“Sporazum še zdaleč ne izpolnjuje izraelskih zahtev” – Netanjahov vojni kabinet se je odločil za nadaljevanje “operacije” – TOPNEWS.si

“Sporazum še zdaleč ne izpolnjuje izraelskih zahtev” – Netanjahov vojni kabinet se je odločil za nadaljevanje “operacije”

“Sporazum še zdaleč ne izpolnjuje izraelskih zahtev” – Netanjahov vojni kabinet se je odločil za nadaljevanje “operacije”

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sporočil, da se je vojni kabinet odločil za nadaljevanje operacije, s katero želi palestinsko islamistično gibanje Hamas prisiliti k izpustitvi talcev. Čeprav predlog za prekinitev ognja po njegovih besedah ne izpolnjuje izraelskih zahtev, bo Izrael na pogajanja poslal delegacijo, poroča britanski BBC.

Izraelska vojska sicer tudi drevi nadaljuje napade na vzhodni del mesta Rafa na jugu Gaze. Kot je dejal Netanjahu, se je vojni kabinet drevi odločil za nadaljevanje operacije, vseeno pa namerava poslati delegacijo, ki naj bi nadaljevala pogovore s posrednikoma v pogajanjih, Katarjem in Egiptom. Sporazum o prekinitvi ognja po Netanjahujevih besedah “še zdaleč ne izpolnjuje izraelskih zahtev”.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je pozval Izrael in Hamas k dodatnim naporom za sklenitev premirja in “končanje trpljenja” v uničujoči vojni v Gazi. Guterres je izrazil globoko zaskrbljenost zaradi znakov, ki nakazujejo skorajšnjo obsežno izraelsko vojaško operacijo v gosto naseljenem območju mesta Rafa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Od izraelskih oblasti so sklenitev dogovora zahtevale tudi družine talcev, ki jih je Hamas zajel 7. oktobra lani. Kot so poudarile, naj Izrael izkoristi priložnost, ki jo ponuja Hamasov pristanek na predlog o premirju za dosego dogovora o vrnitvi talcev, navaja AFP.

Hamas je pred tem danes sporočil, da je sprejel predlog za prekinitev ognja v enklavi, ki sta ga predložila posrednika v pogajanjih Egipt in Katar. Predlog po navedbah palestinskega islamističnega gibanja predvideva tri faze, njegov cilj pa je trajna prekinitev sovražnosti.

Vsaka faza naj bi trajala 42 dni. V prvi fazi naj bi se razseljeni prebivalci Gaze vrnili na svoje domove. Ob tem bi Hamas za vsakih 50 izpuščenih palestinskih zapornikov izpustil po eno talko. V drugi fazi bi gibanje izpustilo vse moške talce v zameno za nedoločeno število palestinskih zapornikov.

V tej fazi naj bi se izraelska vojska tudi v celoti umaknila iz enklave. Tretja faza naj bi vključevala začetek izvajanja načrta za obnovo uničenega območja, navaja katarska televizija Al Jazeera.

COMMENTS

Wordpress (0)