Kremelj za poskusu atentata na Putina obtožuje ZDA – TOPNEWS.si

Kremelj za poskusu atentata na Putina obtožuje ZDA

Kremelj za poskusu atentata na Putina obtožuje ZDA

– Odločitev o napadu ukrajinskih brezpilotnih letalnikov, usmerjenih proti Kremlju, so sprejele ZDA, je danes izjavil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Moskva sicer trdi, da je bil četrtkov napad z droni poskus atentata na ruskega predsednika Vladimirja Putina. ZDA so medtem že zanikale kakršno koli vpletenost v domnevni ukrajinski napad.

“Odločitve o takšnih napadih se ne sprejemajo v Kijevu, temveč v Washingtonu. Kijev naredi le to, kar mu je naročeno in Washington mora jasno razumeti, da mi to vemo,” je dejal Peskov.

V odzivu je tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost John Kirby zavrnil obtožbe ruskih oblasti. “S tem nismo imeli nič. Peskov preprosto laže,” je dejal za ameriško televizijo MSNBC. Dodal je, da ZDA niso spodbujale ali omogočile Ukrajini, da bi napadla Rusijo.

Rusko zunanje ministrstvo je medtem opozorilo, da “teroristična dejanja in sabotaže ukrajinskih oboroženih sil dobivajo zagon brez primere”. Prav tako je tudi naznanilo, da si Rusija pridržuje pravico do povračilnih ukrepov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz Rusije že vse od začetka invazije na Ukrajino februarja lani prihajajo poročila o številnih sabotažah. Tudi danes je na jugu Rusije po napadu brezpilotnega letalnika zagorelo v rafineriji nafte Ilsk v regiji Krasnodar. V sredo pa je Moskva sporočila, da je sestrelila dva ukrajinska brezpilotna letalnika in njun napad označila za poskus atentata na Putina.

Ruski predsednik naj bi sicer danes že normalno delal v svoji pisarni v Kremlju, je izjavil Peskov in dodal, da bodo varnostni ukrepi v Moskvi poostreni. Ti bodo poostreni tudi v luči praznovanja dneva zmage, s katero bodo 9. maja proslavili zmago nekdanje Sovjetske zveze nad nacisti.

COMMENTS

Wordpress (0)