(VIDEO) “Matjaža iskrene čestitke za predsedniško mesto – velika odgovornost, ampak verjamem, da je to dobra novica za koalicijo” – Robert Golob takole čestital Matjažu Hanu – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Matjaža iskrene čestitke za predsedniško mesto – velika odgovornost, ampak verjamem, da je to dobra novica za koalicijo” – Robert Golob takole čestital Matjažu Hanu

(VIDEO) “Matjaža iskrene čestitke za predsedniško mesto – velika odgovornost, ampak verjamem, da je to dobra novica za koalicijo” – Robert Golob takole čestital Matjažu Hanu

Predsednik SD Matjaž Han se je po izvolitvi na čelo stranke danes sestal s premierjem Robertom Golobom. Z izplenom sestanka je zadovoljen, je dejal po srečanju. Med drugim sta se z Golobom pogovorila o podpredsedniških mestih v vladi. Podpredsednica vlade na predlog SD ostaja zunanja ministrica Tanja Fajon, so sporočili iz Golobovega kabineta.

Od sobote prvak SD, sicer pa od nastopa Golobove vlade tudi minister za gospodarstvo, Han je ob odhodu iz vladnega poslopja ocenil, da sta se s predsednikom vlade “lepo” pogovorila glede nadaljnjega sodelovanja. Han, ki se je torej po izvolitvi v vrh SD danes prvič formalno sestal s predsednikom vlade, ostaja optimističen glede prihodnjega delovanja v koaliciji.

Premier Golob sicer po srečanju ni dajal izjav, v videu, ki so ga posredovali iz kabineta predsednika vlade, pa je novemu predsedniku SD čestital za zmago. “Velika odgovornost, ampak verjamem, da je to dobra novica za koalicijo. Verjamem, da bomo tudi s tabo kot predsednikom odlično sodelovali in bo vlada samo še močnejša,” je predsednik vlade v videu zaželel Hanu. Slednji pa je ob tem izrazil prepričanje, da bo kos nalogi. Nadeja se tudi partnerskega odnosa, “saj lahko samo med partnerji narediš dobre zgodbe”.

Ob pogovoru o podpredsedniških mestih pa je premier Golob tudi seznanil Hana s svojim pogledom na kandidata za evropskega komisarja, je v izjavi po srečanju navedel prvak SD. V največji vladni stranki Gibanje Svoboda so kot kandidata za evropskega komisarja namreč nedavno predstavili nekdanjega predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela. Tedaj so bili koalicijski partnerji z odzivi previdni. Hanova predhodnica na čelu SD Fajon je tedaj spomnila, da evropskega komisarja imenuje vlada, v kateri ima sicer Gibanje Svoboda nesporno večino, a da ne glede na to pričakujejo, da se bodo o tem pogovorili in odločitev v koaliciji sprejeli skupaj.

Tudi Han je danes dejal, da bodo o stališču, s katerim ga je predsednik vlade seznanil danes, razpravljali v stranki, nato pa se bodo med seboj pogovarjali kot koalicijski partnerji.

Novi prvak SD Matjaž Han ocenjuje, da sodelovanje s poslanci SD, tudi v luči ponujenega odstopa njihove vodje Janija Prednika, ni pod vprašajem. Zgodba je zaključena, Prednik uživa polno podporo. Moč predsednika stranke pa je odvisna od moči poslanske skupine in torej števila glasov, s katerimi lahko postavlja pogoje, tudi v koaliciji, pravi Han.

Po izvolitvi na čelo SD se je Han na rednih usklajevanjih danes sestal s poslansko skupino. Seje se sicer niso udeležili poslanci Meira Hot, Damijan Zrim in vodja poslancev Jani Prednik, ki je v ponedeljek tudi ponudil odstop s čela poslanske skupine, a dobil soglasno zaupnico vseh strankinih poslancev.

Podporo mu je danes vnovič izrazil tudi Han. “Nobene potrebe ni po kakršnikoli zamenjavi in tu smo končali,” je danes dejal. V potezi Prednika tako bolj kot “kazanje mišic” vidi pozitivno gesto, “na nek način tudi demokratično in higienično”.

Na novinarsko vprašanje, ali ima torej po današnjem srečanju s poslansko skupino dober občutek, pa je odvrnil: “Zakaj bi imel slab občutek? Mi smo menjali veliko predsednikov, jaz verjetno ne bom zadnji, tako mora vsak opraviti svojo nalogo.”

“Vsi poslanci in jaz pa smo člani socialne demokracije. Če bodo ugotovili, da jaz nimam podpore, se lahko jaz prej umaknem kot pa kdorkoli drug,” je še zatrdil.

Po njegovih besedah je bila sicer današnja seja poslanske skupine namenjena predvsem pripravam na aprilsko redno sejo, zakonskim predlogom, ki bi jih želela koalicija spraviti čez parlamentarno sito do poletja, in morebitnim posvetovalnim referendumom.

“Po današnji seji poslanske skupine ostaja jasno, da uživam podporo poslanskih kolegic in kolegov,” je v odzivu zapisal Prednik. Kot je še dodal, pa so zanj ključni izrazi zaupanja in podpore, ki mu jih je po sobotnem razpletu kongresa, na katerem se je neuspešno potegoval za mesto na čelu SD, posredoval “velik del naših članov in članic”.

“Sobota je za nami, imamo novega predsednika in mogoče boste razočarani, ampak danes se nismo pogovarjali o tem, ali imamo zaupanje ali nimamo. Tukaj je nov predsednik, s katerim bomo delali, smo delali tudi že prej in bomo tudi v bodoče. Za nas je tukaj zgodba končana,” pa je po današnjem sestanku s Hanom v izjavi za medije dejal poslanec Predrag Baković.

Hana sicer danes popoldne čaka še sestanek s premierjem in predsednikom največje vladne stranke Gibanja Svoboda Robertom Golobom, pri čemer je pričakovati tudi pogovor o podpredsedniških mestih v vladi. Sam si te funkcije, ne želi, je danes vnovič zatrdil Han. “Lahko sem trikratni podpredsednik vlade, če ne bom imel pravih stališč, mi nič ne bo pomagalo. Mislim, da je prav, da ostane ženska podpredsednica vlade, ker res ne rabimo štirih podpredsednikov vlade,” je dejal.

Na tem mestu lahko torej ostane bodisi zunanja ministrica Tanja Fajon, bodisi to funkcijo zasede pravosodna ministrica Andreja Katič, sicer tudi nova podpredsednica SD. “Imamo zelo aktivno ministrico za zunanje zadeve, mislim, da je kar v redu, da je tudi podpredsednica. Verjamem pa, da se bomo v prihodnosti še pogovorili,” je o tem, ali bi bila pripravljena sprejeti podpredsedniško mesto v vladi, danes dejala Katič.

SD mora sicer po sobotnem maratonskem kongresu tega še formalno zaključiti. Zaradi zapletov morajo namreč izvoliti še sedem članov predsedstva in enega člana nadzornega odbora. To bodo v soboto storili digitalno, je danes dejal Han.

COMMENTS

Wordpress (0)