(V ŽIVO) Na DVK z listami danes še Zeleni Slovenije in Nič od tega – Pirati niso zbrali dovolj podpisov – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Na DVK z listami danes še Zeleni Slovenije in Nič od tega – Pirati niso zbrali dovolj podpisov

(V ŽIVO) Na DVK z listami danes še Zeleni Slovenije in Nič od tega – Pirati niso zbrali dovolj podpisov

Doslej poleg liste Zelenih Slovenije, ki so listo vložili pozno popoldne je na DVK vloženih še 10 kandidatnih list, med njimi so liste vseh parlamentarnih strank (Gibanje Svoboda, SDS, NSi, SD in Levica) ter strank SLS, Vesna, Resni.ca, Dobra država in DeSUS ter Nič od tega. Kandidature je bilo  mogoče vložiti sinoči  do polnoči.

 

Kot zadnja je listo kandidatov ob 18. tih  vložila stranka Violete Tomič Nič od tega. Vse te kandidature bo DVK potrjevala v soboto, predvidoma na dopisni seji. Če bodo vse kandidatne liste ustrezne, pa bo predvidoma v ponedeljek potekal žreb vrstnega reda kandidatnih list na glasovnicah. Medtem je v četrtek pred evropskimi volitvami uradno stekla volilna kampanja, ki se zaključila v petek, 7. junija, opolnoči, ko bo začel veljati volilni molk.

 

 Pirati niso uspeli zbrati dovolj podpisov, da bi lahko vložili kandidatno listo za nastop na evropskih volitvah. Po neuspeli vložitvi opozarjajo, da vlada ni uspela zagotoviti ustreznega delovanja upravnih enot. Kljub temu se bodo vključili v referendumsko kampanjo, saj podpirajo vse tri predloge, o katerih bodo volivci glasovali 9. junija.

V Piratski stranki Slovenije so nocoj opozorili, da vlada ni uspela doseči dogovora s stavkajočimi na upravnih enotah, zaradi česar je bilo njihovo delovanje oteženo. Pri tem poudarjajo, da za to krivijo vlado in ne delavcev na upravnih enotah. Sicer so zbrali 903 podpise od tisočih potrebnih.

Priznali so, da je bilo nekaj podpisov, ki bi morebiti zadoščali za vložitev liste, zavrnjenih zaradi formalnih napak pri izpolnjevanju dokumenta, potrebnega za overitev podpisa. Predsednik Piratov Boštjan Tavčar je pred poslopjem Državne volilne komisije (DVK) dejal, da so zbiranje podpisov ovirale tudi dolge čakalne vrste na upravnih enotah.

Tavčar je poudaril tudi, da čakajo na odločitev ustavnega sodišča, kamor so 29. aprila vložili pobudo za presojo ustavnosti zakona o volitvah v DZ, ki ureja zbiranje podpisov podpore zunajparlamentarnih strank za nastop na volitvah, tudi evropskih.

Zunajparlamentarne stranke morajo pred vsakimi volitvami zbrati določeno število overjenih obrazcev podpore, da lahko na volitvah nastopijo, so pojasnili v stranki. Pogoj, ki ga predvideva zakon o volitvah v državni zbor in se aplicira na vse ostale volitve, je, da so podpisi podpore overjeni pred uradnikom v upravni enoti.

Podporniki zunajparlamentarne stranke morajo zato upravno enoto obiskati in podpise oddati v živo. Pirati trdijo, da je vložitev kandidature stranke zato “na nek način odvisna od uspešnosti delovanja upravne enote in razmer na terenu”.

Pirati se sicer vključujejo v referendumsko kampanjo, ker “so dolžni svojim volivcem na nek način pokazati svoja stališča” in podpirajo vse tri referendumske predloge. Predsednik DVK Igor Zorčič je v oddaji Odmevi na TV Slovenija dejal, da bo o usodi liste Piratov v soboto odločala DVK.

COMMENTS

Wordpress (0)