(VIDEO) “Takoj se vrnite na letalo” – Več sto protestnikov obkolilo letalo, ki je prispelo iz Izraela v rusko večinsko muslimansko regijo Dagestan – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Takoj se vrnite na letalo” – Več sto protestnikov obkolilo letalo, ki je prispelo iz Izraela v rusko večinsko muslimansko regijo Dagestan

(VIDEO) “Takoj se vrnite na letalo” – Več sto protestnikov obkolilo letalo, ki je prispelo iz Izraela v rusko večinsko muslimansko regijo Dagestan

Množica v ruski večinsko muslimanski regiji Dagestan je vdrla na letališče v Mahačkali v iskanju judovskih potnikov, ki so prispeli iz Izraela . Prejšnji dan so domačini oblegali hotel v iskanju judovskih gostov in vdrli na letališče, potem ko so se pojavila poročila, da v mesto prihaja letalo iz Tel Aviva.

Potniki so se bili zaradi strahu pred napadi prisiljeni zateči v letala ali skriti na letališču. Lokalne zdravstvene oblasti so sporočile, da je bilo 20 ljudi poškodovanih, vključno z dvema v kritičnem stanju, brez dodatnih podrobnosti, poroča Guardian.

 

Videoposnetek, objavljen na družbenih omrežjih, je pokazal na stotine mladih moških, nekateri s palestinskimi zastavami ali plakati, ki obsojajo Izrael, kako vdrejo na pisto mednarodnega letališča Mahačkala in se povzpnejo na letala v prostem teku ter poskušajo vdreti skozi okna.

Zaposleni v letalski družbi so bili prikazani, kako potiskajo potnike nazaj v letala, ko se množice približujejo letalu. Rusija je v nedeljo zvečer zaprla letališče Mahačkala zaradi “vsiljivcev” na letališču.

“To je vaš kapitan,” je pisalo eno obvestilo. »Zunaj je jezna drhal, ki ne ve, od kod smo prišli in zakaj [smo tukaj]. Možno je, da bomo tudi mi napadeni.”

Zdi se, da so nemire navdihnile številne objave na platformi družbenih medijev Telegram, kjer so sledilci obvestili, da bo tisti večer iz Tel Aviva prispelo letalo z begunci iz Izraela.

Na nekaterih napisih, ki so jih imeli izgredniki, je pisalo “Smo proti judovskim beguncem”. Policija je stala ob strani, ko je na stotine protestnikov vdrlo v glavni letališki terminal, vstopili v območja z omejenim dostopom in zahtevali, da jih cariniki usmerijo proti prihajajočim potnikom.

Sledilcem Utro Dagestan, enega od računov Telegrama, ki redno prinaša novice, pomešane s teorijami zarote, je bilo rečeno, naj oblegajo lokalno letališče, zaslišujejo prispele potnike in zahtevajo, da obtožijo izraelsko vlado.

Račun je lokalne prebivalce tudi pozval, naj sledijo morebitnim prihajajočim Izraelcem, fotografirajo njihova vozila in zapišejo naslove, kjer so bivali.

Drug videoposnetek z letališča je pokazal ljudi, ki se oklepajo letalskih potnikov, vključno s tistimi, za katere se je zdelo, da so pravkar prispeli z letom iz Izraela. Povedali so, da so tudi domačini, ki so po zdravniško pomoč odpotovali v tujino.

Vodja Dagestana Sergej Melikov je za nemire okrivil zunanje akterje in dejal, da so se zgodili “zaradi ponaredkov, ki so jih razširili naši sovražniki”.

Ruska letalska uprava je pozno v nedeljo sporočila, da so vse “nepooblaščene državljane” odstranili z letališča, medtem ko so po spletu krožili videoposnetki, ki prikazujejo, kako policija aretira nekaj protestnikov.

Lokalne verske oblasti so predlagale, da bodo morda morale evakuirati približno 800 judovskih družin iz vsega Dagestana, veliko od njih v južnem mestu Derbent.

»Razmere v Dagestanu so zelo težke. Ljudje iz skupnosti se bojijo, kličejo in ne vem, kaj naj svetujem,« je za tiskovno hišo Podyom povedal Ovadya Isakov, vladni predstavnik lokalne judovske skupnosti. »Ali je vredno oditi? Ker Rusija ni naše odrešenje. Tudi v Rusiji so bili pogromi. Ni jasno, kam teči.”

Vidne osebnosti v Dagestanu so govorile v podporo Palestini in proti izraelski državi od 7. oktobra, ko je napad Hamasa zasejal teror v južnem Izraelu in ubil več kot 1400 ljudi. V odgovor je izraelska vlada sprožila bombardiranje Gaze, pri čemer je po ocenah lokalnih uradnikov do nedelje umrlo okoli 8000 ljudi.

Khabib Nurmagomedov, nekdanji prvak v mešanih borilnih veščinah in morda najbolj znana osebnost v Dagestanu, je v začetku tega meseca objavil več kot 35 milijonom sledilcev na Instagramu, da je Izrael vpleten v “genocid” v Gazi.

Poročila o protijudovskih dejanjih niso bila omejena na Mahačkalo. V Nalčiku, še enem mestu v sosednji regiji Kabardino-Balkaria, so v nedeljo zažgali načrtovani judovski center. Prej v nedeljo so protestniki oblegali tudi hotel v dagestanskem mestu Khasavyurt in iskali sobe za “judovske begunce”.

“Prejemamo poročila iz 4 različnih mest v Dagestanu … o drhalih, ki zahtevajo pomor Judov,” je tvitnil rabin Pinchas Goldschmidt, nekdanji glavni rabin Moskve, ki je zapustil leta 2022, potem ko je Rusija začela obsežno invazijo na Ukrajino. “Neposreden rezultat ruske vlade, ki se je v tem konfliktu postavila na stran Hamasa, in pomanjkanja obsodbe pokola 10. septembra.”

Delegacija Hamasa, prvo odmevno mednarodno potovanje palestinske organizacije po napadih 7. oktobra, je v začetku tega tedna prispela v Moskvo na srečanja z ruskim zunanjim ministrstvom.

Ko je komentiral napad na letališče, je Izrael v izjavi ruske oblasti pozval, naj zaščitijo Izraelce in Jude v svojih pristojnostih.

“Država Izrael resno gleda na poskuse škodovanja izraelskim državljanom in Judom kjer koli,” je sporočilo zunanje ministrstvo v Jeruzalemu. “Izrael pričakuje, da bodo ruski organi kazenskega pregona zaščitili vse izraelske državljane in Jude.”

COMMENTS

Wordpress (0)