(VIDEO) Inštitut 8. marec Nike Kovač istočasno v Bruslju in na Tromostovju – TOPNEWS.si

(VIDEO) Inštitut 8. marec Nike Kovač istočasno v Bruslju in na Tromostovju

(VIDEO) Inštitut 8. marec Nike Kovač istočasno v Bruslju in na Tromostovju

“Danes na Tromostovju v Ljubljani! ❤ Naš transparent, ki opozarja na to, da več kot 20 milijonov žensk v EU nima pravice do splava. Opozarja na to, da potrebujemo mednarodno solidarnost. Da se moramo še vedno boriti za pravice žensk povsod. In da je pot do spremembe včasih tako preprosta, kot je oddati podpis in pokazati solidarnost: https://bit.ly/podpisi-tukaj,” so na Facebook profilu zapisali v Inštitutu 8. marec, ki  je skupaj z evropskimi nevladnimi organizacijami v Bruslju pripravil novinarsko konferenco o evropski državljanski pobudi Moj glas, moja izbira (My Voice, My Choice).

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tina Gaber (@tina_gaber)

Inštitut 8. marec je včeraj v Bruslju predstavil kampanjo Moj glas, moja izbira. Ker Evropska unija (EU) in njeni politiki niso ukrepali, moramo državljani, so prepričani v inštitutu. Odgovor na to težavo so našli v evropski državljanski pobudi, s katero želijo vsem ženskam v EU omogočiti dostopno in predvsem varno prekinitev nosečnosti.

 

“Ker Evropska unija (EU) in njeni politiki niso, moramo ukrepati državljani. Varna prekinitev nosečnosti za milijone žensk bi morala biti ključna prioriteta EU,” je dejala. Po njenih besedah je odgovor na to evropska državljanska pobuda. “Edino orodje neposredne demokracije, ko lahko državljani vplivamo na politiko in zahtevamo od EU, da izkoristi svojo moč in zavaruje pravico do varne prekinitve nosečnosti na evropski ravni,” je po poročanju portala N1  v Bruslju poudarila pravnica Kristina Krajnc iz inštituta 8. marec, ki je sodelovala pri snovanju predloga.

Aktivistke in aktivisti so z mednarodnimi pravniki pripravili konkreten predlog, kako lahko EU ukrepa in finančno pomaga državam članicam za zagotovitev varne prekinitve nosečnosti vsem ženskam, ki te možnosti nimajo. V predlogu so izpostavili temeljna načela EU: kot so solidarnost, enakopravnost, nediskriminacija in človeško dostojanstvo, je pojasnila Krajnc.

EU pozivajo, naj sprejme zakonodajo za vzpostavitev finančnega mehanizma. V tistih državah, ki bi se mehanizmu prostovoljno pridružile, bi nosečnost lahko prekinile tudi državljanke drugih držav članic. Prek finančnega mehanizma želijo pomagati tudi posameznicam, ki nimajo urejenega zdravstvenega zavarovanja, med njimi so številne prosilke za azil in druge.

“Če se na primer mehanizmu pridruži Slovenija, bi EU financirala splav za ženske na primer iz Poljske in Hrvaške, ki zdaj bodisi nimajo dostopa do splava bodisi ta ni brezplačen,” je pojasnila Krajnc in poudarila, da bi bilo sprejetje mehanizma velik korak naprej. “Vsem želimo, da se lahko same odločajo o svojem telesu – ne glede na to, od kod prihajajo,” je sklenila.

Vodilne ženske aktivistke so se zbrale v Bruslju, da bi začele zgodovinsko vseevropsko pro- Kampanja Choice Signature
Bruselj, 29. april 2024 – Vplivni vseevropski zagovorniki in aktivisti za izbiro so se danes zbrali v Bruslju, da bi predstavili zgodovinsko akcijo “Moj glas, moja izbira za varno in Dostopen splav” Evropska državljanska pobuda.
Ta prelomna pobuda, ki so jo zagovarjale ugledne osebnosti v boju za reproduktivno pravice, si prizadeva zagotoviti več kot 1 milijon podpisov v naslednjih sedmih tednih pred EU
volitve za Evropsko državljansko pobudo, ki jo je nedavno odobril Evropski Komisija (ES).

