(VIDEO) Levica bo v kampanji pred evropskimi volitvami nastopala z geslom Varnost – V SD pred volitvami predstavili rešitve za solidarno Evropo – TOPNEWS.si

(VIDEO) Levica bo v kampanji pred evropskimi volitvami nastopala z geslom Varnost – V SD pred volitvami predstavili rešitve za solidarno Evropo

(VIDEO) Levica bo v kampanji pred evropskimi volitvami nastopala z geslom Varnost – V SD pred volitvami predstavili rešitve za solidarno Evropo

Levica bo v kampanji pred evropskimi volitvami nastopala z geslom Varnost. Ta presega okvir migracij, ki jih izpostavljajo politični tekmeci na desnici, ter zaobjema tako podnebno kot socialno varnost, pa tudi nevtralno EU, izpostavljajo. “Hočemo Evropo, kjer se bo lahko vsak zanesel, da jutrišnji dan ne bo slabši od včerajšnjega,” poudarjajo.

“Varnost je mir in ne vojna, varnost je močna in ne šibka socialna država, varnost je, ko nikogar ni strah, da ne bo imel za kruh, da ne bo imel strehe nad glavo, varnost je čas blaginje, ki se ne gradi z vojno ekonomijo in višanjem izdatkov za še več in še več orožja,” je ključna sporočila Levice v današnji izjavi strnila nosilka strankine liste Nataša Sukić

Po besedah ministra za delo Luke Mesca, ki se na volitve podaja z repa kandidatne liste, se tako v Levici zavzemajo za Evropo, ki bo ščit pred krizami. Meni namreč, da je bilo v 20. letih od vstopa Slovenije v EU v ospredju kobacanje iz ene krize v drugo, danes pa se prihodnost v očeh tako Evropejcev kot Slovencev mrači. Med nujnimi ukrepi je tako naštel “gašenje” vojn, ambiciozen podnebni načrt in socialno Evropo.

Slednjo je ob današnji predstavitvi slogana kampanje izpostavila tudi strankina kandidatka Katja Sluga. Po njenih besedah je nastopil čas za prenehanje uklanjanja interesom kapitala in ekonomskih elit, v fokus delovanja EU pa morajo stopiti ljudje. “Samo Evropa ljudi bo lahko varna Evropa,” je dejala.

Kandidat Levice, sicer državni sekretar na ministrstvu za solidarno prihodnost, Luka Omladič pa je izpostavil predvsem podnebno varnost in spomnil na lanske avgustovske ujme v Sloveniji. “Ukrepi proti podnebnim spremembam niso predragi, ko jih primerjamo s ceno, ki jo plačujejo ljudje s svojimi življenji, s svojim premoženjem,” je izpostavil in med nujnimi ukrepi naštel odpovedovanje fosilnim gorivom, preobrazbo gospodarstva in kmetijstva.

“Potrebujemo močno, nevtralno in suvereno Evropo. Prihodnost je Evropa, ki bo glasnica in nosilka miru, Evropa, ki bo mirovna posrednica v blokovsko vse bolj razklanem svetu,” pa je ob vprašanju varnosti izpostavila Sukič. Obenem je zatrdila, da bo glas za Levico glas za varno in močno Evropo ter glas za skupno prihodnost.

V Levici sicer napovedujejo intenzivno kampanjo tako na terenu kot tudi v medijih in na družbenih omrežjih, zanjo pa bodo po načrtih odšteli nekaj manj kot 100.000 evrov. “Nismo stranka, ki razmetava z denarjem, ampak poskušamo manko, ki ga imamo v primerjavi z bogatejšimi strankami, nadomestiti z vsebinami,” je še poudarila Sukič.

V SD pa  so na današnji novinarski konferenci predstavili ključne rešitve svojega programa na evropskih volitvah na temo solidarnosti. Kot pomembna področja, ki jih bodo naslovili za bolj socialno EU, so izpostavili pridobivanje novih evropskih virov financiranja, evropski proračun in stanovanjsko problematiko.

Evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD), je izrazil prepričanje, da bi bilo treba več narediti na področju socialne EU. Pri tem je poudaril, da SD pred kapitalom v ospredje postavljajo človeka in naravo. “Evropska unija je lahko boljši dom, lahko je močnejša, lahko je odzivnejša in želeli bi si predvsem, da je socialna, varna, inovativna ter tudi zelena,” je poudaril Nemec.

SD se je v programu osredotočila na socialni vidik EU in pridobivanje novih virov financiranja za urejanje pomembnih področij, se je strinjala tudi nekdanja evropska poslanka Mojca Kleva Kekuš. V stranki si prizadevajo, da bi se zeleni prehod financiral iz davkov velikih globalnih podjetij, ki delujejo v EU. V SD bi se tako osredotočili na spremembo evropske zakonodaje in pošteno davčne stopnje globalnim podjetjem z več miljardnimi letnimi dobički. “Pri tem dobesedno izkoriščajo krhkost EU za to, da preigravajo, kje so davčne stopnje nižje in kje lahko lažje dobijo več dobička,” je dejala.

V naslednjem mandatu Evropske komisije in Evropskega parlamenta Slovenijo čakajo tudi pogajanja o večletnem evropskem proračunu. “Tu potrebujemo ljudi, ki poznajo vzvode EU in poznajo inštitucije. Potrebujemo ljudi, ki vedo, kako se sprejema zakonodaja, kako se sprejema sedemletni evropski proračun in ki bodo za Slovenijo postavili prave teme, torej tiste, ki so za razvoj naše države najbolj pomembne,” je zatrdila Kleva Kekuš.

Kot pomemben izziv, s katerim se trenutno sooča Slovenija in več držav EU, so izpostavili tudi stanovanjsko problematiko. Kot je poudaril član predsedstva SD Primož Brvar, je urejena stanovanjska situacija edini način za zagotavljanje dostojanstvenega življenja za vse državljane.

Poleg omenjene trojice so na listi SD še minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek, nekdanja mladinska delegatka pri OZN, sicer pa predstavnica Mladega foruma Lucija Karnelutti, državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matevž Frangež, podžupanja Velenja Aleksandra Vasiljevi, mednarodna sekretarka stranke in svetovalka ministrice za zunanje zadeve Neva Grašič ter evropski poslanec Milan Brglez (SD/S&D).

COMMENTS

Wordpress (0)