(VIDEO) “Kaj imajo skrivati, da je ta točka počrnjena” – Janez Janšo zanima 3. točka opomnika komisarke Jourove pred pogovori s predsednikom ustavnega sodišča Accettom – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Kaj imajo skrivati, da je ta točka počrnjena” – Janez Janšo zanima 3. točka opomnika komisarke Jourove pred pogovori s predsednikom ustavnega sodišča Accettom

(VIDEO) “Kaj imajo skrivati, da je ta točka počrnjena” – Janez Janšo zanima 3. točka opomnika komisarke Jourove pred pogovori s predsednikom ustavnega sodišča Accettom

Iz dokumentov, ki jih je evropski poslanec Milan Zver po enem letu uspel pridobiti o lanskem obisku podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove v Sloveniji, izhaja, da je sum o vmešavanju komisarke v notranje in ustavnopravne zadeve Slovenije, potrjen, je danes na novinarski konferenci poudaril predsednik SDS Janez Janša.

“Gre za nesprejemljivo vmešavanje v državo članico na področju, kjer ni skupnih politik,” je dejal tudi Zver, ki je pojasnil, da je želel opozoriti na netransparentnost pri delovanju komisarke Jourove. Po njegovih besedah so želeli tudi poudariti, do kod si je upala politizirati zakonodajni proces v Sloveniji.

“Hoteli smo opozoriti na njeno nevestno opravljanje funkcije, zlorabo položaja, opustitev dolžnega ravnanja,” je poudaril Zver. Njegov največji očitek komisarki pa je, da je poskušala politično vplivati na delovanje slovenskih institucij, kar je, kot je dejal, v nasprotju s pogodbo o delovanju EU in tudi z lizbonsko pogodbo.

“Indici so, da je Jourova močno vplivala na zakonodajni proces, česar ne bi smela, in da je deloma odgovorna za vse, kar se je kasneje zgodilo na Radioteleviziji Slovenija (RTV), vključno s spremembami programskih shem in čistke na RTV,” je še dejal Zver.

Kot sta Janša in Zver pojasnila na novinarski konferenci, se je Jourova med obiskom srečala tudi s predsednikom ustavnega sodišča Matejem Accettom. Ker se je obisk zgodil le deset dni po odločitvi ustavnega sodišča, da zadrži izvajanje novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTV), si je obisk po njunem mnenju mogoče razlagati kot nedopusten politični pritisk na ustavno sodišče. Sodišče je po obisku Jourove spremenilo svojo odločitev.

Zver si je vse od obiska komisarke prizadeval pridobiti dokumente v zvezi z njenim obiskom v Sloveniji, zlasti na ustavnem sodišču. Šele po posredovanju ombudsmanke Emily O’Reilly je dobil večji del dokumentov, a so deli še vedno počrnjeni. Med njimi je 3. točka opomnika pred pogovori s predsednikom ustavnega sodišča Accettom. “Kaj imajo skrivati, da je ta točka počrnjena,” je vprašal Janša.

“Eno leto je trajalo, da se je sploh dobilo gradivo, a še danes je tretja točka počrnjena. Kaj skrivajo? Verjetno računajo, da bo mandat potekel, da se bodo dokumenti kje izgubili in da Vera Jourova ne bo več komisarka,” je Janša dejal in hkrati dodaja, da bo SDS v različnih političnih forumih Evropske unije sprožila tudi druge postopke. “To, kar si je privoščila Vera Jourova, je temeljna zloraba funkcije. Bili so že podobni primeri, a tu gre za prvi primer, kjer se da to s konkretnimi dokumenti dokazati in razkrinkati,” še zaključuje Janez Janša.

Za konec je Janez Janša povzel celotno zgodbo: “Prišli so Ustavnemu sodišču v “provinci” Republiki Sloveniji povedat, da naj to (zadržanje Zakona o RTV*) spremenijo. In Ustavno sodšče je to naredilo. Smo pri temeljnem vprašanju suverenosti države. Slovenija te suverenosti ni prenesla na Evropsko unijo.”

stavno sodišče je danes zavrnilo navedbe SDS, da naj bi lanskoletni obisk podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove v Sloveniji in srečanje s predsednikom ustavnega sodišča Matejem Accettom pomenil politični pritisk na sodišče. Dodalo je, da se Accetto in Jourova na srečanju nista pogovarjali o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija.

“Predsednik ustavnega sodišča Matej Accetto in evropska komisarka Vera Jourova se nista pogovarjala o zadevi RTV, kakor tudi ne o katerikoli drugi zadevi, ki je še odprta pred sodiščem. Zadeva RTV je bila omenjena zgolj in samo v tem kontekstu, torej, da se o njej ne bosta pogovarjala,” je za STA sporočilo ustavno sodišče.

Pojasnilo je, da na splošno velja, da odprte zadeve nikoli niso predmet pogovorov z obiskovalci ustavnega sodišča. Ob tem je tudi zavrnilo vsakršno ugibanje, da bi obisk Jourove na ustavnem sodišču lahko pomenil kakršen koli politični pritisk evropske komisarke na sodišče oziroma na ustavne sodnice in sodnike. “To preprosto ne drži,” so poudarili v kabinetu predsednika ustavnega sodišča.

Kot so zatrdili, je bilo srečanje izvedeno na pobudo komisarke v okviru njenega obiska v Sloveniji, “saj gre za predsednika pristojnega nacionalnega sodišča, ki se ukvarja tudi z vprašanji, ki se tičejo primarnosti prava EU”.

Na srečanju marca lani sta se Accetto in Jourova dotaknila vprašanj varstva načela pravne države v EU ter učinkovanja evropskega prava v Sloveniji in drugih članicah unije, pa tudi delovanja ustavnega sodišča in priporočil, ki so se v poročilu Evropske komisije o stanju pravne države za leto 2022 nanašale na Slovenijo, je še dodalo ustavno sodišče.

Zver je napovedal, da bo nadaljeval s prizadevanji in da bo skušal manjkajoče dele dokumentov pridobiti prek evropskega sodišča.

COMMENTS

Wordpress (0)