“To se dogaja med vojno” – Netanjahu priznal odgovornost Izraela za smrt humanitarcev – TOPNEWS.si

“To se dogaja med vojno” – Netanjahu priznal odgovornost Izraela za smrt humanitarcev

“To se dogaja med vojno” – Netanjahu priznal odgovornost Izraela za smrt humanitarcev

Številne države na čelu z ZDA in Veliko Britanijo so danes obsodile izraelski zračni napad na območju Gaze, v katerem je bilo v ponedeljek ubitih sedem uslužbencev humanitarne organizacije Work Central Kitchen, ko so dostavljali pomoč v hrani za ljudi v enklavi. Ob obsodbi napadov je bilo slišati tudi pozive k hitri in pregledni preiskavi dogodka.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je pozval k “hitri, nepristranski preiskavi” napada in dejal, da mora Izrael narediti več za zaščito nedolžnih civilistov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vodja francoske diplomacije Stephane Sejourne je na skupni novinarski konferenci z Blinknom v Parizu dejal, da je “zaščita humanitarnih delavcev moralni in pravni imperativ, ki se ga morajo vsi držati”. Po njegovem “nič ne opravičuje takšne tragedije”.

Tiskovna predstavnica ameriškega sveta za nacionalno varnost Adrienne Watson je pred tem na omrežju X zapisala, da je Washington, sicer glavni zaveznik Izraela, “pretresen in globoko vznemirjen zaradi napada”.

Britanski zunanji minister David Cameron, ki je po poročanju AFP vse bolj kritičen do izraelske ofenzive v Gazi, pa je dejal, da je London pozval Izrael, naj nemudoma razišče in zagotovi popolno in pregledno preiskavo o tem, kaj se je zgodilo.

Med ubitimi humanitarci so bili po poročanju BBC ob državljanih Avstralije, Poljske in Palestine tudi trije Britanci ter dvojni državljan ZDA in Kanade. Britanski premier Rishi Sunak je ob smrti britanskih državljanov izrazil pretresenost in žalost.

Britanska vlada je danes tudi poklicala izraelskega veleposlanika v Londonu, da izrazi svojo “nedvoumno obsodbo” smrti humanitarnih delavcev.

“Pozval sem, da se izvede hitra in pregledna preiskava, da se njeni rezultati delijo s celotno mednarodno skupnostjo, in da odgovorni v celoti odgovarjajo za svoja dejanja,” je sporočil državni sekretar na britanskem zunanjem ministrstvu Andrew Mitchell.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes priznal, da je bilo sedem humanitarnih delavcev ameriške nevladne organizacije v ponedeljek v Gazi ubitih v izraelskem zračnem napadu. Zatrdil je, da je šlo za tragičen incident in nenameren napad.

Izraelski napad je obsodila tudi Evropska unija, slovensko zunanje ministrstvo pa je ob obsodbi napada še izpostavilo, da je treba takoj uresničiti resolucijo Varnostnega sveta ZN, sprejeto prejšnji teden, ki med drugim poziva k takojšnji prekinitvi ognja v Gazi med ramazanom.

Po podatkih mednarodne raziskovalne skupine Aid Worker Security Database je bilo v vojni v Gazi pred ponedeljkovim izraelskim napadom ubitih najmanj 196 humanitarnih delavcev. Med njimi jih je 174 delalo za različne organizacije ZN. Ubitih pa je bilo tudi vsaj pet uslužbencev organizacije Zdravniki brez meja in več njihovih družinskih članov, poroča britanski BBC.

COMMENTS

Wordpress (0)