iranskega predsednika. Zanimivo, kako sta ostala dva čoperja varno prispela in samo njegov strmoglavil!

 

“Sprašujem se, kaj se je zgodilo s helikopterjem iranskega predsednika. Zanimivo, kako sta ostala dva čoperja varno prispela in samo njegov strmoglavil!,”je eden od zapiso na družbenem omrežju X.

Patrick Clawson, raziskovalni svetovalec na Washingtonskem inštitutu, je dejal, da ni presenečen, da bodo režimski lojalisti krivili ZDA.

“Vsekakor se ujema z iranskim slogom, kajne? Videl sem. Iranci so nagnjeni k temu, da verjamejo v teorije zarote, osebno življenje, poslovno življenje in politično življenje,” je dejal Clawson.

Clawson je dejal, da se je od leta 2000 v Iranu zgodilo 20 smrtonosnih nesreč, v katerih je umrlo več kot 1700 ljudi, in ta številka ne vključuje sestrelitve PS752.

“Od teh 20 strmoglavljenja. No, osem jih je bilo letal ameriške izdelave. In devet od njih letal ruske izdelave ali letal z licenco za Ruse. In tri med njimi evropska letala. Torej ni bilo nobenih sankcij proti Rusom?

“20 strmoglavljenja … dajte mi mir, ljudje. Vaši varnostni podatki o letalih so naravnost grozljivi,” je Clawson povedal za Iran International.

Obtoževanje sankcij ZDA je po njegovih besedah ​​šala.

“Kdo za vraga vzleti s helikopterjem, s katerim je težko leteti v meglenem vremenu in dežju ter se bliža noč s predsednikom na krovu? Daj mi mir,” je dodal.

Obrambni in varnostni analitik Farzin Nadimi je dejal, da je “to jasen primer izbire. Leteti ali ne leteti.”

Nadimi je dejal, “da so se odločili za letenje s helikopterjem ameriške izdelave, ki je bil izdelan pred 30 ali 40 leti. Da, to je bila njihova izbira.”

Medtem ko priznava, da je bil helikopter pod sankcijami ZDA in da bi moral Iran verjetno dobiti rezervne dele z metodami, ki jih prvotni proizvajalec ne priporoča, je tudi dejal, da imajo na voljo ruske helikopterje.

“S tem ne bi smeli imeti težav,” je dejal Nadimi, ki je imel v mislih helikopterje ruske izdelave.

Po njegovih besedah ​​je za strmoglavljenje odgovorna iranska vlada in ne država, ki jih je sankcionirala.

Višja sodelavka Atlantskega sveta in kustosinja glasila The Iranist Holly Dagres je dejala, da je odgovornost na Islamski republiki.

“Zgornji sloji klerikalnega establišmenta vedno iščejo način, kako za svoje neuspehe in nesreče okriviti Združene države in Izrael. V tej zadnji ponovitvi nekdanji zunanji minister Mohammad Javad Zarif krivi ameriške sankcije za to, zakaj je helikopter strmoglavil, ko je je letel v neugodnih vremenskih razmerah,” je dejal Dagres.

Dagres, Američan iranskega porekla, je dejal, da je to bolj povezano s slabim upravljanjem Islamske republike kot pa s sankcijami ZDA.

“To je le še en klasičen primer sistemskega slabega upravljanja Islamske republike. Kdo se je odločil, da iranskega predsednika in zunanjega ministra zaradi goste megle posadi na helikopter brez vidljivosti?,” je dejal Dagres.

Dejala je, da iranski režim nima težav z vlaganjem v brezpilotna letala in rakete, tudi kljub hudim sankcijam.

“Znano je, da ima Islamska republika zastarelo zračno floto, ki uporablja dele, kupljene na črnem trgu zaradi ameriških sankcij. Toda to je ista vlada, ki verjame v “ekonomijo odpora” in se ponaša z doma izdelanimi droni in raketami , kar postavlja vprašanje, zakaj ni vlagal v letalstvo,« je dejal Dagres.

Je lahko Zarifovo sporočilo poskus narediti vtis na iranskega vrhovnega voditelja Alija Hameneja v času političnih pretresov?

Dagres je dejal, da “Zarif govori, kot da želi kandidirati za predsednika.”

Zadevni helikopter je bil ameriški Bell chopper, izdelan v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ki ga je med monarhijo kupil Iran. Vlada ga je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja zaplenila naftni družbi in ga uporabila za uradne posle, verjetno ne da bi se prepričala, da ima potrebne dele za varno letenje.

Islamska vlada ima tudi tesne vezi z Rusijo in Kitajsko in bi lahko kupila novejše helikopterje s stalnim tokom rezervnih delov.

 

COMMENTS

Wordpress (0)