(VIDEO) “Kar so si skuhali, bodo pojedli” – Kaj je povedal Milan Kučan o sobotnem kongresu SD -ja in izvolitvi Matjaža Hana in kako se je “odzval” Janez Janša? – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Kar so si skuhali, bodo pojedli” – Kaj je povedal Milan Kučan o sobotnem kongresu SD -ja in izvolitvi Matjaža Hana in kako se je “odzval” Janez Janša?

(VIDEO) “Kar so si skuhali, bodo pojedli” – Kaj je povedal Milan Kučan o sobotnem kongresu SD -ja in izvolitvi Matjaža Hana in kako se je “odzval” Janez Janša?

Nekdanji predsednik Milan Kučan, ki se je včeraj  na Fakulteti za družbene vede udeležil  prvega znanstvenega posveta Akademije znanosti za trajnostni razvoj Slovenije (AZTRS) z naslovom: Izzivi trajnostnega razvoja Slovenije, je po večurnem poslušanju  ob odhodu intelektualne elite levo sredinske provinience na kratko komentiral tudi sobotni odmevni kongres stranke SD.  Na našo vztrajanje, da komentira rezultate kongresa  je dejal:

“Nič ga ne komentiram, jaz nisem član stranke in to ni moja zadeva”.
Niste član stranke?
“Ne, To ni moj problem”
Kaj pa to,  namigovanja, da ste vi podpirali Milana Brgleza?
“Nobenega nisem podpiral. Ne, nobenga, ne. Pravim, da če bi bil član stranke, bi se še s tem ukvarjal, zdaj pa ne. Pravim, to ni moj problem. Kar so si skuhali bodo pojedli,” je med drugim dejal Milan Kučan , ki je bil od pomladi 1986 do decembra 1989 predsednik Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije prehodnice današnje stranke SD.

Na posvetu je bil tudi Ciril Ribič ki je bil zadnji predsednik predsedstva CK Zveze komunistov Slovenije (ZKS), izvoljen na njenem kongresu decembra 1989. Pod njegovim vodstvom se je ZKS februarja 1990 na zadnjem (14.) kongresu ZKJ odcepila od Zveze komunistov Jugoslavije in se v pripravah na prve večstrankarske volitve v Sloveniji preimenovala v Stranko demokratične prenove.

Stranka je na prvih volitvah prejela največ glasov med vsemi posamičnimi strankami, a ji ni uspelo sestaviti koalicije. Z vodilne funkcije v njej se je Ribičič poslovil 1992/93, ostal pa poslanec. Ribič  kongresa SD-ja ni želel komentirati. V neformalnem pogovoru je dejal le , da so kritike na račun izvoljenega predsednika stranke SD Matjaža Hana sedaj brezpredmetne in da  bi morali sedaj prenehati z razpravo o  tem, zakaj je bil nekdo izvoljen in drugi ne, ter začeti delati. Pomembni  bodo rezultati.

Nasploh v političnem gremiju iz ozadja stranke, ki je pomembo zaznamovala polpreteklo zgodovino niso najbolj radodarni s komentarji naslednice, predvsem pa ne za javne izjave o dogajanju v partiji  oziroma njeni naslednici. V neformalnih pogovorih pa pravijo, da je garnitura Matjaža Hana, ki je na sobotnem kongresu prevzela vodenje  stranke “zrasla na humusu  zapuščine Boruta Pahorja”.

Bolj zgovorni vsaj po odzivih na družbenih omrežjih so v opozicijski Janševi SDS, ki so se odzvali na zapis novoizvoljenega podpredsednika stranke in predsednika podmladka SD-ja Luke Gorška, ki je družbenem omrežju X zapisal: “Ugibanja o tem, ali bi Matjaž Han popeljal SD v koalicijo s stranko SDS so brezpredmetna. Mi nismo stranka enega človeka. Na kratko – v “veliko” koalicijo SD+SDS bi šli samo preko mojega trupla”.

Na to se je takoj odzval predsednik SDS-a Janez Janša, ki je Goršku odgovoril z zapisom: “Takšna nestrpna, izključevalna politika je doslej pokopala že veliko levičarskih strank. Polni naukov za druge, pa še lastnih financ in matematike ne obvladajo. Bi pa seveda upravljali denar drugih. Lahko se konča tako kot z rajnko LDS in bodo na naslednjem kongresu za predsednika kandidirali vsi preostali člani stranke SD”.

 

Na posvetu Akademije za trajnostni razvoj, kjer je bilo, poleg izzivov trajnostnega razvoja države, posredno govora tudi o političnem sistemu so med drugim  bili  pravnik in ustanovitelj ter predstojnik Centra za raziskovanje javnega mnenja in množičnih komunikacij (1966 – 2014)  – Niko Toš, dva nekdanja predsednika Milan Kučan in Danilo Türk, v prvem panelu je sodeloval tudi  aktualni predsednik vlade Robert Golob,  Rudi Rizman, Rado Bohinc, Ivan Svetlik, Stane Pejovnik,, Aleksandra Kanjuo Mrčela, Andreja Gomboc, Božo Repe, Dušan Plut , Slavko Gaber,  klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj  in številni strokovnjaki s področja energetike, trajnostnega razvoja, družboslovja pa tudi direktorji  najpomembnejših energetskih podjetij v državi.

COMMENTS

Wordpress (0)