(VIDEO) Ko gre za dvig morale je ukrajinski propagandni stroj premaga kremeljskega – Videoposnetki na družbenih omrežjih so igrali ključno vlogo – TOPNEWS.si

(VIDEO) Ko gre za dvig morale je ukrajinski propagandni stroj premaga kremeljskega – Videoposnetki na družbenih omrežjih so igrali ključno vlogo

(VIDEO) Ko gre za dvig morale je ukrajinski propagandni stroj premaga kremeljskega – Videoposnetki na družbenih omrežjih so igrali ključno vlogo

Videoposnetki družbenih medijev so igrali ključno vlogo pri poročanju o invaziji Rusije v Ukrajini . Toda kako vemo, da so posnetki točni se sprašujejo pri CNN-i , ki pojasnjujejo kako  CNN preverja videoposnetke družbenih medijev iz Ukrajine.

Tu je  primer: preiskovalna skupina CNN je konec februarja naletela na zaskrbljujoče posnetke: ruski helikopterji, ki grozeče nizko letijo nad temnimi šopki dima le nekaj kilometrov izven Kijeva.

Vendar še ni bilo potrjeno, da so ruske čete tako blizu ukrajinske prestolnice. CNN je moral s postopkom, imenovanim geolociranje, preveriti, ali so bili posnetki nedavni in točni.

Kate Polglase, preiskovalna raziskovalka CNN, je v nedeljo informacijo iz “zanesljivih virov” opisala korake. Postopek se začne z iskanjem obrnjene slike po videoposnetku v programu Google Earth in enakovrednem ruskem iskalniku. Ekipa se je osredotočila na letališče in okolico ter začela iskati možne lokacije, ki se ujemajo s slikami v videoposnetku.

“Za geolociranje smo naredili tako imenovano panoramo,” je dejal Polglase. “Zato smo ustvarili različne posnetke zaslona iz posnetkov, ki so bili videti pomembni.”
Na posnetkih zaslona so izstopale nekatere znamenitosti: rumena zgradba, majhna strešna konstrukcija in več belih hiš.

“Potem smo se vrnili v naš Google Earth, da bi našli kakršno koli situacijo, katerokoli lokacijo v bližini letališča, ki ustreza temu opisu, in na srečo smo našli to,” je dejala Polglase in pokazala na zaslon svojega računalnika. “Tukaj je rumena struktura.”
Ko je bil preverjen, je CNN lahko uporabil posnetek in potrdil, da je bila ruska vojska le kilometri od Kijeva. CNN-jevega Matthewa Chancea, ki je že na terenu v Ukrajini, so poslali na lokacijo, kar je ustvarilo “ikonični trenutek”, ko je poročal z letališča, ko so ruski vojaki pritekli noter.

Glavni dopisnik CNN-a Brian Stelter je dejal, da se je treba spomniti, da vojno gledamo skozi slamice s sodami – ena ozka perspektiva z ene lokacije.

Glavni dopisnik CNN za nacionalno varnost Jim Sciutto je opozoril, da te omejitve veljajo za poročanje z obeh strani konflikta. Rusija je nepregledna in namerno laže, je dejal, vendar je tudi Ukrajina sredi informacijske vojne kljub izlivu slik.

“Propaganda je del vojne,” je dejal Sciutto. “Želiš ohraniti duh prebivalstva in vojakov.”CNN in drugi mediji so razširjeni po vsej državi in zagotavljajo “več slamic za sodo,” je dodal Sciutto. “Za presojo o tem, kje je ta konflikt na katerikoli dan, je potrebna ta ponižnost,” je dejal Sciutto, “ker ne poznamo celotne slike.”

Ko gre za dvig morale, ukrajinski propagandni stroj premaga kremeljskega,« priznavajo ruski analitiki.
Valdai Oleg Barabanov je za RT priznal, da so ruski mediji morda manj poročali o vojni, ker so morali med napadom ohraniti tajnost taktičnih načrtov.

“Vendar so ukrajinsko vodstvo in govorniki trdo delali, da bi ohranili moralo, in se redno zahvalili svojim vojakom za junaštvo in obrambo svoje domovine. Tega v Rusiji ne vidimo dovolj, razen da se jim je enkrat zahvalil predsednik Putin. Ko gre za dvig morale, ukrajinski propagandni stroj premaga kremeljskega,« je dejal.

Vodja Centra za celovite evropske in mednarodne študije na Višji ekonomski šoli (HSE) Vasilij Kašin  tudi zatrjuje, da ruski tisk o ofenzivi ne poroča ustrezno, vendar se je ustavil pri razglasitvi Ukrajine za zmagovalca medijske kampanje.

»Rusija bi morala prikazovati ne le več videoposnetkov, ampak tudi različne intervjuje. “Kar smo do sedaj videli, so večinoma čudne izjave. A tudi Ukrajina tega vsega ne obravnava dobro. Morda zato, ker je bila njihova propagandna infrastruktura prizadeta že na samem začetku operacije. Izjave, ki zdaj prihajajo iz Ukrajine, so kaotične in nepotrjene,«  je dejal.

Po mnenju strokovnjaka je k kontroverzni reakciji, ki jo mnogi opažajo v državi, prispevalo pomanjkanje uradnih informacij, ki  prihajajo iz Moskve.

»Rusija bi morala pripraviti podrobna referenčna gradiva, ki bi bila širše dostopna in bi vsebovala vse informacije o tem, kako so se pogovori prekinili, kdo je bil odgovoren ter kdo in kako se je odločil za začetek trenutne vojaške operacije. Najpomembneje je, da mora obstajati jasna razlaga, zakaj je Ukrajina tako pomembna za Rusijo, da smo zaradi nje začeli največjo vojno v Evropi od leta 1945”.

Kljub napredku moskovskih oboroženih sil na terenu ruska družba ne dobi dovolj vpogleda v to, kako poteka vojna, trdi Kashin in dodaja, da bo potreben čas, “da bomo v celoti razumeli, kako uspešna operacija poteka”.

COMMENTS

Wordpress (0)