(V ŽIVO ) Računalniki ministrice Stojmenove Duh danes na interpelaciji – TOPNEWS.si

(V ŽIVO ) Računalniki ministrice Stojmenove Duh danes na interpelaciji

(V ŽIVO ) Računalniki ministrice Stojmenove Duh danes na interpelaciji

DZ zbor bo danes obravnaval interpelacijo ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh, v kateri ji SDS očita nevestno in negospodarno delo. Ministrica vse očitke zavrača. SDS z interpelacijo kljub podpori NSi najverjetneje ne bo uspela, saj je koalicijske partnerice ne bodo podprle.

V SDS so interpelacijo, ki jo lahko po poslovniku DZ predlaga najmanj 10 poslancev, vložili konec januarja. Povod za interpelacijo je nakup 13.000 prenosnih računalnikov za nekaj manj kot 6,5 milijona evrov, ki ga je lani izvedlo ministrstvo za digitalno preobrazbo.

Ministrici očitajo sum oškodovanja davkoplačevalcev in javnih financ zaradi negospodarnega in nesmotrnega nakupa računalnikov ter negospodarno in nesmotrno upravljanje z javnimi sredstvi pri tem nakupu. Stojmenova Duh je zavrnila očitke, da je bil nakup računalnikov nesmotrn in netransparenten, zavrnila je tudi očitke o neodgovornem delu.

Medtem ko ni jasno, kako bodo glasovali poslanci SDS Anže Logar, Eva Irgl in Dejan Kaloh, ki namreč niso podpisani pod predloge in pobude, ki jih je v zadnjem času v DZ vložila SDS. Lahko pa SDS računa na glasove osmih poslancev NSi, ki so napovedali, da bodo interpelacijo podprli.

Interpelacije medtem ne bodo podprli v Svobodi, iz katere izhaja ministrica, tudi v vrstah obeh manjših koalicijskih partneric slišati, da bodo ravnali skladno s koalicijskim dogovorom in interpelacije ministrice ne bodo podprli.

Opozicijska SDS je v tem mandatu vložila že šest interpelacij. Na podlagi teh interpelacij sicer ni bil razrešen še noben minister, sta pa tedanji minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in tedanja ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan odstopila še pred zagovorom v DZ.

Obravnava interpelacija ministrice Stojmenove Duh ne bo edino današnje opravilo poslancev. Po koncu redne seje bodo na izredni seji v prvi obravnavi odločali še o predlogu novega energetskega zakona, potem ko so v torek zavrnili predlog NSi za razpis posvetovalnega referenduma o njem. NSi so v obsežnem predlogu, ki prinaša številne nove rešitve na področju zelenega prehoda in ureditve oskrbe z energijo, zmotila določila o prepovedi oz. omejevanju ogrevanja na lesno biomaso in plin v določenih stavbah. Koalicija je v nadaljevanju obravnave napovedala popravke.

Nadaljevanje seje DZ, na kateri bodo obravnavali interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh ob 9. urim bomo prenašali v živo na Topnews.si in Youtube kanalu Toptv.si.

COMMENTS

Wordpress (0)