Kučan pred dnevom upora proti okupatorju: “Ali niso prav prizadevanja za čimprejšnje končanje spopadov in iskanje poti za mirovna pogajanja tudi učinkovita pomoč napadenim državam” – TOPNEWS.si

Kučan pred dnevom upora proti okupatorju: “Ali niso prav prizadevanja za čimprejšnje končanje spopadov in iskanje poti za mirovna pogajanja tudi učinkovita pomoč napadenim državam”

Kučan pred dnevom upora proti okupatorju: “Ali niso prav prizadevanja za čimprejšnje končanje spopadov in iskanje poti za mirovna pogajanja tudi učinkovita pomoč napadenim državam”

Nekdanji predsednik republike Milan Kučan je v govoru na današnji slovesnosti v Velenju pred dnevom upora proti okupatorju spomnil na številne vojne v svetu, zlasti v Ukrajini in Gazi, ter poudaril pomen prizadevanj za mir. V tej luči je pozval tudi k podpori slovenskim prizadevanjem, med drugim pri priznanju Palestine.

Kučan je kot slavnostni govornik nastopil na osrednji slovesnosti, ki jo je pripravila Mestna občina Velenje pred dnevom upora proti okupatorju. Spomnil je na veliko zavezo, ki jo je človeštvo zmoglo sprejeti po koncu druge svetovne vojne in ki se glasi “Nikoli več”. A danes, kot je dejal, v svetu poteka toliko vojn, kot jih ni še nikoli doslej.

Po njegovih besedah so odpovedala orodja, ki jih je človeštvo oblikovalo prav za to, da bi bila ta zaveza uresničena, pri čemer je kot enega od primerov navedel Združene narode.

“Mednarodna ureditev in mednarodno pravo s svojimi humanimi načeli nista prenesla preizkušnje merjenja moči geopolitičnih interesov v nastajajočem večpolarnem svetu,” je dejal Kučan, ki je opozoril na dvojna merila v mednarodnih odnosih in vojnah.

Poudaril je, da ima vsaka žrtev agresije pravico do samoobrambe in upravičeno pričakuje tudi pomoč drugih držav. “Vendar pa se ob tem postavlja vprašanje, ali je ta pomoč res nujno omejena samo na pomoč v orožju, ki zaostruje spopade, uničuje življenja ter nevarno širi krog vpletenih držav,” se je spraševal.

proizvajalcev orožja. Zato so dobila v mednarodnih odnosih in v vojnah domovinsko pravico dvojna merila, ki jih s svojo močjo uveljavljajo v konflikte in vojne vpletene največje države. Tudi te, ki lahko s pravico veta v Varnostnem svetu OZN preprečijo sleherno mirovno pobudo, čeprav jim je bil zaupan ta izjemen položaj prav zato, da bi varovale mir. Živimo v času vojne govorice, v razmerah, ko se politične napetosti prelahkotno rešujejo z orožjem, z agresijo, z vojno,” je dejal Milan Kučan.

“Ali niso prav prizadevanja za čimprejšnje končanje spopadov in iskanje poti za mirovna pogajanja tudi učinkovita pomoč napadenim državam,” je dodal Kučan, ki meni, da je vojne mogoče končati le za pogajalsko mizo, s spoznanjem, da pogajanje nikakor ne pomeni predaje.

Odločno je zavrnil očitke, da naj bi pozivi za končanje vojne pomenili prikrito podporo in opravičevanje agresije, bodisi ruske v Ukrajini ali izraelske v Gazi. Nasprotno, pomenijo najbolj jasno stališče o nesprejemljivosti agresije in jasno obsodbo agresorjevega ravnanja, je prepričan.

Po Kučanovih besedah šteje vsak glas v podporo miru. Zato je po njegovem pomemben tudi “glas podpore vsakemu koraku slovenske vlade na zahtevni poti k miru”, denimo pri takojšnjemu priznanju Palestine, kot tudi pri njenih odločitvah in podpori tistim ljudem v EU in v Varnostnem svetu ZN, ki se zavzemajo za mir.

Kučan je pri tem spomnil na uvodne besede sedme kitice Zdravljice. “To je himna miru, ne himna vojne,” je dejal prvi predsednik samostojne Slovenije in zbrane ob koncu pozval k udeležbi na evropskih volitvah, ki bodo po njegovem “tudi volitve za mir”.

COMMENTS

Wordpress (0)