(VIDEO) Robert Golob popoldne v pogovoru za CNN-u voditelje EU pozval k priznanju Palestine, zvečer pa naj bi proti Luki Koper plula ladja z orožjem za Izrael – TOPNEWS.si

(VIDEO) Robert Golob popoldne v pogovoru za CNN-u voditelje EU pozval k priznanju Palestine, zvečer pa naj bi proti Luki Koper plula ladja z orožjem za Izrael

(VIDEO) Robert Golob popoldne v pogovoru za CNN-u  voditelje EU pozval k priznanju Palestine,  zvečer pa naj  bi proti Luki Koper plula ladja z orožjem za Izrael

Premier Robert Golob je v pogovoru za ameriško televizijo CNN dejal, da je danes podpisal pismo, v katerem je voditelje držav članic EU pozval, naj se pridružijo procesu priznavanja Palestine. Prepričan je, da bo EU pomembnejši akter na Bližnjem vzhodu, če bo enotna.

“Menim, da smo lahko z enotnostjo na evropski ravni veliko pomembnejši akter na mednarodnem prizorišču, zlasti na Bližnjem vzhodu. Trenutno je med državami članicami EU veliko razhajanj. To žal ne pomaga pri vzpostavljanju miru na Bližnjem vzhodu, zato je treba najprej vzpostaviti enotnost na evropski ravni. Potem pa menim, da je možno povečati pritisk na obe strani, da bi dosegli mir na Bližnjem vzhodu,” je povedal premier v oddaji Connect the World na CNN.

V Evropi je po njegovih besedah že opazna krepitev pritiska javnosti glede Palestine. “To bi lahko bil trenutek, od katerega bi lahko imeli korist Palestinci,” je dodal.

Glede slovenskega priznanja Palestine je pojasnil, da gre za to, da se takoj začne proces in pokaže solidarnost s palestinskim ljudstvom. V procesu priznavanja naj bi tudi jasno izrazili pričakovanja do obeh strani. Med njimi so prekinitev spopadov, izpustitev talcev in prizadevanja za rešitev dveh držav. Pri tem je bil kritičen do Izraela, češ da ni pripravljen na pogovore.

“Razmere v Gazi so tragične bolj, kot lahko opišejo besede. Čemur smo priča, je kot človeška katastrofa, kakršni še nismo bili priča,” je še dejal glede palestinske enklave. Ob tem je podprl poziv Arabske lige, da bi Združeni narodi na palestinska območja čim prej poslali mirovno misijo.

V kabinetu predsednika vlade so danes za STA pojasnili, da je premier pismo evropskim voditeljem, pod katerim je podpisan sam, že odposlal.

Premierji Slovenije, Španije, Irske in Malte so marca v skupni izjavi izrazil pripravljenost priznati Palestino, “ko bo to lahko učinkovito in bodo okoliščine primerne”. Slovenska vlada je prejšnji teden začela postopek priznanja, ki ga želi zaključiti do 13. junija. Premier Robert Golob je dopustil možnost, da bi postopek zaključili hitreje.

Podpredsednik irske vlade Micheal Martin je v sredo dejal, da bo Dublin Palestino priznal do konca meseca, a da točen datum še ni določen oz. se lahko spremeni. Pri tem je prav tako omenil usklajevanje z drugimi državami. Španski premier Pedro Sanchez bo datum priznanja sporočil prihodnji teden.

Španske propalestinske organizacije trdijo, da tovorna ladja Borkum na krovu prevaža orožje za Izrael, zaradi česar se je posadka odločila, da se ne bo ustavila v pristanišču v Cartageni. Njena naslednja destinacija naj bi bila Luka Koper, v luči tega pa Gibanje za pravice Palestincev vlado poziva, naj ladji prepove vplutje.

Ladja Borkum, ki po navedbah španskih strank Sumar in Podemos prevaža orožje za Izrael, je v četrtek preusmerila svojo pot, posadka pa se je odločila, da se ne bo ustavila v španskem pristanišču Cartagena. V Španiji bi morala pristati tudi ladja Marianne Danica, ki prenaša 27 ton eksplozivnega materiala v mesto Hajfa v Izraelu, a so ji oblasti zavrnile dovoljenje za vplutje, poroča španski časnik El Pais.

Naslednje pristanišče, v katerem se bo ladja Borkum ustavila, je Luka Koper, je danes sporočilo Gibanje za pravice Palestincev. Ob tem je opozorilo, da naj bi bil po podatkih španskih organizacij Kampanja za končanje trgovine z orožjem z Izraelom in Solidarnostna mreža proti okupaciji Palestine tovor ladje namenjen v pristanišče Ašdod v Izraelu.

Omenjeni organizaciji trdita, da je na ladji okoli 20 ton raketnih motorjev, 12,5 tone rakete z eksplozivnimi naboji, 1500 kilogramov eksplozivnega materiala ter 740 kilogramov izstrelkov in goriva za topove.

Ker naj bi ladja Borkum iz Cartagene predvidoma v sredo pristala v Luki Koper, je Gibanje za pravice Palestincev premierja Roberta Goloba, ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek, zunanjo ministrico Tanjo Fajon, obrambnega ministra Marjana Šarca in vodjo pomorske inšpekcije Toma Borovničarja pozvalo, da tovorni ladji zavrnejo dostop in možnost pristanka v Luki Koper. Če prihoda ladje v Slovenijo ni več mogoče zavrniti, pa gibanje poziva, naj se izvede inšpekcijski nadzor tovora in preveri, ali se ta ujema z uradnim uporabniškim certifikatom.

“Če bodo slovenske oblasti in Luka Koper dovolili, da ladja s tovorom orožja in vojaške opreme, za katerega obstajajo resni indici, da je namenjen v Izrael, pristane, gre skozi tranzit ali da se jo pretovori v Sloveniji, bo to pomenilo, da Slovenija omogoča dobavo orožja državi, ki je odgovorna za hude sistematične kršitve človekovih pravic,” je še dodalo gibanje v sporočilu za javnost.

V Luki Koper so za RTV Slovenija pojasnili, da o dovoljenjih za vplutje odloča uprava za pomorstvo, v tem primeru pa bo odločitev verjetno sprejeta na državni ravni.

Koordinatorica Levice Asta Vrečko je v odzivu poudarila, da je “nudenje logistične infrastrukture za prevoz orožja k izvajalcem genocida” v nasprotju s politiko miru in nenasilja. “Če držijo informacije, da izraelska ladja, ki pluje proti Luki Koper, prevaža orožje, potem bi ji Slovenija morala odreči dovoljenje za pristanek,” je še zapisala na družbenem omrežju X.

COMMENTS

Wordpress (0)