(VIDEO) “Kriva je le trava” – Najprej nesklepčnost in potem še obstrukcija opozicije – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Kriva je le trava” – Najprej nesklepčnost in potem še obstrukcija opozicije

(VIDEO) “Kriva je le trava”  –  Najprej nesklepčnost in potem še obstrukcija opozicije

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič ob opozorilih opozicije o obravnavi predlogov posvetovalnih referendumov na odboru DZ zavrača očitke o umiranju pravne države v DZ. Ta bi umrla, če bi sama posegala v odločitve matičnega odbora, je dejala. Poslovnik razlaga predsedujoči, umik točke z dnevnega reda pa je v rokah predlagatelja, pravi.

Dogajanje na današnji izredni seji DZ so zaznamovali proceduralni zapleti. V SDS in NSi so namreč izrazili nestrinjanje z razliko v postopkih, po katerih sta bila na matičnih odborih obravnavana predlog za razpis posvetovalnega referenduma o pridelavi in uporabi konoplje v medicinske namene ter predlog za posvetovalni referendum glede pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Pri prvem je koalicija na odboru z dopolnili bistveno spremenila predlagano referendumsko vprašanje, pri drugem pa predsednica odbora dopolnil ni dovolila.

Zato sta stranki želeli s postopkovnimi predlogi doseči umik ali preložitev glasovanja o predlogih. Seja je bila zato večkrat prekinjena, tudi zaradi nesklepčnosti. Ob 14. uri so vendarle potrdili dnevni red izredne seje DZ, SDS in NSi pa sta napovedali obstrukcijo ob obravnavi predlogov omenjenih posvetovalnih referendumov.

Vodja poslancev SDS Jelka Godec je ob tem danes ocenila tudi, da je v DZ umrla pravna država. Predsednica DZ Klakočar Zupančič vse očitke na račun DZ zavrača. “Pavšalno sklicevanje na to, da je umrla pravna država zato, ker pač nekomu politično nekaj ne ustreza, je neprimerno,” pa je ocenila prva med poslanci.

Poudarila je, da si predsednik DZ ne sme drzniti posegati v odločitve matičnega delovnega telesa. Po njenih besedah bi sicer veljalo pogledati tudi, kakšna je bila glede tega praksa v preteklih sklicih DZ, morda tudi v minulem. “Dejstvo pa je, da na matičnih delovnih telesih poslovnik razlaga predsedujoči, kot predsednica državnega zbora nimam pristojnosti posegati v razlago predsedujočega. Če je do tega prišlo, sta očitno predsedujoča na sejo matičnega delovnega telesa tako razlagala poslovnik,” je poudarila.

Tudi umik točke z dnevnega reda seje DZ po besedah Klakočar Zupančič ni v njenih rokah. Predlagatelja lahko vpraša le, ali predlaga umik oz. preložitev točke. Kot je spomnila, lahko namreč skladno s poslovnikom DZ umik točke z dnevnega reda pride v poštev zgolj, če se s tem strinja predlagatelj, torej poslanska skupina, ki je uvrstitev na dnevni red predlagala.

Predsednik DZ je na zahtevo tudi dolžan v 15 dneh sklicati izredno sejo DZ in tudi sam ne določa vsebine, je opozorila. Slednjo namreč predlagatelj navede v zahtevi za sklic izredne seje.

DZ bo sicer danes odločal o predlogu treh posvetovalnih referendumov, ne pa še tudi o datumu njegove izvedbe. O tem, ali bi izvedba bila primerna sočasno z junijskimi evropskimi volitvami, o čemer razmišljajo v največji koalicijski stranki Svoboda, se predsednica DZ ne želi izrekati. “Nimam popolnoma nobene pristojnosti izrekati se o tem, kaj je bolj primerno, kaj manj. Poskrbeti moram samo za to, da so na plenarni seji državnega zbora, ki jo vodim, upoštevani vsi postopki, da se spoštuje poslovnik, kar sem danes tudi storila,” je zatrdila.

Komisija za poslovnik pa lahko sprejme tudi razlago posameznega poslovniškega določila ali morda s svojim mnenjem zapolni morebitno praznino v poslovniku, ki se nato upošteva v prihodnjih primerih, je še dodala Klakočar Zupančič.

“Osrednje vprašanje današnjega dne je, kdo se boji tega, da ljudje povedo, kaj jim je pri urejanju pomembnih družbenih vprašanj prav in samo za to gre,” je prepričan Sajovic.

Dogajanje v DZ je namreč danes v znamenju proceduralnih zapletov. V SDS in NSi so izrazili nestrinjanje z razliko v postopkih, po katerih sta bila na matičnih odborih obravnavana predlog za razpis posvetovalnega referenduma o pridelavi in uporabi konoplje v medicinske namene ter predlog za posvetovalni referendum glede pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Pri prvem je koalicija na odboru z dopolnili bistveno spremenila predlagano referendumsko vprašanje, pri drugem pa predsednica odbora dopolnil ni dovolila.

Zato sta stranki želeli s postopkovnimi predlogi doseči umik ali preložitev glasovanja o predlogih na današnji seji. Seja je bila zato večkrat prekinjena, tudi zaradi nesklepčnosti. Ob 14. uri so vendarle potrdili dnevni red izredne seje DZ, vendar so se proceduralni zapleti nadaljevali. V SDS so napovedali, da bodo 4. in 6. točko dnevnega reda današnje izredne seje DZ, ki obravnava omenjena predloga referendumov, obstruirali. Obstrukcijo 6. točke, pod katero bodo obravnavali predlog referenduma o konoplji, so napovedali tudi v NSi.

Enak postopek je bil leta 2020 pri investicijah v Slovensko vojsko “in takrat jim današnji predlagatelji niso niti z besedo nasprotovali”, je spomnil Sajovic. Noben poslovnik po njegovih besedah ne predvideva vseh situacij do potankosti in takrat se morajo predsedujoči odločiti sami, izpostavlja. “In tako so ravnali tudi tisti, ki so vodili delovna telesa, kajti oni so tisti, ki na sejah tolmačijo in razlagajo poslovnik,” je dejal.

Na očitke, da se s preoblikovanjem referendumskega vprašanja pri predlogu glede konoplje širi tudi vsebina, je Sajovic odgovoril, da je “konoplja ena sama”. “Ima medicinsko in osebno uporabo in o čem odločamo, o eni sami rastlini, o njenih učinkovinah in različnih možnostih uporabe,” je dejal. Po njegovi oceni tako ne gre za širitev vsebine, ampak le za podrobnejše določanje.

Predsednik SDS Janez Janša je koaliciji očital “poniglavost”, ker so v SDS želeli na dan evropskih volitev izpeljali tudi referendum o 2. bloku krške nuklearke, pa so jih v koaliciji prepričali, da tako pomembno odločanje zasluži svoj referendumski dan. Nato pa so na ta dan sami predlagali referendume “za katere mislijo, da bodo povečali udeležbo na volitvah in zbiranju glasov”.

“Ravno današnje razprave, napad teh tem, ne po vsebini, po proceduri, kažejo, da so odgovori na ta vprašanja pomembna za vse,” je na to odgovoril Sajovic. Odgovori na referendumih pa bodo pokazali, kako naj v družbi ta vprašanja uredimo, je dodal.

“Korektna je bila tudi predsednica DZ, zadeve je pojasnila, razjasnila in vesel sem, da sejo nadaljujemo s pomembnimi temami, kot so zdravniška služba, poplavna varnost in seveda tudi referendumska vprašanja,” je dejal.

COMMENTS

Wordpress (0)