(V ŽIVO) Uresničitev ustavne odločbe glede plač sodnikov in tožilcev s posebnim interventnim zakonom – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Uresničitev ustavne odločbe glede plač sodnikov in tožilcev s posebnim interventnim zakonom

(V ŽIVO) Uresničitev ustavne odločbe  glede plač sodnikov in tožilcev s posebnim interventnim zakonom

Predsednik vlade Robert Golob je pravosodnim funkcionarjem predstavil izhodišča interventnega zakona, s katerim bi v prvem koraku naslovili uresničitev ustavne odločbe o sodniških plačah. Osnutek bodo predstavniki pravosodja prejeli predvidoma v naslednjih dveh tednih, so še zapisali v kabinetu predsednika vlade v sporočilu za javnost.

Premier Robert Golob in ministrica za pravosodje Andreja Katič sta se sestala s predstavniki vrhovnega sodišča, vrhovnega državnega tožilstva, Sodnega sveta, Državnotožilskega sveta in ministrstva za javno upravo. Namen sestanka je bil določiti način uresničitve odločbe ustavnega sodišča o sodniških plačah, so v kabinetu predsednika vlade zapisali v sporočilu za javnost.

Sporočili so, da bo uresničitev “v prvem koraku potekala skozi poseben interventni zakon in znotraj obstoječega plačnega sistema”. Dolgoročno in sistemsko rešitev plačnega položaja pravosodnih funkcionarjev pa bodo usklajevali znotraj celovite prenove plačnega sistema, so dodali.

Vlada in DZ namreč nista uresničila odločbe ustavnega sodišča, v katerem je sodišče junija lani odločilo, da je ureditev plač sodnikov v neskladju z ustavnima načeloma sodniške neodvisnosti in delitve oblasti. Zakonodajalcu je naložilo, da neustavnost odpravi do 3. januarja, kar se ni zgodilo.

Sodniki k uresničitvi ustavne odločbe od takrat pozivajo na opozorilnih protestih. Pridružili so se jim tožilci, ki so zaradi neuresničene odločbe nazadnje za en dan stavkali 14. marca. Že prejšnji teden je pravosodna ministrica Andreja Katič v izjavi za medije napovedala, da bodo ustavno odločbo izvršili z novim zakonom.

Tožilci, katerih plače temeljijo na sodniških, so popoldan nadaljevali pogajanja o izvršitvi odločbe na ministrstvu za javno upravo. V službi za odnose z javnostmi ministrstva so za STA pojasnili, da so predstavnikom stavkovnega odbora državnih tožilcev predstavili osnovne usmeritve načina uresničitve odločbe ustavnega sodišča. Zapisali so, da se bodo pogajanja predvidoma nadaljevala še v tem mesecu.

Vodja stavkovnega odbora Barbara Prevolšek je  dejala, da so na sestanku prejeli osnutek predloga zakona glede uresničitve ustavne odločbe znotraj trenutnega plačnega sistema. “Zadovoljna sem zgolj s tem, da se je po dolgem času zadeva premaknila, vsebinsko pa žal še ne morem biti zadovoljna,” je komentirala Prevolšek. Dodala je, da bodo vsebino predloga, ki ga zaradi tajnosti pogajanj ni komentirala, predstavili tožilcem, ki se bodo predvidoma naslednji teden odločili, ali nadaljevati stavko.

Sestanek predsednika vlade Roberta Goloba s pravosodnimi funkcionarji, na katerem so razpravljali o ureditvi plačne problematike  in izjave smo prenašali v živo na Topnews.si in Youtube kanalu Toptv.si ob 1o .uri.

COMMENTS

Wordpress (0)