Ko bo dosežen mejnik 1 milijon, bo ta pobuda pomenila prvi korak k ustanovitev sklada za pomoč ženskam, ki iz kakršnega koli razloga ne morejo dostopati do varnega
splava v EU. Ta sklad bo zagotavljal ključno finančno podporo ženskam in spodbujajo reproduktivne pravice. Kljub zgodovinskemu preskoku, ki ga predstavlja uvedba pravice do splava v Po francoski ustavi je v EU še vedno 20 milijonov žensk, ki nimajo dostopa do varnega skrb za splav.
Po vsej Evropi skrajno desničarske stranke in vlade napadajo pravice do splava. notri Na Poljskem in Malti že velja skoraj popolna prepoved. Pred dvema tednoma v Italiji,
vlada je sprejela zakon, ki dovoljuje nadlegovanje žensk med splavom klinike. Ko vidimo, kaj se je zgodilo v ZDA z razveljavitvijo zadeve Roe proti Wadu, so aktivisti odločen zaščititi in spodbujati reproduktivne pravice v Evropi, ki ga vodi razumevanje, da je splav del primarnih zdravstvenih storitev in da je pravica do
izbira je temeljna človekova pravica.
EU pozivajo, naj končno stori, kar je v njeni moči, in sprejme zakonodajo za ustvarjanje sklad, ki bo nudil finančno podporo državam članicam, tako da bo vsak lahko dostopal do splava storitve varstva brez diskriminacije.
»Ker EU in njeni politiki niso, smo morali mi, državljani Evrope, ukrepati. Izboljšanje dostop do varnega splava za milijone žensk po vsej Evropi bi morala biti glavna prednostna naloga EU. Evropska državljanska pobuda je edini instrument neposredne demokracije v EU stopnjo, prek katere lahko državljani EU z zbiranjem 1 milijona podpisov predlagajo konkretne ukrepov, ki bi jih morala sprejeti Evropska komisija. Namen predlagane zakonodaje EU je vzpostaviti finančni mehanizem, ki bi državam članicam pomagal pri zagotavljanju varnega in zakonitega splava storitev, s čimer obravnava nepotrebno trpljenje in smrtne žrtve zaradi neustreznih dostop. Kot posamezniki lahko in moramo storiti vse, kar je v naši moči, da zaščitimo pravico izbire, temeljne svoboščine in življenja žensk. In to bi moralo veljati tudi za EU,” je pojasnila Nika Kovač, koordinatorka gibanja MyVoice, Moja izbira.

