(VIDEO) Zadnji posnetki iranskega predsednika pred strmoglavljenjem helikopterja – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zadnji posnetki iranskega predsednika pred strmoglavljenjem helikopterja

(VIDEO) Zadnji posnetki iranskega predsednika pred strmoglavljenjem helikopterja

 

Ob smrti iranskega predsednika Ebrahima Raisija se vrstijo izrazi sožalja iz več držav. Kitajski voditelj Xi Jinping je njegovo smrt označil za izgubo, ruski predsednik Vladimir Putin pa za izjemnega politika. Sožalje so izrazile tudi ZDA. V Pakistanu so medtem razglasili dan žalovanja. Odzvali sta se tudi gibanji Hamas in Hezbolah. Na družbenih omrežjih se pojavljajo še zadnji posnetki iz helikopterja, ki je strmoglavil v nesereči in pa posnetki nedeljskega obiska na  meji med Iranom in Azerbajdžanom.

 

 

“Njegova tragična smrt je velika izguba za iranski narod, kitajski narod pa je izgubil dobrega prijatelja,” je ob smrti iranskega predsednika Xijeve besede povzel tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva v Pekingu Wang Wenbin.

“Raisi je bil izjemen politik, ki je vse svoje življenje posvetil služenju domovini,” je v odzivu sporočil Putin. Raisija je označil za pravega prijatelja Rusije, čigar prispevek k razvoju dvostranskih odnosov je bil neprecenljiv, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pred tem je ruski zunanji minister Sergej Lavrov tako iranskega predsednika kot prav tako pokojnega iranskega zunanjega ministra Hoseina Amir-Abdolahiana označil za “prava prijatelja” in “prava domoljuba”, ki sta “odločno branila interese svoje države”.

Sožalje ob smrti iranskega predsednika in članov njegove delegacije so izrazile tudi ZDA. Obrambni minister Lloyd Austin je ob tem ocenil, da smrt iranskega predsednika ne bo imela širšega vpliva na varnost v regiji. “Medtem ko Iran izbira novega predsednika, ponovno potrjujemo svojo podporo iranskemu ljudstvu in njegovemu boju za človekove pravice in temeljne svoboščine,” pa je v izjavi za javnost po poročanju AFP dejal tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v odzivu izrazil sožalje družinama iranskega predsednika in zunanjega ministra, vladi in iranskemu ljudstvu. Kot je danes v New Yorku sporočil njegov tiskovni predstavnik, je Guterresa novica razžalostila.

Že prej je globoko užaloščenost in šokiranost nad smrtjo Raisija izrazil indijski premier Narendra Modi. “Iskreno sožalje njegovi družini in prebivalcem Irana. Indija stoji za Iranom v tem žalostnem času,” je zapisal na omrežju X.

Pakistan bo po navedbah premiera Šebaza Šarifa zaznamoval dan žalovanja, “zastave bodo plapolale na pol droga v znak spoštovanja do predsednika Raisija in njegovih spremljevalcev ter v znak solidarnosti z bratskim Iranom”. “V imenu vlade in prebivalcev Pakistana izražam globoko sožalje iranskemu narodu ob tej strašni izgubi. Veliki iranski narod bo to tragedijo premagal s svojim pogumom,” je zapisal na X.

Sirski predsednik Bašar al Asad je izrazil solidarnost Sirije s Teheranom in svojci umrlih v helikopterski nesreči. “S pokojnim predsednikom smo si skupaj vselej prizadevali za uspeh strateških odnosov med Sirijo in Iranom,” je zapisal.

Odzvalo se je tudi palestinsko islamistično gibanje Hamas. “Prepričani smo, da bo Islamska republika Iran zmogla premagati posledice te velike izgube. Prijateljski iranski narod ima starodavne institucije, ki so se sposobne soočiti s to hudo preizkušnjo,” je sporočilo po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa na Telegramu.

Dodalo je še, da ceni Raisijevo “podporo palestinskemu odporu in njegova neumorna prizadevanja za solidarnost” s Palestinci od začetka vojne med Izraelom in Hamasom v Gazi oktobra lani.

Libanonsko proiransko gibanje Hezbolah žaluje za Raisijem kot “zaščitnikom odporniških gibanj”. V sporočilu za javnost je izpostavilo, da so poznali Raisija že dlje časa in da je bil “trden podpornik in neomajen zagovornik naših ciljev”.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je poslal sožalje Irancem in ob tem označil Raisija za “izjemnega voditelja, branilca suverenosti svojega naroda in brezpogojnega prijatelja Venezuele”.

“Globoko užaloščen” je tudi malezijski premier Anwar Ibrahim. Turčija po besedah turškega zunanjega ministra Hakana Fidana “deli bolečino prijateljskega in bratskega iranskega ljudstva”.

Zunanje ministrstvo Belorusije pa je navedlo, da smrt Raisija ni izguba le za Irance, saj je bil tudi pravi prijatelj Belorusije, navaja srbska tiskovna agencija Tanjug.

Sožalje so izrazil tudi v Kairu. “Egipt z veliko žalostjo in bridkostjo žaluje za iranskim predsednikom in najvišjim teheranskim diplomatom,” so zapisali v uradu egiptovskega predsednika Abdela Fataha al Sisija in izrazil solidarnost z iransko vlado in ljudstvom ob izgubi.

Iranski predsednik Raisi je skupaj z zunanjim ministrom Amir-Abdolahianom umrl v strmoglavljenju helikopterja na severozahodu Irana. Po navedbah iranskih medijev je umrlo vseh devet potnikov na krovu helikopterja, ki je bil po zaključku obiska v Azerbajdžanu v nedeljo na poti proti iranskemu mestu Tabriz.

COMMENTS

Wordpress (0)