(VIDEO) “K maši je treba iti, pa dat za mašo. Tu ni kaj” – Ko župan Zoran Janković, kot vmesno rešitev pred poplavami, ponudi “ofer” – TOPNEWS.si

(VIDEO) “K maši je treba iti, pa dat za mašo. Tu ni kaj” – Ko župan Zoran Janković, kot vmesno rešitev pred poplavami, ponudi “ofer”

(VIDEO) “K maši je treba iti, pa dat za mašo. Tu ni kaj” – Ko župan Zoran Janković, kot vmesno rešitev pred poplavami, ponudi “ofer”

Srečanja z domačini v Sneberjah, ki so jih prizadele avgustovske poplave in  se ga  je v spremstvu ljubljanskega župana Zorana Jankovića včeraj  udeležil tudi premier Robert Golob,  je bil medijski  dogodek številka ena v državi. Nekakšen “Forplay” pred sinočnjo Tarčo Erike Žnidaršič v kateri so  ugotavljali kakšno je stanje osem mesecev po poplavah, saj so se  v Sneberjah zbrali isti akterji kot so sinoči nastopili na nacionalki.

Domačinom, ki so se zbrali v Sneberjah je bila predstavljena idejna rešitev, kako bo vprašanje poplavne zaščite v tem delu Ljubljane ob Savi urejeno za naslednjih nekaj desetletij. “Ne gre več za začasne interventne rešitve, to so že rešitve za podnebne spremembe,” je zbrane miril minister za naravne vire in prostor Jože Novak.

“Gre za to, da se pove dve stvari: “Da je ( Rok Fazarinc) naredil rešitev, ki je sedaj akceptirana, ta idejna rešitev, dela se PZI do konca junija, potem je razpis za  začetek del. Vmes moramo pol zemljišč, kjer gre nasip. pol je naših, mestnih, za pol zemljišča se moramo dogovoriti z domačini oziroma lastniki teh zemljišč in vmes še ena končna rešitev je ta propust ali pred ali za mostom.  To je končna rešitev. Ampak moja ambicija, pa mislim, da bo predsednik vlade to potrdil, takrat je rekel, da bi mi julija začeli delati na tem nasipu, ” je domačinom razlagal ljubljanski župan Zora Janković, ki se je šalil : ” Zdaj pa še lopate prinesite, pa bomo začeli delati”.

V skladu z včeraj predstavljeno idejno zasnovo bi ob Savi postavili nasip, ki bo deloma služil tudi kot cesto in bo približno meter višji od obstoječega začasnega , ki so ga postavili v začetku novembra ob napovedi izredno povečanih vodostajev Save, in bo meril od približno 3,5 metra do sedem metrov. Vendar je domačine zanimalo, kaj se bo dogajalo vmes od začasne do trajne rešitve, če bi zopet prišlo do velikih poplav v letošnjem poletju.

“Imate kakšno drugo rešitev, je v živahni debati domačine miril župan Janković ja k maši je treba iti pa dat za mašo ne to ni kaj,”  je v šali dejal Jankovič, ki ga je predsednik vlade nadgradil s pojasnilom.

“Ni poanta, da se moli za sušo, ampak da se z obstoječim nasipom poskuša čim boljše odreagirati na razmere v strugi. Mi bomo imeli na vladi sanacijski načrt, to je ta petletni,  kar je rekel prej minister ( Jože Novak) in to bo maja. Do takrat  boste dobili  odgovor. Ker ta konkretna stvar ki jo vi vprašujete je stvar sanacijskega načrta in bo to notri. Od takrat naprej se lahko stvari začnejo. To bo hitro, bodite na zvezi super, da imate kontakte, ampak ključno je, da se te stvari sprejme in to bo sedaj.”

 

COMMENTS

Wordpress (0)