Med predstavniki ob predstavitvi so tudi vodilni aktivisti, ki so zamajali same temelje svojih vlad, kot so Nika Kovač, Alice Coffin, Ida Katariina Haapea, Marta
Lempart, Maria Mayrhofer, Flora Bachmann, Iva Stanojević, Marija Trcol, Kika Fumero Zofia Różańska in Maya Ozbayoglu.
»Nihče ne sme diktirati, kaj naj ženske počnejo. Naša kampanja je namenjena zaščiti pravice do vsaka ženska v Evropi, da se sama odloči in da lahko, če se tako odloči,
za dostop do varnih, zakonitih in brezplačnih storitev splava. Navsezadnje nam dokazi to kažejo omejitev dostopa do splava ne prepreči, da bi se zgodil, vendar ga prepreči
poteka varno. Kjer splav ni dostopen, ustvarja razredno ločnico pri dostopu. Tisti ki imajo sredstva bodisi plačajo zasebno bodisi potujejo za dostop do storitev splava, ki jih potrebujejo.
Tisti, ki nimajo, lahko ogrozijo svoje življenje z iskanjem nevarnih alternativ. Želimo si zagotovimo, da ima vsaka ženska pravico do brezplačnega in dostopnega splava,« je dodala Nika Kovač.
Marta Lempart iz Poljske ženske stavke deli grozljiva pričevanja o posledice nehumanih omejitev splava na Poljskem: »Ženskam na Poljskem zavračajo zakoniti splavi v bolnišnicah, ženske na Poljskem so prepuščene umreti, moram povedati njihova imena, to je Iza, Agnieszka, Marta, Agata, Dorota, dejanske osebe, ki so umrle, ker so bile zanikaneprimarno zdravstveno varstvo v poljskih bolnišnicah.
“20 29 22 597 je telefonska številka za Splav brez meja. V nekem trenutku je bilo tako priljubljeno, da je bila to tretja najbolj klicana številka na Poljskem, razen policije in gasilcev,« pravi Zofia Różańska iz Wschóda, poljske aktivistične skupine.
»Več kot 60 odstotkov ginekologov v državnih bolnišnicah na Hrvaškem zdaj ženskam odreka pravica do izbire, čeprav je splav zakonit. Nekatere bolnišnice na Hrvaškem imajo 100 odst odstotek ugovorov in morajo ženske na poseg pripotovati v Slovenijo,« pravi Marija Trcol iz Hrvaške.

»Splav v Avstriji je negotov. V mnogih delih države ljudje nimajo dostopa doin na nekaterih območjih je za ta poseg na voljo le en zdravnik. Tudi takrat potrebujejo
imeti pri roki 800 evrov in hitro ukrepati, saj je čas bistvenega pomena,« pravi Flora Bauchman iz #aufstehn, Avstrija. Alice Coffin iz francoskega Ma Voix, Mon Choix: »Potrebno je zgraditi feministko mrežo v Evropi v prihodnjih desetletjih, ker obstajajo sile, ki zatirajo ženske telesa in življenja in te sile so dobro organizirane.« Kika Fumero iz Španije dodaja:
»Ko se ženske po vsem svetu zberejo in prisluhnejo osebnemu mnenju druga druge izkušenj, lahko delajo v smeri ustvarjanja skupne zgodovine.«
»Naša prizadevanja so bila zelo uspešna; v prvih dveh smo zbrali preko 20.000 podpisov dni akcije. Lahko rečemo, da so Finci na strani Evropejcev ženske,« pravi Ida Katariina Haapea iz finske organizacije Unioni. Zbiranje podpisov poteka prek več spletnih in nespletnih dejavnosti, vključno z nacionalnimi
dogodki, protesti, vplivne operacije, podkast Bread and Roses in družabni prenos v živo medijske akcije. Vsi državljani EU dajo svoj podpis podpore preko uradnega Moj glas,
Spletna stran Evropske pobude Moja izbira.

V priloženem dokumentu so izjave govorca, ki so bile skrajšan in urejen zaradi jasnosti. Ogledate si lahko tudi današnjo novinarsko konferenco tukaj.

O kampanji Moj glas, moja izbira Program "Moj glas, moja izbira" kampanja, ki so jo sprožili evropski aktivisti, se osredotoča na krepitev reproduktivnih pravic po vsej Evropski uniji. Njegov primarni cilj je vzpostavitev specifičnega mehanizem financiranja, namenjen zagotavljanju dostopa žensk v EU do splava storitve in reproduktivno zdravstveno varstvo.
To gibanje je združilo aktiviste iz več evropskih držav, vključno s Španijo, Finsko, Poljska, Slovenija, Francija, Hrvaška in Irska, ki se skupaj zavzemajo za to stvar. 
Cilj kampanje je zbrati milijon podpisov za predlagane spremembe in prepričati institucije EU in države članice, da jih sprejmejo in zagotovijo dostop do njihstoritve oskrbe pri splavu.”

COMMENTS

Wordpress (0)